DNA la Socola: La concursul de angajare, unii candidați știau subiectele

Jurnaliștii 7IAȘI prezintă in exclusivitate detalii din ancheta declanșată de DNA Iași în urma concursului organizat în toamna anului trecut de Institutul de Psihiatrie Socola pentru angajarea de asistenți medicali și infirmieri @ În dosarul nr.73/P/2019, DNA Iași a început urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de ”folosire de informații ce nu sunt destinate publicității” @ „Eu cred că cei de la DNA Iași au primit informația că unii candidați au avut acces dinainte la subiecte”, a declarat Gabriel Oprișanu, managerul de la Socola

Prezentăm în exclusivitate detalii din dosarul de corupție deschis de DNA Iași în urma concursului pentru angajarea de asistenți și infirmieri organizat de Institutul de Psihiatrie Socola la sfârșitul anului trecut. Astfel, DNA Iași a înregistrat în luna septembrie 2019, dosarul penal nr.73/P/2019, fiind instrumentat de Ioana Vasiliu Crenguța.

„În prezenta cauză se efectuează acte de urmărire penală în vederea probării eventualei existențe a unor infracțiuni, printre care se numără și infracțiunea de folosire în orice mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, se arată într-o adresă trimisă de DNA Iași Institutului de Psihiatrie Socola.

„Probabil unii au avut acces la subiecte”

Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola a confirmat că ancheta DNA privește concursul de angajare din toamna anului trecut. Acesta bănuiește că DNA Iași a primit informația că unii candidați au știut subiectele înainte de organizarea concursului și de aceea se fac cercetări pentru săvârșirea unor infracțiuni de privind accesul ilegal la informații care nu sunt destinate publicității.

„Eu cred că cei de la DNA Iași au primit informația că unii candidați au avut acces dinainte la subiecte. Oricum și noi, la nivelul spitalului, am demarat o anchetă disciplinară, iar dacă vor fi găsite persoane vinovate atunci acestea vor răspunde”, a spus Gabriel Oprișanu.

Ministerul Sănătății a găsit nereguli

După izbucnirea scandalului și ridicarea unor documente de către DNA Iași, și Ministerul Sănătății a demarat un control și a descoperit nereguli cu privire la modul în care a fost organizat acest concurs de angajare.

„Atât concursul organizat pentru ocuparea posturilor de asistenți medicali, cât și cel organizat  pentru ocuparea posturilor de infirmieri s-a desfășurat cu încălcarea prevederilor legale în domeniu respectiv a prevederilor HG nr.286/2011 respectiv: componența comisiilor de concurs și a comisiilor de soluționare a contestațiilor au fost modificate după data publicării anuntului, contrar prevederilor legale. Întocmirea subiectelor pentru proba scrisă s-a realizat cu încălcarea principiului confidențialității  reglementat priin art.21 din HG nr.286/2011 întrucât comisiile de concurs au stabilit subiectele în prezența candidaților, a observatorilor și supraveghetorilor”, se arată în raportul de control întocmit de Ministerul Sănătății, în noiembrie 2019.

Inspectorii de la Ministerul Sănătății au mai constatat că cei care au organizat acest concurs au trișat pe față. Asta deoarece, în cazul asistenților medicali a fost introdusă o condiție suplimentară după publicarea condițiilor de selecție.

„În cazul concursului pentru ocuparea posturilor de asistenți medicali anunțul de concurs a fost modificat după publicarea lui, conducerea unității sanitare inserând o condiție suplimentară pe care ar fi trebuit să o îndeplinească candidații ce urmau a fi încadrați în secția de îngrijiri paleative, respectiv să prezinte documente justificative pentru formarea sa profesională în termen de 12 luni de la semnarea contractului individual de muncă”, se mai arată în raportul Corpului de Control.

Managerul, în vizorul Consiliului de Administrație. Oprișanu e în concediu

Din motive lesne de înțeles, concursul de angajare de la Socola este în prezent suspendat. Din cauza celor constatate de Ministerul Sănătății, concursul nu poate fi reluat.  Gabriel Oprișanu a cerut în instanță suspendarea afectelor raportului ministerului pentru realuarea concursului. Procesul deschis de Oprișanu este încă pe rol la Curtea de Apel Iași. Între, timp după vizita efectuată în decembrie 2019 la Socola de ministrul Sănătății, Victor Costache au fost făcute și unele modificări în componența consiliului de administrație. Nou consiliu a avut o ședință care a vizat tocmai activitatatea managerului Oprișanu.

„Am luat decizia de a face o analiză a activității domnului manager Gabriel Oprișanu. Noi am considerat că această analiză este necesară”, a spus Șerban Turliuc, președintele Consiliului de Administrație.

Potrivit unor surse, această analiză face parte dintr-un proces prestabilit care are ca scop schimbarea lui Oprișanu.

„Nu pot fi schimbat atât de ușor. Trebuie să se facă o analiză, să se vadă dacă am îndeplinit indicatorii de performanță pe care mi i-am asumat. Această analiză în trebuie făcută în luna august. Eu acum sunt în concediu”, a spus Oprișanu.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here