Dl popă Costelinio Necula, driblangiul lui Hristos

despre agiornățeala de berărie a marilor predicatori de pe stadioanele Bisericii Ortodoxe Romîneze 

 

 

În Vinerea Mare din anul 2023 d. H., domnul zeu al Bisericii Ortodoxe Romîneze ( sau poate alt zeu din universul cuantic ) ne-a dat un semn apăsat, iarăși, poate pricepem cumva că Aproxilipsa nu e prea departe : în emisiunea internetică a unei vedete de umor tv, dl Bobiță Bobonete ,, Las Fierbinți ,, , un mare predicăcios al pravoslabniciei carpatine, dl popă Constantin Necula, a vestit drept – credincioșilor din Grădina Maicii Domnului ( Romînia, adică, dacă nu știați ) un sfînt adevăr cutremurător : Prunea e un portar prea tupeist, avînd în vedere păcatele mari pe care le duce în spatele său nevrednic. Aflați și vă cutremurați, fii și fiice ai / ale păcatului !

Nu, numitul Prunea nu e ajutor de portar al Sfîntului Petru, la poarta Raiului, ci un fotbalist și șef de cluburi , cunoscut în folclorul tribunelor și pentru anumite dotări extra-fotbalistice, dar mai ales ca fost portar al echipei naționale a Romîniei. Iată citatul din predica tv a domnului prea-cuvios driblangiu verbal Costică Necula : ,, Domnul Prunea, care a ieșit de două ori pe sub minge, iar acum ne dă lecții despre fotbal ! Nu mă provoca, te rog, că e Vinerea Mare ,, . 

Am încheiat citatul. Precizare : păcatul contra Sfîntului Duh Fotbalistic n-a fost comis de procletul Prunea în Vinerea Mare recentă, ori în celelalte zile din Săptămîna Mare, ori în restul săptămînilor și lunilor din Postul Mare al anului 2023 d. H. , ci acu’ vreo 30 de ani, în vara Campionatului Mondial de Fotbal din America. Sau SUA, mai exact, ca să nu mă acuze dl expert fotbalez Necula că am ieșit din poartă pe sub mingea globului pămîntesc, ori pe sub nimbul topografic & toponimic al Prea-Sfinției Sale.

Desigur, mulți drept-credincioși băștinași, fani ai vestitului predicator & judecător fotbalez, mă vor întreba, plini de sfîntă mînie confesionară, cu ce ocazie maternă mă fredonează pe mine, un ateu blăstămat, soroșist și satanist, pildele profunde emise curbi et ciorbi de dl preot Costică Necula. Și pe bună dreptate m-ar lua la rost, fiindcă asemenea indivizi ca mine, dujmani ai dreptei credințe, ba chiar și ai țării noastre binecuvîntate, trebuie luați de guler repejor, lipiți de gard sau de perete și întrebați, scurt, cu vocea tunătoare și cu pumnul trăsnitor al prea-cuviosului Calistrat Chifan : ,, Ce poftești, măi, musiu ?!!! ,,. Și apoi umflați, evidamente, ca să priceapă ‘mnealor care sînt avantagiile unui regim curat scripturițional.

Ca să vin în întîmpinarea acestor leghiuni de credincioși ardenți, o să explic motivele pentru care îmi introduc pixul ( sau tastatura ) , din nou, în oala Bisericii Ortodoxe Romîneze. Dar, mai întîi, cîteva precizări tehnice. Prima : cu riscul să intru într-un grup din care face parte și celebrul guru laic Andrei Pleșu, recunosc public că sînt un vechi fan al serialului de comedie ,, Las Fierbinți ,, . Serial care, dincolo de nuanțele argotice sau ghiolbanice ale personajelor, e nu doar o oglindă a Romîniei, ci și un exemplu de profesionalism al întregii echipe. Deci nu cred că preotul Necula ,, a intrat în tărîțe ,, , atunci cînd s-a dus la emisiunea unei vedete din ,, Las Fierbinți ,,.

Secundo : sînt absolut de acord că BOR e obligată de vremuri să iasă din conservatorismul său constipat, nu doar în chestiunile legate de comunicare ( internă sau externă ), dacă nu vrea să ajungă o pădure cu copaci uscați, urși împăiați și pădurari burtoși.

Problema e că mulți dintre comunicatorii celebri ai BOR, clerici sau laici, au dat din constipație verbală în pîntecăraie logoreică, asezonată cu flatulență retorico-metaforistică. Ca să nu mai vorbim de felul în care bat cîmpii din punct de vedere teologic. De la noul Năică Ionescu al BOR, Dan Puric, la rasputinachele de stînă Calistrat Chifan, trecînd printr-un lung șir de mihai-nemți laici ori de ierarhi teodosnici & butaforici, amvoanele sînt monopolizate de o faună verbală ieșită dintr-o manta cu falduri gogoliano-caragialesco-bulgakoviene. Manta adesea cazonă, cu epoleți patriotici, vizibili din Dealul Patriarhiei pînă în portul Constanța.

Desigur, astea sînt păreri otrăvite ale unui ateu blăstămat. De asta vă propun spre lectură recentul articol al unui cunoscut preot și predicator ortodox, doctor în filologie biblică – Ioan Florin Florescu : https://ioanflorin.wordpress.com/2023/04/21/gala-pastoralelor-de-pasti-1/. E despre trăsnăile din recentele  vorbe de Paști emise de unii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romîneze. Citiți, dacă vreți să nu rămîneți în ograda pumnilor prea-cucernici ai ciobanului tractorist Falustrat Clefan, textul e scris de un preot care are mult habar despre ceea ce înseamnă ebraica, greaca veche, latina și alte blăstămații di ‘istea.

Ca să scurtez povestea : cînd, în Vinerea Mare, marele predicator tv Costelinio Necula n-are altă grijă decît să ia la mișto un gol luat de fotbalistul Prunea acum 30 de ani, mi se pare că asta nu e vreo agiornare, ci mai degrabă manelizare. Zău, domnu’ Costică, fă lampa mai mică, că n-o crăpa fierea-n matale dacă răbzi oleacă vinerea și aștepți să faci mijtourile entelektoale și pravoslabnice la grătarul dă miel dîn după-amiaza dă duminică pascală. Aaa … ? Ce zici, domnu’ Messiuță Necula, nu crezi că și matale, la fel ca mulți driblangii ai crucii, ai cam ieșit din poarta cea strîmtă, de care scrie în cartea aia groasă și prăfuită, și ai ajuns pe maidanul de lîngă colțul uliţelor, unde, precum scrie tot în cartea aceea, se roagă în picioare fățarnicii ?

Dă ce mă fredonează pă mine grijea dă borșul dîn oala BOR ? Fiindcă, cum am mai zis / scris și altădată, sînt și fan al lui rabi Ieșua, nu doar al unor seriale de comedie. Și, trăind în Romînia, unde BOR e biserica predominantă, am înțeles demult că glodul din mințile majoritare nu se va curăța îndeajuns dacă glodul din biserica majoritară nu se va curăța suficient. Iar cînd glodul stă și predică din amvoane, fie ele în biserici sau la televizor, slabă nădejde ca duminica de după Vinerea lui Prunea să fie altceva decît prilej de grătare dă miel, bere la pet mental, dan-puricăreală și Florin Salam, dimpreună cu tot soborul său.

În rest e bine, a plouat, s-au făcut Cucuzeii pravoslabnici cît popușoii dintr-o anume poveste a lui Creangă. Și probabil cît cel al lui Prunea, păcătosul din vinerea prea-cucernicului Costelinio Necula, driblangiul lui Hristos.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale https://lucianpostu.wordpress.com/rominia-i-a/ )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here