Dezvoltator prins cu „cioara vopsita”!  La Bohemian Residence, apa menajera este deversata ilegal

Societatea Relativ Impact SRL, controlata de omul de afaceri Claudiu Sever Oanea, a devenit “celebra” in sensul rau al cuvantului, prin lucrarile de constructie ieftine pe care le face. Dupa ce a ridicat in Valea Lupului un ansambru imobiliar denumit Bohemian Residence, format si 6 blocuri, Oanea a ajuns tinta principala a unor procese in justitie in care este acuzat ca si-a batut joc de cumparatorii de buna credinta.  Sotii Ioan si Cristina Bejan sunt hotarati sa mearga pana in panzele albe pe motiv ca dezvoltatorul i-ar fi pacalit vanzandu-le un apartament la mansarda, unde acoperisul poate fi oricand luat de vant, dar si fara izolatie corespunzatoare. Colac peste pupaza, reprezentantii Apavital il acuza pe Oanea ca s-ar fi racordat clandestin la reteaua de apa. Mai mult, operatorul sustine ca din imobilul ridicat de firma Relativ Impact se fac deversari ilegale intr-o fosa septica construita ilegal. In replica, dezvoltatorul arata ca detine un aviz legal de racordare la reteaua publica de apa si canalizare. “Nu sunt un utilizator clandestin. Cei de la Apavital au avut o atitudine abuziva conditionand unele plati sub amenintarea directa cu sistarea furnizarii apei. E inadmisibil”, arata aparatorii Relativ Impact, in cadrul unui proces juridic pe care l-au intentat operatorului de furnizare a apei.

Reteta afacerii unui dezvoltator imobiliar: materiale de proasta calitate si ieftineala cat cuprinde. Constructorul ansamblului imobiliar Bohemian Residence din Valea Lupului, SC Relativ Impact SRL, este acuzat ca a patentat metoda blocurilor ridicate in bataie de joc. Oanea Claudiu Sever, cel care se afla in spatele proiectului imobiliar a intrat recent in colimatorul justitiei, fiind acuzat ca s-ar fi racordat clandestin la reteaua de apa si canalizare. Mai precis, reprezentantii Apavital Iasi acuza firma Relativ Impact de deversari ilegale de apa menajera si de producerea unui prejudiciu in valoare de 90.000 de lei, suma pe care o imputa de altfel si pentru care a emis si o factura fiscala. De partea cealalta, aparatorii dezvoltatorului imobiliar sustin ca acesta ar detine toate avizele legale de racordare la reteaua publica de apa si canalizare si ca de fapt vina ii apartine doar operatorului Apavital. Pentru a scapa de plata prejudiciului care, cu tot cu penalitati, ajunge la aproape un miliard de lei vechi, Oanea, cel care se afla in spatele ansamblului imobiliar Bohemian Residence, i-a actionat in judecata pe reprezentantii Apavital. Intr-o plangere adresata Judecatoriei, avocata Simona Ciofu, cea care reprezinta in justitie interesele dezvoltatorului imobiliar, solicita anularea facturii intocmite de Apavital si stergerea prejudiciului. Mai mult, aparatorul SC Relativ Impact SRL sustine ca firma constructoare a respectat intocmai proiectul si nu a fost vorba nici un moment de vreo racordare sau deversare ilegala de apa.

“Apavital ne-a refuzat contractul in mod abuziv”

“Firma Relativ Impact, in calitate de dezvoltator imobiliar, a finalizat in iulie 2013 un proiect compus din 4 locuinte colective P+2E+M, situate in localitatea Valea Lupului, pe str. Nufarului. Acesta a fost ridicat in temeiul unei autorizatii de constructie emise in data de 3 aprilie 2013 de catre Primaria Valea Lupului. Conform proiectului tehnic de bransament apa – emis de Apavital – a fost autorizata bransarea la reteaua publica de distributie in vederea asigurarii furnizarii de apa potabila. In consecinta, pe 15 iulie 2013 a fost emis un aviz definitiv de bransare urmand ca apele uzate menajere si pluviale provenite de la imobilul ridicat sa fie evacuate intr-un camin vidanjabil (fosa septica). Avand in vedere faptul ca Apavital presteaza doar servicii de furnizare a apei si nu de canalizare/deversare, pe 25 septembrie, acelasi an, a fost incheiat un act aditional avand ca obiect includerea unui alt punct de consum. Ulterior finalizarii proiectului imobiliar, firma noastra a instrainat locuintele construite catre diversi cumparatori, administrarea apartamentelor in cauza fiind efectuata ulterior de Asociatia de Proprietari Nufarul. In consecinta, beneficiarul/utilizatorul direct al serviciilor prestate de Apavital nu il mai reprezinta Relativ Impact, ci Asociatia Nufarul, in calitate de reprezentant al tuturor proprietarilor.  De asemenea, Asociatia a solicitat emiterea unui alt aviz de racordare la sistemul public de canalizare urmand sa beneficieze si de serviciile de canalizare nu numai de cele de furnizare a apei potabile precum si de schimbarea contractului existent cu Apavital. Pe 8 august 2017 insa, Apavital a transmis asociatiei ca nu poate emite un alt aviz de racordare intrucat canalizarea existenta nu poate asigura conditiile tehnice de debit, presiune si preluare apa menajera la parametrii optimi. Practic, nu s-a spus clar din ce cauza se refuza contractul pe numele noului beneficiar. Pe parcur, SC Relativ Impact SRL a demarat, in nume propriu, demersurile de obtinere a avizului de racordare, dar fara suces. Cu alte cuvinte, transferul contractului de prestari-servicii catre Asociatia de Proprietari s-a respins. Urmare a acestor demersuri, Apavital emis un aviz provizoriu in care a mentionat ca apele uzate menajere din respectivul imobil vor fi preluate de reteaua publica de canalizare a comunei Valea Lupului printr-un camin/racord de canalizare efectuat de catre Relativ Impact, in regie proprie. In ciuda eforturilor intreprinse, in octombrie 2017,  cei de la Apavital au sustinut ca imobilul cu pricina ar fi racordat clandestin la reteaua de canalizare, lucru totl neadevarat”, a explicat avocata Ciofu, in actiunea inaintata judecatorilor.

Deversari ilegale de apa menajera

Mai mult, pe parcursul evenimentelor, controlorii operatorului de apa au descoperit si faptul ca din imobilul  ridicat de constructor se fac tot felul de deversari ilegale de apa menajera, intr-un camin vidanjabil (fosa septica) neautorizata. Pentru aceste incidente, dezvoltatorul imobiliar a fost obligat sa plateasca o despagubire in valoare de 90.733,44 de lei.

“Noi le-am spus de nenumarate ori celor de la Apavital ca racordul la apa si canalizare nu este unul clandestin. Mai mult, ne-am deplasat de citeva ori si la sediul operatorului in vederea solutionarii problemei pe cale amiabila. Totul insa fara folos. Am fost refuzati de fiecare data. Dar va spunem cu certitudine. Nu sunt un utilizator clandestin. Noi nu am executat nici un fel de racord ilegal in vederea utilizarii frauduloase a serviciului de apa si canalizare. Operatorul este acela care a avut o atitudine abuziva conditionand niste plati cu dreptul de a sista furnizarea apei in zona. Consideram ca Apavital nu a adus nici o dovada conform careia acea fosa septica ar fi fost construita ilegal si fara avize”, explica afaceristul Oanea, prin intermediul avocatei sale.

Un prejudiciu de un miliard de lei vechi

In replica, juristii Apavital sustin ca refuzul de a face transferul contractului, de pe SC Relativ Impact SRL, pe Asociatia de Proprietari Nufarul, a fost motivat de faptul ca bransamentele existente la imobilul din Valea Lupului,  de pe str. Nufarului, au fost dimensionate pentru anumite etape de organizare de santier, contractul cu pricina fiind semnat doar in baza unui aviz provizoriu. “Asociatiei de Proprietari i s-a refuzat emiterea unui aviz definitiv de bransare intrucat se impunea executia unei noi retele de alimentare cu apa si de canalizare care sa asigure conditii tehnice de debit, presiune si preluare a apelor uzate menajere, la parametrii optimi. In acest context, factura de peste 90.000 de lei pentru Relativ Impact, a fost emisa legal pentru deversari clandestine de apa menajera”, a conchis juristul Apavital, Iolanda Chetreanu, intr-o intampinare depusa in justitie. In cursul lui 2017, prin societatea Relativ Impact SRL, afaceristul Claudiu Sever Oanea a reusit sa obtina o autorizatie de construire pe Aleea Sadoveanu, pentru edificarea unui hotel care, conform Planului Urbanistic Zonal, are un regim de inaltime de S+P+7.  Pe un teren in suprafata de 2.692 metri patrati, vor fi construite cca 118 locuri de parcare subterane si 46 supraterane. Dezvoltatorul ansamblului imobiliar Bohemian Residence provine din zona Botosaniului.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here