Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: „Fermierii români trebuie protejați! Ucraina trebuie să își îndeplinească obligațiile cerute de Comisia Europeană”

Guvernul României a decis suspendarea importurilor de cererea din Ucraina până când oficialii țării vecine nu vor trece la implementarea măsurilor cerute de Comisia Europeană pentru ca volumul de produse să nu crească necontrolat, iar producția internă să nu aibă de suferit. Executivul a dispus ca până la implementarea acestor măsuri, ca Ucraina să introducă o serie de măsuri care să ducă la o limitare a acestor importuri intrate necontrolat în țară. Deputatul PSD Iași Marius Ostaficiuc a menționat că cel mai important aspect este legat de protejarea fermierilor români, de identificarea unor soluții care să ducă la susținerea producției românești și apoi a celei din țările vecine.

Cât timp aceste măsuri nu sunt implementate, România nu va permite importurile de cereale ucrainene. În ultimele zile nu s-a importat niciun kilogram de cereale ucrainene în România și nici se vor importa, cel puțin în următoarele 30 de zile în care Ucraina are obligația de a îndeplini angajamentul luat în fața Comisiei Europene. Este important ca volumul de cereale să nu crească necontrolat. Fermierii români trebuie protejați în fața acestui fenomen, trebuie sprijiniți pentru a nu pierde producția lor în detrimentul cererealor ucrainene”, a spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iași.

Comisia Europeană a solicitat ca Ucraina să instituie măsuri de control la patru grupe de mărfuri, pentru a preveni denaturarea pieței în statele vecine, să prezinte platformei (țărilor care aveau interdicție) un plan de acțiune, dar și să introducă anumite măsuri legale, pentru a evita creșterile masive de cereale livrate la export (ex. licențe de export). Dacă Ucraina nu va îndeplini aceste condiții, se va reveni la măsurile excepționale, care ar prelungi interdicția importurilor de cereale ucrainene până la 31 decembrie 2023.

Comisia Europeană nu a spus liber la importurile de cereale din Ucraina, ci a subliniat că nu se impune o interdicție decât în măsura în care statul vecin ia anumite măsuri legale pentru controlul exporturilor. Concluzia este una cât se poate de clară. România nu va permite importurile până când Ucraina nu va îndeplini angajamentul luat față de Uniunea Europeană. Toată lumea încearcă să ajute Ucraina, însă statul vecin nu trebuie să sară calul”, a mai transmis parlamentarul social democrat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here