Daniel Morar, fostul șef al DNA, despre filmul „De ce eu?”: „Cu siguranţă există în parchete o grămadă de şefi ca ai procurorului Panait”

Thrillerul politic „De ce eu?” agită deja apele, după proiecţia de gală de aseară din Bucureşti. Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Daniel Morar spune că magistraţii primesc şi acum comenzi pentru soluţionarea într-un anumit fel a unor dosare. Judecător constituţional acum, el confirmă că filmul prezintă fidel încrengăturile dintre sistemul politic şi juridic de la începutul anilor 2000, iar lucrurile nu sunt reparate total nici acum.

 

„Se poate întâmpla, cu siguranţă. Cine ar fi preconizat că se întâmplă aşa ceva sau că se ajunge la sfârşitul ăsta tragic? Cu siguranţă există în parchete o grămadă de şefi ca ai procurorului Panait, ca tipologie”, a spus Daniel Morar.

 

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a plecat îngândurat de la proiecţia de gală a filmului inspirat din viaţa procurorului Cristian Panait.

 

Pelicula pleacă de la sinuciderea misterioasă a magistratului, acum 13 ani, în timpul unei anchete de corupţie care viza un coleg, Alexandru Lele.

 

Presa a scris atunci că superiorii procurorului au făcut presiuni asupra lui ca să îl pună sub acuzare pe Alexandru Lele chiar şi în lipsa unor probe incriminatorii. Tensiunea l-ar fi făcut pe tânărul magistrat să clacheze psihic.

 

Procurorul anchetat atunci a fost declarat nevinovat între timp. Acum pensionar, îşi permite să evoce un sistem care nu funcţiona mereu cum trebuie.

 

„Tot ce se întâmplă, ce se folosea împotriva unei persoane în perioada respectivă, au fost duse la perfecţiune. Metodele sunt mult mai subtile la ora actuală”, afirmă Alexandru Lele.

 

„Înainte de anii 2004-2005, mijloacele de control, de intimidare, de şantajare a magistraţilor erau mai numeroase. Eu însumi am fost victima unei astfel de presiuni. La un moment dat nu am mai primit dosare cu oameni politici. Astăzi, cel puţin, ai putea să ieşi public să spui. Eu astfel de filme nu aş fi văzut realizate înainte de 2004, cu siguranţă şi ăsta e un câştig al reformei în Justiţiei”, a spus Cristi Danileț, judecător, membru CSM.

 

Fostul preşedinte nu a detaliat punctul său de vedere. Traian Băsescu a văzut lungmetrajul, proiectat în premieră, aseară la Bucureşti, împreună cu soţia lui. „De ce eu?” ajunge pe marile ecrane vinerea aceasta.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here