Curtea de Conturi a descoperit găuri negre de la Tehnopolis. Chiriașii nu au plătit penalitățile

Reprezentanții Tehnopolis Iași, prin directorul Constantin Șerbescu, au trecut la o ofensivă juridică de proporții pentru a recupera până la ultimul ban de la societățile care au ocupat spații comerciale în interiorul Parcului Științific și Tehnologic. Prima pe listă: firma Status Treizeci și Doi SRL, administrată de ieșeanca Elena Grosu de la care trebuie recuperată suma totală de 11.000 de lei, cu tot cu penalitățile aferente.

„Există o clauză penalizatoare stabilită pentru chiriașii rău-platnici, de către Curtea de Conturi. Dacă câștigăm acești bani în justiție, e bine, un câștig pentru noi. Dacă nu asta e”, a arătat Șerbescu, noul șef al Parcului tehnologic.

Confruntați cu lipsuri financiare mari dar și cu conturile bancare goale de conținut, noii șefi de la Tehnopolis se zbat să recupereze fiecare leuț de la firmele care au funcționat în trecut în spațiile închiriate în interiorul Parcului tehnologic. Uzând de o așa-numită clauză penalizatoare, conducerea Tehnopolis, reprezentată de noul director Constantin Șerbescu, i-a acționat în judecată pe chiriașii răi-platnici, chiar dacă unii dintre aceștia au părăsit demult Tehnopolisul. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, SC Tehnopolis SRL, firmă aflată în administrarea Consiliului Local Municipal Iași, le solicită  reprezentanților SC Status Treizeci și Doi SRL, achitarea unui debit care, cu tot cu penalități, ajunge la suma de 11.379 de lei. Practic, pe 25 octombrie 2011, între cele două societăți a fost parafat și semnat un document, în urma căruia firma Status, administrată de Elena Grosu, a închiriat în incinta parcului, o suprafață de 84,20 mp, spațiul fiind amplasat chiar în interiorul Incubatorului de afaceri din cadrul Parcului Științific și Tehnologic.

Revizuire, revizuire…dar să știm și noi

Pe 12 decembrie 2012, chiriașul a solicitat rezilierea contractului pe cale amiabilă și încetarea definitivă a acestuia invocând schimbarea sediului societății într-o altă localitate. După îndelungi discuții și tatonări, contractul de închiriere încheiat între părți a încetat începând cu data de 1 ianuarie 2013 iar cei de la Status au plecat definitiv. Ulterior, în urma unor verificări efectuate la Tehnopolis, inspectorii Curții de Conturi Iași au stabilit că firma chiriașă nu ar fi respectat întocmai toate clauzele contractuale stipulate în contractul de închiriere, motiv pentru care mai are de plătit penalități de peste 11.000 de lei. Asta deși, patroana Elena Grosu, cea care s-a ocupat de administrarea SC Status SRL, prin intermediul unei alte firme Dash Board Management SRL, a plătit anterior toate restanțele la chirie și la utilități.

Penalități de 5 euro/mp/lună

Cu toate că fosta conducere de atunci de la Tehnopolis, reprezentată prin administrator Maria Gabriela Coman, i-a informat pe cei de la Status să achite penalități de 5 euro/mp/lună, pentru nerespectarea contractului, chiriașul a refuzat să plătească. Totodată, Elena Grosu a arătat că nu mai datorează absolut nici un leu fostului proprietar al spațiului, mai ales că s-a achitat de toate dările, plătind curentul, apa și toate utilitățile aferente. Juriștii de la Tehnopolis au fost însă de altă părere și au activat imediat o clauză penalizatoare.

Șerbescu: Asta e legea. Nu avem ce face

Contactat telefonic, actualul director al Tehnopolis Iași, Constantin Șerbescu a recunoscut problemele în justiție cu cei la SC Status Treizeci și Doi SRL.

“După discuții cu reprezentanții Oficiului Juridic, am decis însă să activăm acea clauză penalizatoare și să-i acționăm în judecată pe chiriașii răi-platnici. Dacă vom câștiga în instanță, e un câștig pentru noi, dacă nu, nu. Eu personal consider că nu am fost prejudiciați deoarece Status și-a plătit utilitățile înainte de a pleca, dar contractul nu a fost respectat până la capăt. Asta e legea”, a conchis Șerbescu.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here