Cumătra lui Chirica, omul Mafiei Imobiliare de la Control Urbanism, revine la serviciu. Poliția Locală a întocmit greșit decizia de suspendare, Tribunalul a anulat documentul

@ Deși a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție, iar suspendarea raporturilor de serviciu este impusă de lege, Mihaela Tulică poate reveni la Serviciul Control Urbanism de la Poliția Locală @ Instituția a completat greșit decizia de suspendare, iar Tulică a câștigat la Tribunal anularea documentului @ Decizia de suspendare nu menționa durata suspendării: „până la finalizarea defintivă a procesului penal” @ Fără această mențiune, documentul este nul @ „Fiind omisă această menţiune din cuprinsul actului, instanţei nu îi rămâne decât nulitatea absolută a acestuia”, se arată în hotărârea Tribunalului @ Sentința a fost comunicată Poliției Locale în urmă cu două zile și poate fi atacată cu recurs @ „Nu am ce declarații să dau. Nu se schimbă datele problemei”, a spus Liviu Zanfirescu, directorul Poliției Locale @ Mihaela Tulică a fost trimisă în judecată de DNA pentru că a semnat zeci de documente cu care dezvoltatorul Anca Condurache a intabulat ilegal peste 130 de apartamente

Tribunalul Iași a anulat decizia de suspendare întocmită de Poliția Locală în privința Mihaelei Tulică, trimisă în judecată într-un dosar în care DNA o acuză pe aceasta că semnat în fals zeci de documente cu care dezvoltatorul Anca Condurache a intabulat ilegal mai multe blocuri cu peste 130 de apartamente.

Cumătra lui Chirica s-a folosit de faptul că Poliția Locală a întocmit greșit decizia de suspendare, fără să menționeze în documente durata pentru care se aplică suspendarea raporturilor de serviciu. Mai precis, decizia trebuia să cuprindă și sintagma „până la finalizarea definitivă a procesului penal”. O omisiune care, făcută cu sau fără intenție, a atras după sine nulitatea deciziei de susepndare.

Mihaela Tulică s-a adresat Tribunalului Iași, care la sfârșitul anului trecut a dispus anularea deciziei de suspendare. Hotărârea a fost comunicată Poliției Locale în urmă cu două zile, instituția având posibilitatea să facă recurs. Șeful Poliției Locale nu spune cum va acționa în continuare.

„Nu am ce declarații să dau. Nu se schimbă datele problemei”, a spus Liviu Zanfirescu.

Decizia de suspendare nu conține un element obligatoriu: durata

Mihaela Tulică a fost suspendată pe 19 octombrie 2022, după ce DNA a comunicat Poliției Locale că aceasta a fost trimisă în judecată într-un dosar în care este acuzată de săvârșirea unor fapte legate de activitatea de serviciu. Prin urmare, conform legii, raporturile de serviciu trebuie suspendate până la finalizarea cauzei printr-o sentință definitivă.

Alături de Tulică, în același dosar al DNA au fost trimiși în judecată și alți angajați ai Poliției Locale, de asemenea funcționari publici. Este vorba despre fostul director adjunct Georgel Grumeza și de polițistul Adrian Hrițcu. Și în cazul acestora Poliția Locală a emis decizii de suspendare, însă cei doi nici măcar nu s-au oboist să mai atace în instanță documentele.

La o lună distanță, după ce plângerile prealabile au fost respinse, Mihaela Tulică a contestat decizia de suspendare la instanța de contencios-administrativ a Tribunalului Iași. Fosta șefă de la Serviciul Control Urbanism a solicitat și plata salariilor neîncasate pe perioada suspendării.

„Decizia ce face obiectul analizei în prezenta cauză nu conţine elementul indicat la art. 531, lit. e) din Codul administrativ, respectiv perioada pentru care se constată sau se aprobă suspendarea raporturilor de serviciu. Sancţiunea legală a acestei omisiuni este prevăzută în mod imperativ de prevederile art. 535 din Codul administrativ: Actele administrative întocmite cu nerespectarea dispoziţiilor art 528-533 sunt nule de drept”, a invocat Mihaela Tulică în acțiunea depusă la Tribunal.

Totodată, Tulică s-a plâns judecătorilor că decizia de suspendare are un caracter discriminatoriu, deoarece nu a fost aplicată și în cazul altor funcționari publici precum arhitectul șef Alexandru Mutsiață și fostul architect șef Nora Brândușescu. Însă, instanța a respins aceste argumente, motivând că Mustiață are calitatea de inculpat într-un dosar penal fără a fi însă trimis în judecată. Iar în privința Norei Brândușescu, aceasta este angajată a Inspectoratului de Stat În Construcții, fiind detașată la Primărie.

Însă, motivul legat de modul în care a fost întocmită decizia de suspendare a fost considerat de Tribunal ca fiind suficient pentru atragerea nulității documentului.

„Fiind omisă această menţiune din cuprinsul actului, instanţei nu îi rămâne decât nulitatea absolută a acestuia, în temeiul art. 535 Cod administrativ, nulitatea fiind expresă, prin urmare necondiţionată de vătămare”, motivează judecătorii.

Acuzațiile DNA: 135 de apartamente intabulate ilegal

În octombrie 2022, DNA anunța că a trimis în judecată dosarul în care angajații Poliției Locale jucaseră un rol crucial într-o afacere de milioane de euro, care privea intabularea ilegală a unor apartamente, ridicate fără respectarea autorizațiilor de construire sau chiar în lipsa acestora.

Redăm mai jos un fragment din comunicatul DNA.

TULICĂ MIHAELA, la data faptelor șef Serviciu Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– uzurparea funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

– participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 18 iulie 2016 – 28 decembrie 2017, cei patru inculpați, angajați ai Poliției Locale Iași, cu știință, ar fi semnat/emis în fals, pe numele persoanei fizice, cercetată în prezenta cauză, un număr de cinci certificate de atestare a edificării unor imobile municipiul Iași, deși nu aveau atribuții legale în acest sens (acest atribut aparține, în mod exclusiv, în conformitate cu prevederile legale, primarului municipiului Iași, respectiv arhitectului-șef al municipiului Iași).

Ulterior, patru dintre certificate, care ar fi fost depuse de beneficiar la O.C.P.I. Iași, ar fi avut ca rezultat emiterea de către registratori, fără vinovăție, a încheierilor de intabulare a dreptului de proprietate prin construire.

În același context, la data de 12 februarie 2018, inculpatul Panainte Ionel, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că, urmare a cererii depuse de aceeași persoana fizică, ar fi emis în mod nelegal o încheiere (ce avea la bază cel de-al 5-lea certificat emis în condițiile de mai sus) prin care ar fi fost admisă intabularea unui imobil cu menționarea regimului de înălțime (D+P+2E+M, cu o suprafață construită desfășurată de 2.110 mp) pentru care lucrările ar fi fost efectuate fără autorizație de construire.

În urma demersurilor menționate mai sus, inculpata, beneficiară a certificatelor respective, ar fi construit în mod nelegal 159 de apartamente în loc de 24, pentru cât avea autorizație.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here