Cum a primit un atelier de mobilă și tâmplărie contractul pentru reparații drumuri. Legăturile cu firma de casă a Primăriei

Urban Lumber SRL se ocupă cu tâmplărie și fabricarea mobilei, dar Primăria Popricani i-a încredințat fără licitație contractul pentru „reparații curente drumuri sătești” @ Firma nu deține utilajele și personalul specializat solicitate în caietul de sarcinci al procedurii organizate de primărie @ În schimb, societatea este legată ombilical de o altă firmă abonată de ani de zile la contracte cu Primăria Popricani, Inbit SRL, deținută de către omul de afaceri Andrei Târnovanu @ Urban Lumber funcționează într-o hală deținută de către Târnovanu, iar datele de contact ale firmei coincid cu cele ale Inbit SRL @ În acte, Urban Lumber SRL este deținută de către un anume Ionel Ursache, angajat la propria societate pe funcția de „tâmplar” penttru un salariu nesemnificativ @ În schimb, soția patronului Inbit, Ana Maria Târnovanu este angajată pe funcția de economist-șef, fiind cea mai bine plătită dintre salariații firmei @ Inbit este firmă de casă a Primăriei Popricani, în septembrie 2023, societatea obținând un contract de 15,5 milioane lei pentru extinderea rețelei de canalizare

La finalul lunii august 2023, Primăria comunei Popricani a atribuit fără licititație către firma Urban Lumber SRL, contractul pentru „reparații curente drumuri sătești” în valoare de 900.000 lei fără TVA. Conform informațiilor făcute publice este vorba de 45.000 mp de drumuri ce urmau a fi pietruite. Procedura și executarea lucrărilor prevăzute ridică mari semne de întrebare.

Firma căreia primarul Ioan Tănase i-a atribuit fără licitație contractul de reparare și pietruire a drumurilor din comună nu are nicio tangență cu astfel de lucrări, societatea Urban Lumber fiind specializată în realizarea de tâmplărie de lemn, mobilier și comercializarea de cherestea și lemne de foc!

Deși anunțul postat în sistemul electronic de achiziții publice de către Primăria Popricani conține informații detaliate cu privire la utilajele necesare și procedurile tehnice specifice ce trebuie realizate, în mod suspect, primarul Ioan Tănasă a ales să lucreze cu un atelier de mobilier și tâmplărie! În caietul de sarcini se vorbește despre scarificarea și reprofilarea drumurilor cu autogrederul, așternerea de piatră spartă și compactarea acestiea cu cilindrul compactor de mare tonaj. Totodată, Primăria Popricani vorbește despre respectarea legislației privind calitatea lucrărilor, a normelor de protecția mediului și a securității muncii. Cum au verificat, înainte de atribuirea contractului, angajații Primăriei Popricani și primarul Ioan Tănasă că firma Urban Lumber are capacitatea de a executa aceste lucrări? Cum au verificat dacă există utilajele solicitate și dacă firma are personal calificat pentru aceste lucrări?

Combinații pe axa Tănasă – Inbit

Urban Lumber nu are ultilajele necesare, nici personal și nici experiența necesară. Urban Lumber are ca angajați doar tâmplari ceea ce nu califică societatea pentru realizarea de lucrări de drumuri. Contractul face parte din categoria aranjamentelor ce se fac în toate comunele din România între primari și oamenii de afaceri. În aceste cazuri nu contează nici experiența, nici personalul, nici calitatea, nici prețul, ci doar relația! Contractul acordat firmei Urban Lumber este de fapt o combinație între patronul din umbră a societății Urban Lumber SRL, Andrei Târnovanu și primarul Ioan Tănasă.

Andrei Târnovanu deține societatea Inbit SRL, companie prin intermediul căreia a obținut lucrări de zeci de milioane de lei de la Primăria Popricani de când Ioan Tănasă a devenit primarul comunei. În septembrie 2023, a venit chiar încununarea acestei relații dintre primarul Tănasă și Târnovanu, firma Inbit primind un contract în valoare de 15,5 milioane lei plus TVA pentru extinderea rețelei de canalizare în comuna Popricani. Primarul se poza bucuros alături de patronul Inbit la semnarea contractului de lucrări. În condițiile în care relația dintre primarul Ioan Tănasă și firma Inbit este atât de evidentă, de ce au apelat la această scamatorie pentru atribuirea contractului de reparare a drumurilor? De ce au încercat să ascundă că e un nou contract cu dedicație pentru Inbit?! Cine a executat în fapt lucrările în condițiile în care firma Urban Lumber nu avea nici utilijele nici personalul necesar?

Patronul câștigă mai puțin decât angajații!

Firma Urban Lumber SRL este deținută de către Ionel Ursache, care este și administratorul societății. Conform datelor oficiale, societatea își are sediul și își desfășoară activitatea într-o hală din satul Cîrlig, care este proprietatea lui Andrei Târnovanu, asociat unic și administrator al firmei Inbit SRL. De altfel, și societatea Inbit își are sediul în aceeași hală. Mai mult, cele două firme au comunicate ca date de contact aceleași numere de telefon, fix și mobil. Totodată, soția lui Andrei Târnovanu, Ana Maria, este angajată la Urban Lumber pe postul de economist șef, fiind cel mai bine  plătit salariat din această societate. „Patronul” din acte al societății Urban Lumber, Ionel Ursache, este angajat în propria firmă pe postul de tâmplar și câștigă jumătate din salariul pe care îl primește economistul șef Ana Maria Târnovanu. De fapt, patronul Urban Lumber este remunerat mai puțin și decât alți angajați ai firmei. Probabil primul patron din România care își pune cu adevărat angajații pe primul loc! În cazul Urban Lumber aceste informații ridică multe semne de întrebare. Pentru o companie cu o cifră de afaceri relativ mică și un volum de operațiuni contabile redus nu se justifică sumele de peste 100.000 lei anual plătite pentru serviciile unui economist.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here