Cum a pierdut DNA Iași șpaga primarului. După cinci ani de anchetă, s-au prescris faptele

DNA Iași a bătut apa în piuă timp de 5  ani cu dosarul în care Vasile Haidău, primarul comunei Rediu, era acuzat de luare de mită, iar în final a constatat că faptele s-au  prescris @ DNA Iași a început urmărirea penală în acest dosar în data de  6 august 2013, iar după 5 ani în care cercetările au bătut pasul pe loc s-a constatat că faptele s-au prescris din cauza noului Cod Penal care a intrat în vigoare pe 1 februarie 2014 @ Dacă cercetările ar fi fost efectuate la timp, procurorii ar fi evitat prescrierea faptelor

Încă un dosar de corupție îngropat de DNA Iași. De vreo doi ani, DNA Iași nu mai scoate nimic ”pe piață” adică nu s-a remarcat prin nici un dosar de mare corupție trimis la instanță. În schimb, în această perioadă s-au închis zeci de dosare cu suspecți care astfel au scăpat nepedepsiți. Grav este că unii au scăpat din cauza procurorilor DNA, care nu și-au făcut treaba la timp. În acest context vorbim în această ediție de dosarul lui Vasile Haidău, primarul comunei Rediu care a scăpat de acuzația de luare de mită deoarece faptele s-au prescris. Mai mult decât atât, faptele s-au prescris pentru că DNA Iași a lungit cercetările în mod nejustificat.

A luat terenul unui mort

Faptele pentru care a fost cercetat Haidău au fost sesizate de cetățeni la DNA Iași încă din anul 2012. Era vorba despre niște cetățeni din Rediu care reclamau faptul că nu-și pot recupera terenurile pe care le-au moștenit de la părinți din cauza lui Haidău, care se împroprietărește singur prin abuz în serviciu. Astfel, primarul din Rediu a fost cercetat pentru luare de mită deoarece i-a promis unui sătean că-l va pune în posesie pe o suprafață de teren din comună dacă acesta la rândul său îi va vinde terenul lui Haidău la un preț avantajos, lucru care în final s-a și întâmplat. Pentru a se asigura că nimeni nu va face scandal și nu va reclama acest abuz Haidău a manevrat astfel terenul unei femei care murise și nu avea moștenitori.

Haidău: „Îți dau terenul dacă mi-l vinzi mie”

La data de  28.02.1991 o femeie din Rediu, pe nume Profira Cordun a solicitat la primăria comunei reconstituirea dreptului de proprietate pentru 5 hectare de teren. Cererea femeii a fost validată prin hotarârea Comisiei județene de fond funciar nr.88/9.09.1991 și astfel Profira Cordun a obținut dreptul să i se retrocedeze o suprafață de 3,45 hectare de teren. Astfel, în anul 1994, Profira Cordun obține titlu de proprietate nr.116.901 pentru suprafața de teren arabil. La data de 2.10.1995 femeia a murit fără să aibă moștenitori iar Haidău a văzut o ocazie bună de a pune mâna pe acest teren. Astfel, Haidău a contactat un cetățean din altă comună căruia i-a promis că-l va face proprietar în Rediu dacă după aceea îi va vinde lui suprafața respectivă. „După decesul numitei Cordun Profira (persoană care nu a avut moștentori legali) survenit la data de 2.10.1995, în anul 2004 numitul Haidău Vasile, în calitate de primar al comunei Rediu l-a contactat pe numitul Pavăl D.Petru din satul Totoești, comuna Erbiceni, căruia i-a propus să întocmească formalitățile legale necesare pentru eliberarea unui nou titlu de proprietate  (pentru aceiași suprafață pentru care a fost emis titlul de proprietate nr.116.901/1994; titlul Profirei Cordun – n.r) condiționându-l pe noul proprietar ca terenul să-i fie vândut chiar lui Haidău Vasile”, se arată în ordonanța de clasare a procurorului DNA.

Haidău a luat terenul cu 3.000 lei

După aceea procurorul DNA Iași constată că, prin abuz în serviciu, Haidău și funcționarii din subordine au desființat titlul de proprietate emis pe numele femeii care a decedat, Profira Cordun și au făcut astfel încât să fie emis un nou titlu de proprietate pe numele lui Pavăl Petru, adică titlul de proprietate nr.119.082/7.04.2005 care după aceea îi vinde terenul lui Haidău la un preț derizoriu. „La data de 20.05.2005, între numitul Pavăl Petru și familia Haidău Vasile și Elena este încheiat contractul de vânzare-cumpărare autentificat la Birou Notar Stela Bădărău sub numărul 3.505/2005 pentru suprafața de 2 hectare de teren înscrisă în titlul de proprietate nr.119.082/7.04.2005 (titlul lui Pavăl Petru n.r) prețul vânzării fiind de  3.000 lei”, se mai arată în ordonanța procurorului DNA care mai constată că după aceea terenul a ajuns tot printr-un contract de vânzare-cumpărare la fiul primarului, Cătălin Haidău.

Faptele s-au prescris la DNA

După cum am mai arătat, DNA a fost sesizat în anul 2012 și a început urmărirea penală în anul 2013 când era în vigoare vechiul Cod Penal. Pe data de 1 februarie 2014 intră în vigoare Noul Cod Penal care reduce pedeapsa pentru luare de mită de la minim 3 ani de închisoare și maxim 12 ani la minim 3 ani și maxim 10 ani. Cu această ocazie se reduce și termenul de prescripție care esta stabilit la 8 ani față de 10 ani cât era pe vechiul Cod. Prin urmare dosarul lui Haidău s-a clasat deoarece cercetările au fost tergiversate iar între timp Legea a fost modificată în favoarea celor care erau acuzați de luare de mită.

Dosarul lui Chirica, declinat după ani buni de lene

DNA Iași s-a transformat în ultimii ani într-o mașinărie de ucis dosare de corupție. Astfel, singurul dosar despre care se știa public că îl vizează și pe primarul Mihai Chirica a fost declinat de DNA Iași către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași în luna mai anul acesta. Este vorba despre „Dosarul Skoda”. În acest dosar este vorba despre faptul că dealerul Skoda a fost favorizat atunci când Primăria Iași a organizat  o licitație pentru  achiziționarea unor mașini. În plus una dintre mașini a ajuns la Adina Samson amanta fostului primar Nichita. Mihai Chirica a avut calitatea de inculpat în acest dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here