Cum a construit primarul ilegal o hală într-o zonă de case. Funcționar de la Urbanism, obligat să modifice documentele

Un nou caz flagrant de încălcare a legii la Primăria Podu Iloaiei. Primarul Ioan Alexa a forțat inspectorul de la urbanism să-i elibereze un certificat de urbanism și o autorizație de construire cu încălcarea legii. După ce a ieșit primar, Alexa a început construcția unei hale industriale, într-o zonă de case, fără a deține autorizație de construire. Ulterior, la câteva luni distanță, a depus documentele și a solicitat Primăriei eliberarea certificatului de urbanism. Conform Planului Urbanistic General al orașului, Alexa avea nevoie de elaborarea unui PUZ pentru construcția halei. Inspectorul de la urbanism a emis certificatul având mențiunea că pentru construirea halei este necesar elaborarea unui PUZ. Alexa și-a chemat subordonatul și l-a obligat să elimine din certificatul de urbanism sintagma PUZ. Documentul a fost modificat de mai multe ori până primarul Alexa a fost de acord cu conținutul certificatului, chiar dacă acesta contravine legii. Primăria condusă de primar Alexa Ioan a eliberat astfel persoanei fizice Alexa Ioan un certificat de urbanism și o autorizație de construire ilegale. Oficial, Alexa a recepționat hala de 270 mp în martie 2022, dar imobilul a fost închiriat încă din ianuarie 2022 pentru un supermarket local.

Modificarea documentelor pe placul primarului!

În septembrie 2020, în urma alegerilor locale, Ioan Alexa a devenit primarul orașului Podu Iloaiei. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2020, Alexa a început construcția unei hale pe un teren situat în strada Cuza Vodă deși la acea dată nu deținea autorizație de construire. Pe 4 ianuarie 2021, soții Ionela și Ioan Alexa depun la Primăria Podu Iloaiei o cerere de eliberare a unui certificat de urbanism pentru construirea unei hale cu destinația de spații comerciale pe un teren de 800 mp situat vis-a-vis de casa unde locuiește edilul.

Terenul familiei Alexa se află în zona UTR 6, unde, conform Planului Urbanistic General este permisă doar construcția de locuințe cu regim de înălțime maxim P+2. ”Terenul se află în intravilan, zona UTR 6, POT 35%, CUT 0.9%/ADC. Zona se compune din locuințe individuale P, P+1, 2 niveluri retrase de la aliniament, cu regim de înălțime discontinuu. Se poate autoriza funcțiunea propusă. Parcela se consideră construibilă dacă are o suprafață minimă de 150 mp și un front stradal de minim 8 m, în cazul unei clădiri înșiruite și 200 mp și un front la stradă de 12m în cazul construcțiilor izolate sau cuplate

Pe 5 ianuarie 2021, compartimentul Urbanism din cadrul primăriei emite un prim certificat în care se menționează că pentru construirea unui imobil având destinația spații comerciale este necesar elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Primarul Ioan Alexa își folosește ascendentul funcției asupra inspectorului de la urbanism și îl obligă să modifice certificatul de urbanism privind propria hală. Din acel moment se emit mai multe variante de certificat de urbanism până când primarul și-a dat acordul pe conținutul documentului. Ioan Alexa a chemat în sprijinul său un expert tehnic care a făcut mai multe adnotări pe drafturile de certificat de urbanism pentru a fi inserate în documentul final. De la prima variantă de certificat emisă conform legii a fost eliminată prevederea privind elaborarea PUZ.

Încălcarea prevederilor PUG!

Planul Urbanistic General (PUG) și Regulamentul Local de Urbanism (RLU) sunt documentele care reglementează regulile de construire a imobilelor în orașul Podu Iloaiei. Terenul primarului Alexa se situează în zona UTR 6. Conform PUG și RLU zona UTR 6 este o zonă eminamente rezidențială, cu locuințe mici cu regim de înălțime P sau maxim P+2. Regulamentul prevede și excepții pentru această zonă, permițând construirea de clădiri cu destinație comercială doar după elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Se poate autoriza ocuparea și construirea pe terenuri libere de unități productive mici și mijlocii nepoluante, cu scopul încurajării liberei inițiative în domeniul producției, prestări de servicii, comerț, en gros, etc., după ce în prealabil a fost avizată o documentație PUD sau PUZ”, se arată în documentația urbanistică a orașului. În plus, în document se arată că pentru o astfel de construcție este nevoie și de un aviz de la Direcția de Urbanism a Consiliului Județean sau de la Consiliul Local al orașului, ceea ce primarul nu are.  ”În zonele hașurare – PU – Planuri Urbanistice, se va admite de către administrația locală, construcția de imobile noi sau schimbarea funcțiunii unor terenuri, după avizarea PUZ, sau PUD în cadrul Consiliul Local Podu Iloaiei și Consiliul Județean Iași”, se arată în Regulamentul Local de Urbanism emis tocmai de Primăria orașului Podu Iloaiei. Practic, eliberarea certificatului de urbanism și a autorizației este ilegală.

Cum a șmecherit Alexa documentele?

PUG-ul spune că ”se poate autoriza construirea de spații pentru producție, comerț sau servicii după ce în prealabil a fost avizată o documentație PUD sau PUZ”. Prima varianță de certificat emisă de inspectorul de la urbanism specifica ”se poate autoriza funcțiunea propusă după avizarea PUZ sau PUD”.  Ioan Alexa a obligat inspectorul de la Urbanism să elimine această prevedere din certificatul de urbanism și să lase doar  mențiunea ”se poate autoriza funcțiunea propusă”. Pe una dintre variantele de certificat emise de către inspectorul de la urbanism au fost făcute mai multe mențiuni de către o terță persoană, un consultant adus pe primarul Ioan Alexa. Inspectorului i-au fost indicate mai multe modificări care trebuie făcute la conținutul documentului astfel încât acesta să fie pe placul primarului, deși prevederile contravin legii. Inspectorul s-a conformat și a emis documentul așa cum i-a solicitat primarul, chiar dacă astfel se încălcau prevederile PUG. Fără obligativitatea realizării PUZ, familia Alexa a obținut autorizația de construire în iulie 2021.  În martie 2022, a fost emis și certificatul  de edificare al construcției și astfel primarul a introdus în circuitul civil construcția construită ilegal.

A doua hală ridicată în Podu Iloaiei fără autorizație

Ioan Alexa nu este la prima ilegalitate în privința construirii unor imobile pe raza orașului Podu Iloaiei. Primarul a edificat mai multe construcții cu încălcarea legii folosindu-se de funcția pe care o deține. Instituția care ar fi trebuit să constate încălcarea legii privind urbanismul este chiar Primăria. Funcționarii din Primăria Podu Iloaiei nu îndrăznesc să aplice legea și închid ochii la ilegalitățile comise de primar. Speța de astăzi este aproape identică cu hala construită fără autorizație în zona Budăi, pe Șoseaua Națională și pentru care nu a avut autorizație. Primarul a ridicat construcția fără niciun aviz sau autorizație începând cu anul 2022 la ieșirea din Podu Iloaiei, cu acces direct la drumul european. În decembrie 2023, Primăria Podu Iloaiei a emis o autorizație de construcție semnată de viceprimar ca și cum hala de pe teren nu ar fi existat. Primarul poate intabula astfel clădirea ilegală deoarece mai multe persoane au comis mai multe falsuri pentru emiterea documentului. În plus, Ioan Alexa a inițiat o hotărâre de Consiliu Local prin care drumul de acces către proprietatea sa a fost declarat drept bun public pentru a se asigura utilitățile și a fi asfaltat din banii primăriei.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here