„Cu curul pe obraz” – reţetă jurnalistică de făcut din rahat, bici

– despre propagandismul ordinar, mascat cu franjuri deontologici –

 

Dacă v-a contrariat cuvîntul anatomic din titlu, pardon, scuzaţi, eu doar am parafrazat titlul unui editorial recent, publicat de ” liderul presei ieşene ” şi semnat de un om pe nume Cosmin Paşca.

În acest minunat editorial, omul Paşca exprimă poziţia prestigiosului lider presar vizavi de scandalul pe care l-au generat înregistrările în care şefa DNA, legendara Kövesi, se comportă ca un comisar politic stalinist, tunînd şi fulgerînd contra tovarăşilor procurori care n-au îndeplinit planul la dosare de miniştri şi prim-miniştri.

Uşurel, nu vă izghiţi cu indignarea şi cu invocarea odioaselor falsificări ale înregistrărilor, comise cu scopul de a compromite singura noastră nădejde în drumul spre paradisul statului de drept – tovarăşa Laura Molotovna Kövesi. Omul Paşca nu mai are nici astfel de greţuri retorice şi ne spune direct : ” Orice procuror anticorupţie trebuie să înhaţe un premier „. Pauză de vomă şi de aerisire.

Vă reamintesc : nu e vorba de un text din ” Scînteia ” sfîrşitului anilor ’40, în care tovarăşul Silviu Brucan, propagandist comunist cu legitimaţie de ziarist, cerea moartea odiosului ex-premier ţărănist Iuliu Maniu ( mort apoi, fără mormînt, în bezna închisorilor staliniste ). Nu, acest text neo-stalinist apare într-un foarte ” de dreapta ” ziar, al cărui vechi spirit conducător, auto-numit ” preşedinte „, e tov. Alexandru Lăzescu – Fundaţia Soros, GDS, PNL, PDL, „22 ” etc.

Praşu vas, tovarăşi democraţi, nu începeţi iar să bolborosiţi mantra cu ” obsesia Soros „. Am amintit funcţia de parazit la acea fundaţie a lui A. Lăzescu fiindcă, din ce ştim,  Soros propaga, parcă, societatea deschisă, democraţia, statul de drept etc. Nu îndemnurile de încurajare a justiţiei de tip stalinist. La fel parcă era şi cu GDS & restul cumetriilor pe unde şi-a purtat capra vopsită marele intelectual civic din fruntea ” liderului presei ieşene „.

Nu mai dau alte citate din dezgustătorul text al omului Paşca, fiindcă ajunge un polonic maro dintr-o oală cu editorial deontologic. Şi fiindcă ştiu prea bine cum merg treburile la respectiva fabrică de propagandă profitabilă. Ştiu din vremea cînd eram editorialist al echipei care face acum „Ziarul de Iaşi „, şi a trebuit să plec de acolo, findcă nu acceptam să fiu o slugă cu ecuson de jurnalist.

Pentru cine are un pic de memorie, lista cu eroii toxici susţinuţi de ” liderul presei ieşene ” e lungă. Ea începe în anii ’90 cu Constantin Simirad, ghiolbanul tupeist care a ţinut Iaşul pe loc vreme de peste 15 ani, ajutat de şandramaua numită Partidul Moldovenilor, pe ale cărui liste au candidat doi şefi de la actualul ” Ziar de Iaşi ” : marele democrat Lăzescu şi marele combinagiu Caluschi. Lista a continuat cu vorbetele profitor Vosganian, ungătorul cu mir, plus alţi asemenea paraziţi cu steaguri colorate şi buzunare largi. Ultimul pe listă – parşivul Băsescu, reziduul uman şi politic care taman a trecut Prutul, ca să-i fericească şi pe basarabeni.

Prea-cucernica Kövesi e, acum, în capul scurtei liste din ordinul de zi pe unitate. În ciuda evidenţelor, mizeria ei e apărată fără nici o ruşine, fără nici un pic de obraz, cu un tupeu porcesc, faţă de care ” alba-neagra ” e parfum de tei. Dar asta e vechea reţetă, cu care deontologii nulii au făcut mereu din rahat – bici şi din Dacia 1310 – Mercedes clasa E. Cum se şi cuvine pentru un ” lider al presei „.

Pardon : dealer, nu lider.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here