VIDEO Cronologia minciunilor lui Chirica. 2019: 48 milioane euro pentru stadionul „Emil Alexandrescu”. 2023: ”Ne îndopăm cu proiecte, dar nu facem niciunul”

De cinci ani, Mihai Chirica îi minte pe ieșeni aruncând pe piață tot felul de așa-zise proiecte ale stadionului de la Iași. În tot acest timp într-un oraș mult mai mic, precum Târgoviște, se construiește deja al doilea stadion. În 2019, Mihai Chirica anunța că bagă peste 40 milioane euro în modernizarea și extinderea stadionului „Emil Alexandrescu” din Copou. Bineînțeles, anunțul a fost însoțit de machete și imagini virtuale în care arena din Copou era înfățișată cu pereți de sticlă, magazine, parcare subterană, spații verzi etc. La distanță de un an, în 2020, Chirica a schimbat foaia și a anunțat sigur pe el că Primăria va construi un stadion nou, de la zero, în Moara de Vânt. „La nivel internațional, minim Campionat Mondial”, se lăuda primarul într-o emisiune. Cu un an înainte de alegeri, Mihai Chirica bate în retragere, încercând să-și ascundă impotența. „Lumea mă tot testează să vadă cum reacționez la ideea de stadion și am spus-o răspicat: până când nu văd prima sapă în amplasamentul viitoarei săli polivalente, nu pot vorbi de stadion”, a spus Mihai Chirica.

De cinci ani ieșenii sunt amăgiți de Primăria municipiului și de primarul Mihai Chirica cu un nou stadion la cele mai înalte standarde sportive. În tot acest timp, edilul a ieșit ori de câte ori a avut ocazia cu machete și detalii care mai de care despre arena care ar putea să găzduiască tot felul de competiții naționale și internaționale, dar care nu a avansat cu niciun pas. Fie că a fost vorba de modernizarea stadionului „Emil Alexandrescu” din Copou, arenă veche de decenii, fie că a fost vorba de viitorul stadion „Regele Ferdinand” din Moara de Vânt,  nu s-a întâmplat nimic. Echipa Politehnica Iași continuă să joace meciurile de Liga I pe vechiul stadion din dealul Copoului, în vreme ce primarul Mihai Chirica trece de la promisiuni la atacuri politice în ceea ce privește stadionul nou.

Primarul Chirica despre municipiul Târgoviște: ”E o comună”! Orașul din Dâmbovița va construi al doilea stadion de 50 milioane euro

În urmă cu câțiva ani, primarul Mihai Chirica a avut o reacție deplasată la adresa municipiului Târgoviște și orașului Voluntari, pe care le-a catalogat drept comune. Chirica era nemulțumit de rezultatele înregistrate de Politehnica Iași în jocurile disputate cu Chindia Târgoviște și FC Voluntari.

„Tot felul de echipe din astea de mă doare capul când mă uit pe hartă. Eram bunișor la geografie, dar nu par a fi nicio capitală de nicio regiune. Sunt niște comune care gravitează în jurul unor orașe mai mari, spunea Mihai Chirica. Între timp, la Târgoviște (capitală a Țării Românește vreme de secole) începe construcția unui nou stadion, după ce în urmă cu câtevea luni s-a finalizat modernizarea arenei „Eugen Popescu” pe care joacă echipa Chindia, în prezent în liga a doua de fotbal. Noua arenă va costa circa 50 milioane euro.

Aprilie 2018: Primăria visa stadion ca în Emiratele Arabe Unite

Prin 2018, odată cu lansarea unor proiecte de stadioane în țară, primăria de la Iași promova varianta unei arene care să semene cu cel pe care își dispută meciurile de pe teren propriu formația Al Ain, din Emiratele Arabe Unite, stadion de 20 milioane de euro, cu spații de cazare, restaurante, spații verzi, magazine și altele. La vremea respectivă totul a rămas la nivel de discuții și intenție, proiectul fiind aruncat în spațiul public pentru doar pentru a fi exploatat electoral.

Aprilie 2019: promisiuni de modernizare a stadionului din Copou

În aprilie 2019, primarul Mihai Chirica promitea modernizarea arenei „Emil Alexandrescu” din Copou, proiect cu o valoare de 48 milioane de euro. La vremea respectivă, primarul promitea mărirea capacității stadionului la aproximativ 20.000 de locuri, o parcare subterană, o zonă de cazare pentru sportivi, iar în incinta arenei urma să fie înființată și o zonă pentru pregatire fizică și zone de alimentație publică și zone de retail echipamente sportive. Mai mult, Primăria a prezentat și machetele noului „Emil Alexandrescu” pe rețelele de socializare, poze în care arena din Copou era prezentată în tot felul de ipostaze.

Mihai Chirica în 2020: ”Stadion de nivel internațional, minim Campionat Mondial”

Ulterior, în aprilie 2020, în perioada pandemiei de Covid-19, edilul deja prezenta proiectul noului stadion din Moara de Vânt, stadion care ar avea 25 mii de locuri și ar beneficia de tot felul de facilități. Contractul a fost semnata cu firma Sigm-Home SRL pentru 3,3 milioane lei.

 

„E în proiectare, nu s-a oprit. Noi avem două echipe de proiectanți, care lucrează simultan și pentru sala de sport și pentru stadion. Sala de sport e conturată în proporție de sută la sută la nivel de studiu de fezabilitate. Ni l-au și prezentat. O să avem și o expunere grafică. La stadion se lucrează, a început cu vreo trei-patru luni mai târziu. Am luat legătura cu proiectanții, chiar și în perioada aceasta de restricții. Ei își văd de treaba lor, o să ne prezinte schițe detaliate. Un lucru important este legat de faptul că s-a nuanțat dimensiunea stadionului. Din toate reglementările ar fi un stadion în jur de 25 mii de scaune, prevăzut cu toate cele necesare unui stadion la nivel internațional, minim Campionat Mondial, tribunele oficiale structurate pe mai multe nivele, acces separat pentru oaspeți și gazde, săli de conferințe, pregătirea jucătorilor, spații comerciale în interior care să permită o stare mai relaxantă a spectatorilor și cele mai performante sisteme audio și video. Va fi un stadion de referință pentru România pentru că nu are o capacitate foarte mare, decât să joci pe un stadion aproape gol, mai bine joci pe un stadion aproape plin”, spunea Mihai Chirica în aprilie 2020.

Mihai Chirica în 2021 arunca vina la alte partide

În 2021, edilul susținea că proiectul stadionului nou s-a blocat la Guvern și a dat vina pe USR-PLUS, partid care la vremea respectivă era la guvernare alături de PNL, formațiune pe care Mihai Chirica o reprezintă.

„Stadionul e o abordare de 100 de milioane de euro. Nu am nicio promisiune de la Guvern, dar poate fi un proiect foarte bun pentru partenerul USR-PLUS. Să și-l asume la guvernare prin PNRR și eu voi scrie pe frontispiciu că stadionul a fost construit prin sprijinul USR-PLUS. Promit, din banii mei fac chestia asta”, a spunea Mihai Chirica.

Iulie 2023, Mihai Chirica: „Stadion nou în patru ani”

În vara acestui an, Mihai Chirica susținea că primăria poate veni cu 20 la sută din investiția privind noul stadion și că proiectul ar urma să fie gata în patru ani.

„Dorim cu toții ca acest proiect să devină realitate. Am avut o întâlnire cu proiectantul, care a contribuit și la stadioanele Giulești și Steaua. Astfel, au fost puse la punct câteva detalii importante. Dacă toate lucrurile vor merge bine, vom avea stadion nou la Iași în patru ani de zile. Regiunea de nord-est are nevoie de o astfel de investiție, este clar. Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, înțelege foarte bine acest lucru. Astfel, am avut o vizită comună la Compania Națională de Investiții, pentru a vedea ce trebuie făcut”, spunea Mihai Chirica în vara acestui an.

Primarul Chirica în noiembrie 2023:Până când nu văd prima sapă în amplasamentul viitoarei săli polivalente, nu pot vorbi de stadion”

Recent, pe 21 noiembrie 2023, într-o conferință de presă, primarul a susținut că stadionul a trecut pe planul doi, edilul urmând a se concentra pe sala polivalentă „Regina Maria”, un alt obiectiv care bate pasul pe loc și e prezentat numai în machete.

„Eu zic că ne îndopăm cu proiecte, dar nu apucăm să inaugurăm pe nici unul dintre ele. Lumea mă tot testează să vadă cum reacționez la ideea de stadion și am spus-o răspicat: până când nu văd prima sapă în amplasamentul viitoarei săli polivalente, nu pot vorbi de stadion. Pentru că nu pot să spun că vom face stadion. E un termen atât de generic, dar îmi trebuie o certitudine. Certitudinea e să apară prima sapă în amplasamentul viitoarei săli polivalente și apoi vorbim de stadion, altfel ne amăgim în proiecte. Nu există potențialul financiar. Dacă găseam linie de finanțare pentru depou pe toate programele astea care s-au lansat până acum atunci ne puteam permite 47 milioane euro cât am luat de la BERD, a precizat primarul Mihai Chirica pe 21 noiembrie 2023.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here