COVID 19. Ce înseamnă intervenția armatei și ce puteri îi revin conform Ordonanței Militare nr. 3

Generalul (r) Vasile Roman a răspuns solicitării 7IAȘI și a explicat pe înțelesul tuturor care este rolul Armatei începând de astăzi, conform Ordonanței Militare nr. 3 @ „Militarii nu au, conform legii, drepturi legale pentru controlul ordinii publice și de aceea cred că vor acționa împreună cu forțele Ministerului Afacerilor Interne. (…) Cred că, în puncte importante, cum sunt gări, aerogări ori alte zone, posibil aglomerate, vom întâlni militari care vor supraveghea, controla și îndruma”, explică generalul Vasile Roman

În vreme de criză poporul vrea să fie apărat, indiferent de tipologia inamicului, vizibil sau mai mult sau mai puțin vizibil. Poporul are încredere în armată, are respect pentru uniforma militară și poate și un grad mai mare de obediență față de cerințele ei. Armata este puțin prezentă în public și de aceea apariția ei îndeamnă la conformare, clar fiind faptul că s-a ajuns mult prea departe.
Militarii români au experiență în teatrele de operații și își asumă, în această situație, riscul contaminării. Nici instituția militară, prin misiuni și echipamentele asigurate, și nici populația, prin neascultare, nu trebuie să crească riscul la care se supun militarii. Militarii nu au, conform legii, drepturi legale pentru controlul ordinii publice și de aceea cred că vor acționa împreună cu forțele Ministerului Afacerilor Interne. Comanda și controlul forțelor se va face pe linia Centrului National de Management al Crizelor/MAI și nu pe linie MApN, pentru că așa stipulează Ordonața 1/1999.

Îndrumarea circulației, patrulare, supraveghere

Structurile militare care sunt instruite pentru sprijinul MAI sunt cele de poliție militară, cercetare și infanterie. Misiunile pentru care pot fi folosite forțele sunt:

 

 

  1. poliția militară pentru îndrumarea circulației, însoțirea coloanelor, sprijinul patrulelor îmbarcate pe autovehicule.
  2. structurile de cercetare pot fi utilizare pedestru pentru activități de supraveghere/controlul unor puncte importante cu scopul de a reduce aglomerațiile.
  3. structurile de infanterie pot fi utilizate pentru patrule pedestre sau îmbarcate pe vehicule de teren ușoare/VAMTAC, cu misiunea de a supraveghea puncte de control sau căi de comunicații/bulevarde.

Cred că zona de efort pentru militari va fi zona urbană, asigurând libertatea de dislocare a forțelor MAI către zona rurală. Cred că, în puncte importante, cum sunt gări, aerogări ori alte zone, posibil aglomerate, vom întâlni militari care vor supraveghea, controla și îndruma. Nu știu dacă legea le permite să aibă asupra lor muniție, dar cu siguranță ar trebui să fie înarmați.

Noi, societatea, avem datoria de a înțelege că ei acționează în sprijinul nostru și că trebuie să le respectăm indicațiile sau ordinele. Decizia de angajare, în teren, a forțelor armate, pentru a sprijini forțele MAI, nu trebuie percepută cu un sentiment de frică ci cu unul de maximă responsabilitate.Trebuie subliniat că nu există garnizoană în care militarii să nu fi experimentat teatrele de operații din Afganistan și Irak, ceea ce dă notă că sunt pregătiți.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here