Costel Alexe va fi trimis în judecată într-un nou dosar. DNA cere Consiliului Județean să se constituie parte civilă

Pe 15 iunie, DNA a trimis Consiliului Județean o adresă prin care i se solicită să comunice dacă se constituie parte civilă în Dosarul „Alexe – Baba” în vederea recuperării prejudiciului calculat la 150.000 lei. @ Solicitarea DNA este actul premergător trimiterii în judecată, iar decizia cu privire la recuperarea sumelor de bani trebuie votată în ședința CJ de luni, 27 iunie. @ Proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a acestei ședințe a fost ascuns la capitolul Diverse prin dispoziția președintelui CJ Iași, Costel Alexe, inculpat în dosar și vizat direct de solicitarea DNA

Al doilea dosar deschis de DNA pe numele lui Costel Alexe urmează a fi trimis spre judecare. Procurorii au finalizat cercetările și au calculat prejudiciul din dosarul numirii lui Vlad Baba în funcția de manager al Școlii Populare de arte „Titel Popovici”. În urmă cu câteva zile, pe 15 iunie, DNA Iași a trimis o adresă către Consiliul Județean Iași prin care solicită instituției să precizeze dacă se constituie parte civilă în dosar în vederea recuperării prejudiciului calculat la aproximativ 150.000 de lei. Conform adresei DNA, suma considerată a fi prejudiciu în acest dosar reprezintă cuantumul salariilor încasate ilegal de către Vlad Baba în calitate de manager al Școlii Populare de Arte.

Procurorii susțin că Baba a încasat salarii ilegale în cuantum de aproximativ 86.000 lei în perioada în care a fost manager interimar dar și de 65.000 lei după câștigarea concursului.

În aceeași adresa a DNA sunt enumerate și descrise faptele comise de către inculpații Costel Alexe, președintele CJ Iași, Radu Gabriel Apetrei, șeful de la Resurse Umane al CJ și Vlad Baba. Astfel, lui Costel Alexe i s-a reținut comiterea a două fapte de abuz în serviciu, iar lui Radu Gabriel Apetrei și Baba câte două fapte de complicitate la abuz în serviciu.

Alexe a ascuns adresa DNA la „Diverse”

Decizia privind constituirea instituției ca parte civilă în dosar trebuie votată de către consilierii județeni în ședința programată pentru luni, 27 iunie.

Pe ordinea de zi a acestei ședinței ce a fost comunicată consilierilor județeni și publicată pe site-ul instituției, solicitarea DNA a fost trecută la capitolul Diverse după înșiruirea a 32 de proiecte. Tot la Diverse a fost menționată o altă adresă similară depusă de Secția Penală a Judecătoriei Iași prin care Consiliului Județean i se solicită să comunice dacă se constituie sau nu parte civilă în dosarul în care este judecată Lăcrămioara Ursu, consilier județean PSD. În acest dosar, prejudiciul a fost calculat la o sumă de 73.756 de lei. Lăcrămioara Ursu este judecată pentru înșelăciune și instigare la fals, fiind acuzată că și-a falsificat documentele de studii pentru a ocupa o funcție în cadrul cabinetului fostului președinte al CJ Iași, Maricel Popa.

Cum descrie DNA ilegalitățile comise de Alexe, Baba și Apetrei

În adresa înaintată de DNA, procurorii descriu faptele cercetate în dosar. Redăm în rândurile de mai jos pasajele ce privesc cele două „acte materiale” reținute de procurori în sarcina inculpatului Costel Alexe:

Alexe Costel pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constând în aceea că: în calitate de demnitar public – președintele CJ Iași, în baza aceleiași rezoluții infracționale, și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu.

„Cu ocazia dispunerii detașării la data de 11.11.2020 a numitului Baba Vlad Corneliu de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinet Președinte CJ Iași, pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte (primul act material) și cu ocaziile dispunerii celor două prelungiri ale acestei detașări din datele de 10.03.2021 (al doilea act material) și 07.07.2021 (al treilea act material), fapte care au avut ca rezultat prejudicierea bugetelor CJ Iași și Școlii Populare de Arte cu suma remunerațiilor încasate de către Baba Vlad Corneliu în baza contractului de management interimar în sumă totală de 86.153 lei, precum și vătămarea intereselor legitime ale celor două instituții urmare a numirii interimare la conducerea școlii a unui manager care nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții.”

„Cu ocazia inițierii și elaborării proiectului HCJ numărul 165/26.05.2021 privind organizarea concursului de proiecte de management în vederea ocupării funcției de manager la Școala Populară de Arte, fapte care au avut ca rezultat vătămarea intereselor legitime ale CJ Iași și ale Școlii Populare de Arte, prin numirea la conducerea școlii ca manager a inculpatului Baba Vlad Corneliu urmare a concursului realizat în perioada iunie-iulie 2021 și la care acesta din urmă nu îndeplinea în mod legal condițiile de participare precum și prejudicierea bugetelor CJ Iași și Școlii Populare de Arte cu suma remunerațiilor încasate de către Baba Vlad Corneliu în sumă totală de 63.577,95 lei.”

Șefii Iașului, inculpați de DNA pentru selfie-urile unei pițipoance. Alexe, Chirica și Baba apar pe interceptări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here