Cosette Chichirău: ”Plantăm 10.000 de arbori în Iași!”

Cosette Chichirău, candidata USR PLUS la Primăria Iași, vrea să extindă spațiile verzi, să planteze arbori acolo unde aceștia au fost tăiați sau sunt bolnavi, să protejeze parcurile și să amenajeze noi locuri de joacă pentru copii.

Iașul a fost deposedat sistematic de spații verzi, de facilități de recreere și agrement și de baze sportive. Unele au fost uitate, altele au fost distruse, iar altele pur și simplu furate. Așa se face că astăzi părinții nu au unde să-și ducă copiii, bătrânii nu au unde să se plimbe, iar tinerii nu au unde să facă mișcare în aer liber”, a declarat Cosette Chichirău. Aceasta a reamintit că Iașul este cel mai poluat oraș din România și că 250 de oameni mor anual în municipiu din cauza poluării aerului. ”Avem sub 26 de mp de spațiu verde / locuitor, nivel stabilit ca standard minim de Uniunea Europeană, iar spațiile verzi sunt într-o stare de degradare generalizată” a explicat Cosette Chichirău.

Soluțiile USR PLUS pentru Iași sunt plantarea de arbori, eliberarea spațiilor verzi de mașini, construcții improvizate și mizerie, revitalizarea malurilor râurilor și curățenia generalizată în oraș, plus îngrijirea exemplară a spațiilor verzi.

”Plantăm 10.000 de arbori în Iași! Plantarea copacilor este una dintre cele mai ieftine și benefice măsuri pentru sănătatea locuitorilor. Arborii acționează ca filtre naturale care absorb gazele poluante, metalele grele și rețin particulele fine PM 10 și 2.5 în masa vegetală. Soluția nu este să aruncăm banii pe echipamente fantasmagorice plătite la suprapreț. Soluția este la îndemână, este simplă și este testată de mii de ani. Plantăm copaci peste tot unde găsim teren suficient pentru acest lucru”, a declarat Cosette Chichirău.

Candidata USR PLUS a spus că va elibera spațiile verzi de mașini, de construcții improvizate, de chioșcuri și de mizerie. Le îngrijim și le redăm comunității. Verificăm situația fiecărui metru pătrat de teren din oraș și îl punem în valoare prin plantarea de arbori și prin îngrijire periodică. Apoi demolăm și desființăm orice amenajare ilegală care acoperă acum spațiul verde. Blocăm orice construcție pe aceste suprafețe. Includem în noul PUG spații verzi oriunde acest lucru este posibil. Impunem noilor cartiere rezidențiale să aibă spații mult mai generoase plantate cu arbori. Refacem aliniamentele de arbori pe marginea drumurilor. Sunt lucruri simple, dar pe care cei care au condus Iașul până acum le-au ignorat, a declarat Cosette Chichirău.

O altă soluție USR PLUS este revitalizarea malurilor râurilor și transformarea lor în spații verzi. Cosette Chichirău spune că sunt cel puțin 9 ha pe malul Bahluiului care ar putea să fie amenajate ca spațiu verde plus alte hectare pe Nicolina și Ciric. Sunt de asemenea păduri și zone foarte bune pentru recreere, pentru agrement sau pentru baze sportive. Vom selecta 10 proiecte majore de amenajare și le vom realiza până în 2024”, spune candidata USR PLUS.Nu în ultimjul rând, facem curățenie generală. Pe cât mai multe străzi și în parcuri amplasăm recipiente de gunoi și pungi pentru ca cei care își plimbă câinii să poată face curat după ei. Derulăm o campanie de conștientizare a nevoii de curățenie. Aplicăm și amenzi dacă este necesar. Toți ieșenii trebuie să înțeleagă faptul că spațiul verde este valoros și să aibă grijă de el. Iar eu sunt convinsă că vor înțelege. În fond, aerul pe care îl respirăm depinde în mod direct de acest lucru”, a declarat Cosette Chichirău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here