Contract aranjat pentru „Filiera Cozmanciuc”. Afacerea se aranja pe mail cu o lună înainte

Scandalul iscat între firma fraților Cozmanciuc și regele consultanței din județul Iași, Dragoș Samoilă a ajuns la un alt nivel. O corespondeță purtată pe email dezvăluie rețeta prin care firma lui Mugur Cozmanciuc împreună cu Dragoș Samoilă căpușează banii publici. Procedurile de atribuire a contractelor publicate în SEAP sunt doar de fațadă. În realitate, ”consultanții” negociază în secret cu primarii și parafează înțelegerile, după care relația se oficializează printr-o mascaradă. Legea este opțională.

În martie 2017, între Primăria Aroneanu și Pro Consulting Expert SRL se semnează contractul numărul 2290 având ca obiect întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru construirea și dotarea unui after-school, proiect ce putea beneficia de finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Valoarea contractului a fost stabilită la 42.000 lei fără TVA. În aceeași zi, firma Pro Consulting Expert subcontractează serviciile aferente contractului către firma fraților Cozmanciuc, SC Artehnis SRL, pentru 21.000 lei plus TVA.

Email-uri buclucașe

În jurul datei de 20 februarie 2017, între Dragoș Samoilă, proprietarul Pro Consulting, și Ciprian Cozmanciuc, directorul Artehnis, există un schimb de emailuri cu privire la proiectele ce urmează a fi realizate. Dragoș Samoilă îi solicită lui Cozmanciuc să confirme dacă un număr de 14 proiecte pot fi predate în termen pentru a fi depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Printre beneficiarii enumerați în conținutul emailului se află și comuna Aroneanu cu obiectivul „Construire și dotare after-school”. În corespondența purtată prin email Cozmanciuc îi confirma lui Dragoș Samoilă că proiectul pentru comuna Aroneanu va fi predat la timp și solicită în același timp ca reprezentanții primăriei să pună la dispoziție mai multe documente pentru a se apuca de lucru. Printr-un alt email datat câteva zile mai târziu transmis la nivel de executanți între cele două societăți se confirmă primirea de către Artehnis a documentelor solicitate.

Toate aceste convorbiri se poartă cu aproximativ o lună de zile înainte de data semnării contractului, respectiv 21 martie 2017. Firma Artehnis începe realizarea studiului SF deși la acea dată nu semnase încă contractul cu Pro Consulting, iar firma lui Samoilă nu își adjudecase procedura organizată de primăria Aroneanu. De ce s-au apucat de muncă fără a avea niciun document semnat? Doar dacă între Cozmanciuc, Samoilă și primarul liberal al comunei Aroneanu, Benoni Moruzi, erau făcute deja vorbele.  Adică, aranjamentul era deja parafat în cele mai mici detalii.

AFIR strică nunta cu dar

Pe 21 martie 2017 AFIR anunță că începând cu data de 28 martie se deschide sesiunea de primire a proiectelor în cadrul programului PNDR 2014-2020. În aceeași zi Primăria Aroneanu oficializează înțelegerea pe care o avea deja făcută cu Cozmanciuc și Samoilă de mai bine de o lună de zile. În doar două minute, reprezentanții primăriei publică anunțul în SEAP, fac consultarea pieței și iau decizia de atribuire a contractului. Misiune îndeplinită! De ce a întârziat primarul Moruzi derularea procedurii în SEAP până în buza termenului de depunere al proiectelor? Răspunsul e simplu! Pentru ca nicio altă firmă de consultanță să nu își poată asuma predarea proiectului în doar 7 zile întrucât timpul este insuficient pentru realizarea unei documentații complete (studiu de fezabilitate, studiu geotehnic și studiu topografic). Samoilă și Cozmanciuc aveau deja un avans de o lună, timp în care aproape au terminat documentația. Pe 1 aprilie 2017 Artehnis predă către Pro Consult documentația pentru after-school și emite factura. Însă socoteala trioului Samoilă-Cozmanciuc-Moruzi nu s-a potrivit cu cea a AFIR și Pro Consulting află că proiectul întocmit nu este finanțabil. Pe 4 aprilie, Pro Consulting transmite către Primăria Aroneanu o adresă prin care comunica următoarele: ”… pragul minim pentru prima lună era de 50 de puncte, iar proiectul comunei Aroneanu având un punctaj de 43,19 puncte urma să fie depus în a doua lună. Vă comunicăm că linia de finanțare pentru acest tip de obiectiv a fost epuizată în primele 5 zile, astfel că proiectul nu mai poate fi depus pentru finanțare…”. Proiectul nefiind finanțabil comuna Aroneanu nu mai putea plăti cei 42.000 lei+TVA. Și astfel, ”nunta cu dar” s-a spart.

Aranjamentele sunt normale

Reporterii 7 IAȘI au discutat cu Dragoș Samoilă despre modul în care a fost obținut contractul la Primăria Aroneanu. Cazul nu este singular, rețeta aplicându-se probabil la mai toate contractele. Samoilă o recunoaște că taote discuțiile se fac în ”backstage”, însă spune că așa este și normal.

”Așa lucrăm noi. Facem discuțiile cu mult timp înainte cu Primăriile pentru a putea ști pe ce contracte ne bazăm. Discutăm mai departe și cu subcontractorii să vedem dacă pot să ne facă lucrările în termen și, dacă ne putem baza pe ei, semnăm contractele cu primăriile. Nu semnăm doar de dragul de a face consultanță cum fac alții. Am primit documentele înainte de a semna contractul ca să facem o evaluare să vedem dacă sunt șanse de finanțare. Dacă nu sunt șanse nu ne apucăm de treabă pentru că nu vrem să muncim degeaba. Aici am avut ghinion. A fost o modificare în ghid care a făcut să pierdem la puncte. Noi încasăm doar dacă proiectul este finanțabil.” a declarat Dragoș Samoilă, reprezentantul Pro Consulting Expert.

Începe circul

Eșuarea proiectului a generat începerea scandalului între cei doi parteneri de afaceri. Samoilă nu a încasat niciun ban de la primărie pentru acest proiect, și prin urmare nu a achitat factura către Artehnis. Însă Cozmanciuc își vrea partea pentru că el a muncit. Nu-l înteresează rezultatul final, ci faptul că el și-a îndeplinit obligațiile contractuale. După ce au păpat împreună sute de mii de euro pe contracte de consultanță, Dragos Samoilă s-a certat cu frații Cozmanciuc tot de la bani. Acum își aruncă acuze grele și duc un război în instanță prin 12 procese aflate pe rolul Judecătoriei Iași.

 

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here