@ Firma Flux SRL rade de pe fața pământului un spațiu verde plantat cu copaci pentru a amenaja în loc o parcare lângă fosta Piață Doi Băieți @ Șantierul a fost deschis după ce anterior aceeași societate a omului de afaceri Gheorghe Cheșcu a ridicat două blocuri cu spații comerciale în loc de parcări @ Deși cele două clădiri nu respectau autorizațiile de construire, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și fostul architect șef Alexandru Mustiață au semnat „certificatul de edificare” @ Prin „CERTIFICATUL de atestare a edificării construcției R289”, Primăria Iași a aprobat intabularea unei clădiri cu o suprafață construită de aproape patru ori mai mare decât cea din autorizația de construire @ Astfel, conform documentului care poartă semnătura lui Harabagiu și Mustiață, clădirea are o suprafață construită de 1.488,4 metri pătrați, față de 514 metri pătrați autorizați @ În cel de al doilea bloc, au fost autorizate inițial 36 de apartamente, ulterior 44, dar Cheșcu a făcut în total 67 de apartamente @ În loc de parcare, la demisol, au fost amenajate spații comerciale
Orașul va resimți mulți ani de acum încolo consecințele deciziilor luate de către foștii șefi ai Primăriei Iași, puși acum sub acuzare de către DIICOT.
După ce a ridicat două blocuri mamut fără locuri de parcare și fără respectarea autorizației de construire, firma Flux SRL, dezvoltatorul proiectului, pune la pământ un spațiu verde învecinat pentru a amenaja o parcare. Zona este sufocată, locuitorii fiind nevoiți să-și parcheze mașinile în Piața Doi Băieți care a fost dezafectată printr-o decizie a primarului Mihai Chirica.
Societatea comercială patronată de omul de afaceri Gheorghe Cheșcu a anunțat printr-un panou montat la marginea terenului de 480 mp că lucrările de amenajare a parcării sunt programate pentru perioada 5 aprilie 2021 – 5 aprilie 2022. Conform autorizației emisă în 2019, pe această suprafață vor fi amenajate 13 locuri de parcare. Deși terenul este acoperit de vegetație, arbori și arbuști, proprietarul îi poate pune la pământ, deoarece terenul este intabulat cu destinația „curți construcții”.
Ce au semnat Harabagiu și Mustiață: zeci de apartamente în plus, mai puține locuri de parcare
S-a ajuns în situația ca locurile de parcare din zonă să fie insuficiente, deoarece în perioada în care era viceprimar, Harabagiu și arhitectul șef de la acea vreme, Alexandru Mustiață, au semnat pentru firma Flux un certificate de edficare a construcției, deși era evident că nu fuseseră respectate autorizațiile de construire. Este vorba despre documentul „CERTIFICAT de atestare a edificării construcției R289”, care poartă semnăturile lui Harbagiu și Mustiață.
Pe scurt, au fost construite mai multe apartamente iar parcările de la demisol au fost transformate în spații comerciale.
Iată care este bilanțul acestei afaceri imobiliare care se traduce în beneficii de peste 1 milion de euro: 1.488 de metri pătrați de construcție în loc de 429 de metri pătrați autorizați, 67 de apartamente în loc de 36 de apartamente autorizate, zero locuri de parcare și nici un centimetru pătrat de spațiu verde
Istoria blocurilor care au „crescut mai mari”
În 2016 și 2017, Gheorghe Cheșcu a cumpărat prin intermediul firmei sale, Flux SRL, două parcele de teren învecinate, una de aproximativ 750 metri pătrați și una de 430 metri pătrați, ambele înghesuite între blocurile din zona Doi Băieți. În iunie 2017, Flux SRL a primit autorizație pentru ridicarea unui bloc de locuințe cu parter și cinci etaje. Suprafața construită a edificiului, aprobată prin autorizație as fost de 1.510 metri pătrați.
După un an de zile, în iunie 2018, este eliberată a doua autorizație pentru clădirea edificată pe parcela învecinată. Este aprobată o clădire de birouri cu două etaje și cu o suprafață construită de 429 metri pătrați.
În ianuarie 2019, Primăria Iași emite două autorizații pentru supraînălțarea celor două clădiri edificate de Flux SRL lângă Piața Doi Băieți.
Astfel, conform autorizației 64 din 29 ianuarie 2019, se aprobă supraînălțarea clădirii de birouri cu încă un nivel, de la două etaje, la trei etaje. Conform aceluiași document, suprafața desfășurată a construcției a crescut de la 429 metri pătrați la 514 metri pătrați, în marja celor 20 de procente acceptate de lege.
În septembrie 2019, Primăria Iași emite documentul „CERTIFICAT de atestare a edificării construcției R289”, semnat de către viceprimarul Gabriel Harabagiu și arhitectul șef Alexandru Mustiață, act în baza căruia firma Flux SRL intabulează clădirea de birouri. Numai că, prin acest act, Primăria Iași aprobă intabularea unei clădiri cu o suprafață construită de aproape patru ori mai mare decât cea aprobată. Astfel, conform certificatului de edificare, clădirea are o suprafață construită de 1.488,4 metri pătrați, față de 514 metri pătrași autorizați.
Vorbim de o diferență de 974 metri pătrați, care, în cazul unei vânzări, se traduce într-un beneficiu de aproximativ 1.000.000 de euro pentru proprietar.
Mai mult, conform autorizației de construire, la subsolul clădirii trebuiau amenajate 10 locuri de parcare. Însă, în loc de parcare, a fost amenajat un spațiu comercial. Și acest artificiu, al lui Cheșcu a fost trecut cu vederea de către funcționarii Primăriei Iași.
Al doilea bloc: 67 de apartamente construite, 44 autorizate
Cea de a doua clădire, cu destinația de locuințe colective a fost autorizată inițial în iunie 2017, cu regim de parter și 5 etaje și o suprafață construită de 1510 metri pătrați. În luna octombrie 2018, Primăria Iași eliberează certificatul de edificare a clădirii în care se precizează că au fost construite, conform autorizației, 36 de apartamente. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2019, este emisă o nouă autorizație de construire, prin care se aprobă o suplimentarea construcției cu încă un nivel cu opt apartamente. Deci, un total de 44 de apartamente. Doar că, în loc de 44 de apartamente, au fost amenajate 67 de apartamente, care ulterior au fost intabulate în baza documentelor emise de Primăria Iași.
Urmeaza sa fie taiati si copacii de pe fostul teren al Scolii 42 Nicolae Iorga din CUG, pt a se construi 3 blocuri. Deasemeni va disparea o doua parcari de la blocurile vecine si un parc de joaca al copiilor.