Comuna Tomești, bilanț pentru 2019. Zeci de proiecte de modernizare finalizate 

Bilanț pozitiv la sfârșit de an în comuna Tomești, unde primarul Ștefan Timofte a reușit să ducă la capăt zeci de proiecte  de extindere a rețelelor de utilități @ „Anul acesta îl încheiem cu mari realizări, cu proiecte care vizează dezvoltarea comunei, un trai mai bun pentru cetățeni. Doresc ca comuna Tomești să fie atractivă atât industrial cât și rezidențial”, a declarat primarul Ștefan Timofte @ Astfel, în curând, comuna Tomești va avea și o Casă de Cultură  @ „Am făcut deja un proiect pentru Casă de Cultură. L-am depus deja la Ministerul Culturii. Dacă nu vom primi finanțare, ambiția mea este să-l începem pe o finanțare multi-anuală din bugetul propriu”, a precizat primarul Tomeștiului

În județul Iași, comuna Tomești se numără printre puținele care înregistrează un ritm accelerat de modernizare și dezvoltare. Primarul comunei, Ștefan Timofte ne-a prezentat  un bilanț de sfârșit de an al administrației locale din Tomești. De la extinderea rețelelor de utilități până la finalizarea unor proiecte sociale și educaționale, toate eforturile administrației locale din Tomești în frunte cu Ștefan Timofte s-au materializat într-un bilanț pozitiv la sfârșit de an.

„Vreau sa încep prin a vă spune că am realizat  o extindere a rețelei de gaze naturale pe zona Dealu Doamnei, investiție în jur de 600.000 lei din bugetul propriu. Această investiție rezolvă zona dinspre comuna Țuțora. Tot pentru această zonă avem proiectul de canalizare care va începe anul viitor iar drumul spre Țuțora va fi asfaltat. Deja Consiliul Județean a  semnat contractul în vederea realizării proiectului de asfaltare. Deci zona Dealu Doamnei va avea toate utilitățile apă, canalizare, gaze și asfalt”, a spus Ștefan Timofte.

Cartierul de blocuri

Primarul Tomeștiului a continuat și în anul 2019 programul de modernizare a cartierului de blocuri. Ștefan Timofte a adăugat că în cartier  proiectele au fost realizate în procent de 70 la sută, urmând ca anul viitor să fie  finalizate.

„S-au amenajat amenajat două parcuri de joacă în cartier, cu mobilier nou. S-au făcut de asemenea niște reparații, asfaltări, s-au reamenajat câteva zeci de locuri de parcare, s-au reamenjat spații verzi, s-au plantat copaci, puieți pentru gard viu.  Am amenajat o rigolă carosabilă în zona cartierului de blocuri astfel încât apa de ploaie să nu mai inunde șoseaua ci să fie dirijată. Astfel, am și lărgit cumva drumul național în zona cartierului de blocuri. Am continuat lucrările la Biserica din cartierul de blocuri, am ajuns la acoperiș. Anul viitor finalizăm acoperișul și trecem la interioare. Am amenajat aleea Trandafirilor din cartier cu stâlpi ornamentali de iluminat public. Am plantat 600-700 de trandafiri, copaci ornamentali, am reparat aleea, am toaletat copacii în toată comuna, erau foarte mulți copaci care îi puneau în pericol pe cetățeni, mașinile și cetățenii. Tot în cartierul de blocuri s-a modernizat un parc de odihnă, parcul din fața școlii D.D Pătrășcanu”, a precizat primarul Tomeștiului.

De asemenea, tot în cartierul de blocuri a fost amenajat un birou pentru Poliția Locală și s-a deschis un birou pentru plata taxelor și impozitelor venind astfel în sprijinul cetățenilor din zonă cărora le este mult mai ușor acum să-și achite obligațiile față de bugetul local. O altă mare realizare pentru cartier se referă la plantarea  unei perdele de copaci care protejează zona de poluarea care vine dinspre Iași. S-au plantat în  jur de 1.000 de copaci, salcâmi , tei și salcie.

„De altfel, anul viitor vom continua cu modernizarea cartierului de blocuri. Mai avem de lucrat circa 30 la sută și cu această ocazie am finalizat modernizarea cartierul de blocuri”, a precizat Ștefan Timofte.

De asemenea, s-au plantat câteva sute de copaci 600-700 ornamentali de-a lungul trotuarului din zona Chicerea.

Kilometri întregi de trotuare

Tot anul acesta, a continuat și programul de amenajare a trotuarelor din Tomești. Astfel, s-a construit trotuarul numărul 5 care ajunge la capătul satului Chicerea, rămânând un tronson de troturar de la sala de sport și până la primărie.

„Rămâne să mai facem un tronson de trotuar de la Sala de Sport la primărie. Acest tronson de troturar este însă foarte costisitor, ajunge în jur de 350.000 euro. Această investiție este însă aprobată prin GAL (Grupul de Acțiune Locală). Suma de 250.000 euro ne este alocată prin GAL, iar diferența de 100.000 euro este constribuție din bugetul local. Am organizat deja licitația iar lucrarea va demara anul viitor”, a spus Ștefan Timofte.

Rețeaua de transport

În domeniul rețelelor de transport, Ștefan Timofte și echipa sa au continuat programul privind asfaltarea arterelor de circulație din Tomești și modernizarea stațiilor de așteptare a mijloacelor de transport în comun. Astfel, anul acesta au fost asfaltate străzi din bugetul propriu. Este vorba despre strada Aluniș – 275 metri, șoseaua Veche – 280 metri, strada Valea Lupului 531 metri și strada Islaz – 312 m. Anul viitor, programul de asfaltare a străzilor va fi finanțat cu ajutorul fondurilor europene.

„Pe măsura 7.2, din fonduri europene alocate prin AFIR am inclus un număr de 8 străzi într-un proiect de asfaltare. Este vorba de Aleea Viilor, șoseaua Veche, o jumătate din ea, strada Nucilor, strada Releu, strada Speranței, coasta Morii, Centrul de zi și strada Crinului. Valoarea proiectului este de 1 milion de euro”,  a adăugat primarul Ștefan Timofte.

Rămânând la capitolul transport asemenea Primăria Tomești a amenajat 4 stații auto care sunt la drumul național.

„Am făcut astfel încât autobuzele să iasă în afara carosabilului. De asemenea în vederea reamenajării stațiilor pentru mijloacele de transport în comun am finalizat deja un proiect. Este vorba despre stațiile din zona Caretta, Vinalcool, zona Primăriei Deal și una la rond Chicerea”, a mai spus Ștefan Timofte.

Investițiile în educație și sănătate

La capitolul educație, prezentarea investițiilor începe cu proiectele care vizează cea mai mare  unitate de învățământ din comună Școala D.D Pătrășcanu unde au fost dotate patru săli de clasă cu mobilier nou cu ajutorul unei sponsorizări de la fabrica de cărămidă.

„Anul viitor, vreau să modernizez Școala D.D Pătrășcanu. Vreau să modernizez centrala pe gaz care  este deja depășită și nu mai face față, vreau să construiesc un miniteren de sport cu gazon sintetic. De asemenea, la grădiniță de aici vom organiza și o grupă două de creșă  pentru că avem solicitări pentru așa ceva”, a completat Ștefan Timofte.

În plus, s-a montat  o centrală pe gaz metan la Școala din Chicerea. În ceea ce privește  investițiile în domeniul sănătății trebuie menționat faptul că s-a construit un dispensar în satul Chicerea și au fost demarate lucrările pentru un dispensar și la Vlădiceni

Casă de Cultură

Rămânând la capitalul educație și cultură trebuie să adăugăm că în curând comuna Tomești va avea o Casă de Cultură în zona Amfiteatrului și a Sălii de Sport.

„Am făcut deja un proiect pentru Casă de Cultură. L-am depus deja la Ministerul Culturii. Dacă nu vom primi finanțare ambiția mea este să-l începem pe o finanțare multi anuală din bugetul propriu. Locația  este stabilită de ani de zile. Zona de acolo va avea o importanță deosebită pentru comuna Tomești, o zonă destinată, sportului, culturii și chiar educației. Am amenajat o zonă de recreere odihnă în zona Amfiteatru. O zonă cu foișoare pentru picnic și grătare. O zonă de agrement destinată în primul rând locuitorilor din zona cartierului de blocuri”, a adăugat primarul.

Fonduri europene la Centrul de Zi

Tot cu ajutorul fondurilor europene alocate prin Programul Operațional Regional Creșterea Competitivității, Primăria Tomești a demarat un proiect  de reabilitare a Centrului de Zi. Proiectul se derulează în perteneriat cu  Fundația Corona și Școala gimnazială din Chicerea.

„Vom dota și moderniza centrul de zi și vom amenaja și un centru de logopedia pentru toți copiii din Tomești. Tot aici vom amenaja și un parc de joacă.  Este un proiect cu o valoare de circa 1,5 milioane euro de care vor beneficia peste 200 de copii de la școlile din Chicerea și Goruni care vor primi o masă caldă și susținere financiară să continue școala. În cadrul aceluiași proiect vor fi remunerați și profesorii cooptați în program”, a spus Liviu Ciulei, directorul executiv al Primăriei Tomești. Reamintim că la Centrul de Zi din comuna Tomești primesc zilnic hrană și sunt pregătiți pentru școală 25 de copii nevoiași.

Proiect  pilot de salubritate

Comuna Tomești este printre puținele din România care au demarat un proiect pilot de salubritate care vizează colectarea selectivă a deșeurilor.

„În domeniul salubrității am demarat un proiect pilot, pe județul Iași. Am distribuit cetățenilor un număr de 500 de  pubele și facem colectare selectivă. Am montat 40 de platforme cu containere de tip nou pentru colectarea deșeurilor. Am diminuat astfel cantitatea de gunoi cu 8 tone pe lună.

Apă – canalizare și gaze

În ceea ce privește extinderea rețelei de gaze natural, proiectul a ajuns până la locuitorii din zona Coasta Morii, strada Speranței, strada Nucilor, Zorilor, Pădurii și pe strada Releu și pe șoseaua Veche.

„Este vorba despre lucrări de care beneficiază  o mare parte din locuitorii comunei Tomești, adică acolo unde avem apă și gaz metan urmând ca anul viitor să le asfaltăm”, a mai adăugat Ștefan Timofte.

Nici satul Goruni nu a fost  uitat

În satul Goruni a fost construit un pod în valoare de 1 milion de lei cu finanțare de la Guvern. Este vorba despre un pod care deservește jumătate din sat, locuitori care nu aveau pe unde să treacă până acum.

„Mai avem un proiect foarte mare de extindere de gaz în satul Goruni unde avem și un proiect de canalizare care este deja finanțat se lucrează la el”, a completat Timofte.

În 2020 vor fi la fel de multe proiecte

Strategia de dezvoltare a comunei Tomești cuprinde foarte multe proiecte și pentru anul viitor cum ar fi asfaltarea a 13 kilometri de drumuri, extinderea rețelelor de  gaze și canalizare și amenajarea unui parc de odihnă și joacă în satul Tomești și încă unul în cartierul de blocuri.

„Cu această  ocazie am rezolvat problema parcurilor în cartier”, a concluzionat primarul, care a adăugat că în 2020 strategia de dezvoltare a comunei Tomești cuprinde foarte multe proiecte ca și anul acesta.

„Am preluat de la proprietari căile de acces din  incinta Comtom și vrem să investim acolo, să gândim acea zonă ca o platformă industrială care să atragă investitorii acolo. Vom face  acest lucru prin dezvoltarea infrastructurii de apă-canal, gaze și căile de acces”, a încheiat Ștefan Timofte.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here