Comparație umilitoare a salariilor din Poliția Română. Angajații Ministerului de Interne au ajuns cu cuțitul la os: „Guvernanții se încăpățânează să nu găsească soluții și pentru noi”

Poliția Română oferă salarii umilitoare pentru munca depusă. Nu este de mirare de ce tot mai mulți tineri abandonează Academia sau se orientează către o altă meserie, după finalizarea studiilor. 

Polițiștii au salarii de muncitori calificați în construcții. Afirmația aparține liderului sindical Europol, Cosmin Andreica, cel care și-a construit renumele de a aduce în fața societății toate tarele breslei pe care o reprezintă în ultimii ani.

cosmin andreica poliția română

„În acest moment, polițiștii au salarii de muncitor calificat în construcții. Putem oricând facem dovada cu sute de fluturași de serviciu. Media câștigurilor salariale ale unui agent de poliție se învârte în jurul pragului de 3.700 de lei”, a declarat Cosmin Andreica pentru Bugetul.ro.

Mai mult, există ofițeri de poliție, tineri absolvenți ai Academiei de Poliție, care în primii ani de serviciu, au chiar un salariu mai mic.

„Cei care au absolvit recent Academia de Poliție și nu fac decât muncă de birou, cu ore fixe, de luni până vineri, nici nu ating acest prag. De fapt, în primii cinci ani ei știu foarte bine la ce se înhamă”, arată liderul sindical.

De ce salarii ar avea nevoie Poliția Română, în opinia liderului sindical

În opinia lui Cosmin Andreica, un prag salarial echivalent cu o mie de euro ar putea juca un rol important în rescrierea istoriei viitoare a acestei profesii, intrată în ultimii ani într-un con de umbră.

„Un salariu de 5.000 – 5.500 de lei ar putea oferi o altă șansă acestei profesii nobile pentru mulți dintre noi cei care am ales-o. Dar guvernanții se încăpățânează să nu găsească soluția potrivită pentru a face ceva pentru polițiștii. De fapt, nici alte structuri militarizate ale statului nu o duc mai bine”, mai spune Cosmin Andreica despre situația din Poliția Română.

Cu cât sunt plătiți polițiștii pentru alegerile locale

El a povestit, spre exemplu, „odiseea” prin care polițiștii vor fi plătiți pentru serviciile aduse cu ocazia scrutinului electoral din 9 iunie, când, practic, întreg toată Poliția Română se va afla în alarmă generală.

„Totul a început în luna februarie. Din motive pe care nu le știm, premierul Marcel Ciolacu a simți nevoia să coboare printre muritorii de rând și a vizitat câteva categorii de bugetari, printre care și pe polțiști. Atunci I-am atras atenția că suma cu care urma să fim plătiți pentru alegerile din 9 iunie e inadmisibil de mic. În dreptul polițistului era trecută fabuloasa sumă de 23 de lei, per zi. Agenții din nu știu ce comune sau sate uitate de Dumnezeu urmau să câștig,e în acel weekend suma de 69 de lei, dacă lucrurile nu erau semnalate”, merge Cosmin Andreica pe firul întâmplărilor.

„Diurna noastră a intrat la apă”

La aflarea sumei și după ce s-a consultat cu cei din anturajul său, premierul a decis să schimbe încadrarea polițiștilor. Care s-au văzut dintr-o dată „gratulați” cu 320 de lei, per zi.

„Am intrat în rând cu lumea când ni s-a spus că vom fi plătiți ca și statisticienii și alte categorii implicate în procesul electoral din iunie. 320 de lei pe zi era cu totul altceva decât 23 de lei. Numai că bucuria noastră nu a dorit prea mult. Curând, diurna noastră de 320 a intrat la apă. S-a stabilit că vom primi doar 220 de lei. Sunt curios dacă nu cumva vor mai apărea modificări, fiindcă ar mai fi ceva timp până la 9 iunie”, face haz de necaz același Cosmin Andreica.

El lasă să se înțeleagă că marele of al angajaților din Poliția Română e că guvernanții să pună în lumina cât mai curând meseria de polițist și în egală măsură beneficiile salariale ce trebuie să o însoțească pentru serviciile aduse societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here