” Cocota de cauciuc ” : înc-o carte, huştiuliuc

Printre leonărzii dăvinci care populează din greu tîrgul Iaşului e şi un fost PRM-ist de-al tribunului cu bulbuci C.V. Tudor, un Pitico della Mirandola bahluiez coborît din Bucovina ca să fericească norodul cultural cu vagoane de opuri şi vapoare de prelegeri, care de care mai multilateral dezvoltată şi dezlînată.

Vasile Diacon în cheamă pe nea Leonardo ăsta, care numai chimie macromoleculară nu ştie, în rest se pricepe cam la toate, începînd cu borşul de urzici, trecînd prin istoria mămăligii cu brînză şi terminînd cu veltanşaungul de casă, din ăla bio, pe bază de ciocălăi, prea bun, prea ca la ţară.

Iar dacă nu sînteţi convinşi de calibrul universal al acestui renascentist contemporan, apăi aflaţi că ultimul op diaconez, ” Cocota de cauciuc negru „, a fost lansat la Biblioteca Centrală Universitară, sub oblăduirea filialei ieşene a Uniunii Scriitorilor. Mai ziceţi acu’ ceva, ţeranilor fără chic de cultură …

Nu, în pofida titlului, personajul principal nu e şeful scriitorilor bahluiezi, dl. suptinjiner Casian Maria Spiridon ( de la Nistru pîn’  la Don ), nici şefu’ scriitorez ăl mare, naţional, musiu Nae Manuălescu. Tre’ să fie vreo aluziune patriotică a balzacului bucovinesc, în lupta lui perpetuă cu liftele străine, care năpădesc popolul nostru blond şi cu ochi albaştri.

În rest, e bine : de sus, tribunul Vadim veghează, jos, pe pămînt, editurile publichează, deci cultura patriei e ca şi rezolvată. Zi-le, nea Vasile ! Cînte cucu-n Bucovina, de să crape mandolina, c-a-ntrecut-o flatulina !

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here