Clopotele procurorului Horodniceanu bat pentru primarul Chirica

de ce n-a dormit marți noaptea primarul pesedisto-penelist al Iașului

 

Marți au fost mai multe ceasuri rele pentru milionarii de pe malurile Bahluiului. Multe percheziții ale DIICOT, mulți anchetați cunoscuți, multe ore de audieri la procuratură. Iar la miezul nopții, după cîteva grenade prealabile, a explodat bomba cu milioane : unul dintre cei mai bogați afaceriști din domeniul imobiliar a fost băgat în arest.

Lista cu acuzațiile din ” dosarul Z ” e lungă și.grea, cuprinde și traficul de droguri, iar paguba menționată de procurorul.Horodniceanu e cu multe zerouri : 12 milioane de euro. Doar că asta nu e bomba cea mai mare din acest dosar.

Desigur, pe lîngă afaceriștii băgați după gratii sau doar anchetați, mai sînt și alții care tremură sau caută vreun cumătru care are o verișoară măritată cu un unchi de-al procurorului. La ce haiducie pe față a fost la Iași în ultimii ani, în domeniul imobiliar, nu e greu de ghicit că mai fiecare milionar are în dulap costumul de pușcăriaș. Cum nu e greu de înțeles ce probleme, în cascadă, aduce o arestare sau o anchetă penală pentru un afacerist, fie el și milionar în euro.

Numai că milionarii imobiliari băgați după gratii, sau doar tremurînd, sînt doar partea vizibilă a aisbergului. Fiindcă submarinul Horodniceanu știe bine ceea ce știu toți ieșenii care nu cred în zîne : nașul mafiei imobiliare din Iași are un nume cunoscut de toți – primarul Mihai Chirica.

Pînă la încătușările de ieri, mulți au crezut că schema de protecție ” Chirica – SIE – șpăgi ” e una infailibilă. Ceea ce au uitat acești credincioși ai Sfintei Șpăgi Grase sînt cîteva lucruri elementare : războiul dintre diferitele structuri ale statului e cvasi-permanent și produce mereu victime colaterale ; anii electorali acutizează acest război subteran, mizerabil, toxico-ilegal și sinucigaș pentru stat ; periodic, structurile de forță ale statului oferă mulțimii furioase și dornice de sînge spectacular cîte ” un cap al lui Moțoc „, sau mai multe, ca o supapă care face ca presiunea socială să nu arunce în aer cazanul statal ; procurorul Horodniceanu e un buldog de carieră, care are acum o motivație în plus – frustrarea că a fost respins în încercarea de a obține alte funcții de conducere în procuratura națională, după șefia DIICOT.

Acum, după acest prim episod spectaculos, probabil că unii și-au amintit, brusc, unele detalii din dosarele care au dus la arestarea și condamnarea altui fost infailibil de calibru greu – ex-primarul Gheorghe Nichita. Adică tatăl politic al patricidului Chirica. Mai ales un detaliu important : printre cei care l-au ” turnat ” pe inculpatul Nichita au fost omul lui de încredere și curierul-bidon al șpăgilor, adică șoferul, plus cumătrul și complicele lui, marele milionar de succes Mardarasevici. Care, încătușat un pic, l-a livrat rapid procurorilor pe cumătrul & complicele Nichita. Punct.

În acest nou dosar cu milionari celebri, întrebarea e simplă : care anchetat / inculpat / arestat / va spune procurorului, primul, ceea ce știe despre viitorul inculpat Chirica. Restul sînt detalii de procedură penală. Plus o nouă versiune a unui refren celebru : ” Bate-un vînt de pușcărie la Chirica-n port „.

Oricît ar derapa mental, primarul Chirica știe foarte bine toate astea. O știu și cei din jurul lui. Toți, de la ” nașul ” Chiricone la ultimul lingău din famiglia primăreză, aud acum un singur sunet : tic-tac, tic-tac.

Nu e pendulă, e bombă cu ceas. Plus cătușe.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here