Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare din aprilie 2021 / Rareș Bogdan (PNL), pe locul 5 la absențele de la vot

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European, de la începutul legislaturii. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare din aprilie 2021, potrivit unei analize publicate de Politico. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan se află pe locul 5, lipsind la aproape o treime din voturi.

Ioannis Lagos, figura neonazistă din Grecia, este cel mai mare absent de la voturile din Parlamentul European. Bărbatul de 51 de ani a fost condamnat la 13 ani de închisoare în 2020 pentru că a condus o organizație criminală, partidul de extremă dreapta Zorii Aurii, pe care l-a cofondat și pe care îl reprezenta în Parlamentul European. El a fost arestat în aprilie 2021, după ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea, iar acum își ispășește pedeapsa într-o închisoare din Grecia. Anterior, eurodeputatul grec se alesese și cu două sancțiuni pentru folosirea unui „limbaj abuziv” în discursurile din Parlament.

Drept urmare, Lagos a lipsit la 62% din voturile nominale din plen.

„Închisoarea a fost tocmai în acest scop: pentru ca eu să nu-mi pot executa mandatul în Parlamentul European”, a declarat Ioannis Lagos pentru Politico.

Mai surprinzător, însă, este faptul că Lagos încă își desfășoară activitatea parlamentară din celula sa, depunând întrebări la Comisie și amendamente la legi încă din februarie 2022. Sistemul de vot de la distanță al Parlamentului, instalat pentru a permite legislativului să își continue activitatea în timpul perioadelor de izolare, i-a permis lui Lagos să emită unele voturi din închisoare.

Nu este singurul politician care a fost nevoit să lipsească de la vot în acest mandat pentru că a fost la închisoare: Eva Kaili, o altă deputată din Grecia, și belgianul Marc Tarabella au ratat câteva voturi după ce au fost reținuți în legătură cu investigația Qatargate. La fel și europarlamentarul italian Andrea Cozzolino, în timp ce se afla în arest la domiciliu în Italia, ca parte a aceleiași anchete.

În ceea ce privește numărul de voturi lipsă, europarlamentarul social-democrat român Claudiu Manda s-a clasat pe locul al doilea, ratând 43,6% din voturile din plen. Manda, la rândul său, a fost implicat într-un proces penal pentru acuzații de corupție în 2021, până când judecătorii au respins cazul în această primăvară. El a refuzat să comenteze, crie Politico.

El a fost urmat de câțiva deputați neafiliați, printre care Tamás Deutsch și András Gyürk de la partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orbán și Viktor Uspaskich de la Partidul populist lituanian al Muncii (PD), care au ratat cu toții între 33 și 34% din voturi.

Pe locul cinci e află eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, care a lipsit la 32,8% din voturi, potrivit analizei Politico.

Și Rareș Bogdan și Claudiu Manda candidează pentru noi mandat de europarlamentari din partea alianței PSD-PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here