Cine ne poluează apele: Apavital, amendată pentru contaminarea râului Bahlui

Apele Române prin Administrația Bazinală Prut-Bârlad a aplicat două amenzi uriașe, fiecare în valoare de 35.000 de lei. Prima sancțiune a fost aplicată pentru poluarea produsă pe cursul de apă Lupului, prin evacuarea de ape uzate neepurate din căminul de vizitare a rețelei de canalizare Valea Lupului, iar a doua sancțiune a vizat poluarea pârâului Cacaina și a râului Bahlui. Juriștii Apavital contestă ambele sancțiuni in justitie și susțin că instituția a respectat în totalitate legislația în vigoare. 

„Poluările au fost accidentale. Nu a fost vina noastră. S-a acționat rapid pentru limitarea efectelor negative și protecție a mediului înconjurător. Ambele sancțiuni sunt netemeinice, nelegale și lovite de nulitate”, consideră directorul general al Apavital, Mihail Doruș.

Șefii ABA Prut-Bârlad susțin însă contrariul: „operatorul regional de servicii de apă și de canalizare este bun de plată”.

 

Primul eveniment a avut loc in Valea Lupului, in zilele pe 9 martie 2020, in amonte de podul  de pe DN 28 Iasi – Tg. Frumos, pe malul stang al cursului de apa cu acelasi nume cu cel al localitatii. Din cauza defectarii unor pompe de evacuare care deserveste reteaua de canalizare a localitatii Valea Lupului, s-a produs o poluare masiva pe cursul de apa, prin evacuarea de ape uzate neepurate provenind din caminul de vizitare al retelei de canalizare din zona. In urma unui control, inspectorii din cadrul ABA Prut-Barlad le-au pus in vedere sefilor de la Apavital sa remedieze problema si sa reduca cit se poate de mult efectele poluarii insa acest lucru ar fi intirziat nepermis de mult. La final, institutia responsabila a fost sanctionata cu o amenda in valoare de 35.000 de lei pentru incalcarea Legii 107/1996. Intr-o plingere inaintata Judecatoriei Iasi, juristii Apavital SA au aratat ca procesul-verbal de constatare si sanctionare este netemeinic, nelegal si lovit de nulitate deoarece nu descrie corect faptele, cu indicarea datei, orei si locului exact in care ar fi fost savirsita poluarea. A doua sanctiune a fost aplicata Apavital dupa aproape jumatate de an, mai precis in septembrie 2020, aceasta fiind tot de 35.000 de lei. Un control efectuat pe 28 septembrie 2020, de inspectorii ABA Prut-Barlad, la sectia alimentare –canalizare a zonei metropolitane Iasi, s-au descoperit urmele producerii unei poluari insemnate in receptorii naturali piriul Cacaina si riul Bahlui.  Si de aceasta data, oficialii operatorului de apă și canalizare „s-au dat loviti” si au anuntat evenimentul mult mai tirziu. In replica, juristii institutiei sanctionate au aratat ca in realitate situatia a fost cu totul alta decit aceea retinuta de catre agentii constatatori.

Reprezentantii Administratiei Bazinale sustin insa ca amenzile au fost juste si corecte. Cu toate acestea, in ambele situatii, directorul general al ApavitalSA, Mihail Dorus, le cere judecatorilor ieseni sa anuleze amenzile date institutiei, eventual sa le inlocuiasca cu un simplu avertisment, pentru simplul fapt ca unitatea pe care o conduce a respectat intru-totul prevederile legale.

„S-a facut tot ce a fost omeneste posibil pentru inlaturarea efectelor poluarii”

,,Referitor la faptul ca Apavital nu a anuntat la Administratia Bazinala Prut- Barlad, despre poluarea produsa pe cursul de apa Lupului, situatia adevarata este urmatoarea. Totul s-a datorat nefunctionarii statiei de pompare ape uzate denumita SPAU 1, aferenta retelei de canalizarea localitatii Valea Lupului. Practic, s-a defectat pompa principala de la statia de pompare in data de 9 martie 2020. Ulterior a fost anuntate compartimentele de resort cu atributii in astfel de situatii, atit Sectia de Distributie Canalizare Zona Metropolitana Iasi, pentru a lua masurile necesare in vederea limitarii  efectelor poluarii accidentale, cit si Directia comerciala pentru achizitionarea unor piese si materiale de schimb. De asemenea, la fata locului s-a deplasat o autoutilitara de tip vidanja care a asigurat rapid evacuarea apelor uzate din caminul de vizitare a retelei de canalizare din Valea Lupului. Au mai fost realizate operatiuni de decolmatare a caminului de vizitare si a retelelor de canalizare corespunzatoare. A fost reparata apoi si pompa de ape uzate care sa asigure functionarea in parametri optimi, pana la inlocuirea cu un nou echipament. In acelasi timp a fost comandat un nou echipament tehnic si s-a asigurat limitarea efectelor produse de  poluarea accidentala survenita prin dilutia cu apa potabila a apelor epurate care au ajuns in piriul Lupului.  Totodata, s-a dispus ca, pina la remedierea integrala a pompei defecte si reluarea functionarii optime a noului echipament, sa se asigure in timp real preluarea apelor uzate prin vidanjare si dilutia cu apa potabila”, au mai precizat reprezentantii APA-VITAL.

S-a achizitionat un sistem performant pentru supraveghere de la distanta

Juristii de la Apavital au mai subliniat caracterul accidental al poluarii produse si lipsa oricarei intentii din partea institutiei in producerea acestui eveniment.

„Poluarea s-a datorat exclusiv defectarii unui echipament tehnic, fara vreo culpa ori actiune umana imputabila noua. S-a decis achizitionarea si punerea in functiune a unui sistem tehnic performant denumit SCADA in vederea supravegherii de la distanta, de catre Dispeceratul central al societatii, a functionarii tuturor instalatiilor de pompare. Argumentul major care a condus la adoptarea acestei decizii a constat in aceea ca defectarea utilajelor de pompare apa uzata poate interveni in orice moment datorita unor deseuri provenite din constructii, materiale textile, resturi metalice, animale moarte, precum si alte lucruri nefolositoare aruncate din comoditate sau rea-vointa de catre locuitori in sistemele de canalizare proprii sau direct in canalizarea stradala. De asemenea, pompele de defecteaza des si datorita acumularii unor depozite de grasimi care blocheaza aspiratia aparatelor. Raportat la protectia mediului inconjurator si preintampinarea producerii oricaror evenimente cu consecinte negative asupra mediului, Apavital va monitoriza de la distanta modul de functionare a tuturor elementelor componente ale retelelor publice de alimentare cu apa si de canalizare, aflate in administrarea sa”, a conchis seful Apavital SA, prin juristii sai. Referitor la a doua sanctiune privind poluarea cursului de apa Cacaina si riul Bahlui, conducerea Apavital arunca vina asupra celor de la ABA Prut-Barlad. In concluzie, nimeni nu-si asuma responsabilitatea.

Țara lui „Ba, pe-a mă-tii!”

,,Poluarea cursului de apa Cacaina este anterioara, produsa in amonte de intrarea in colectorul C.A. Rosetti. In data de 28 august 2020, cu ocazia unui control efectuat de catre persoanele delegate de ABA Prut-Barlad, au fost prelevate probe de apa si de catre lucratorii nostri de la Apavital. Astfel, acestea au fost prelevate la intrarea cursului de apa Cacaina in colectorul casetat C.A. Rosetti si la iesirea cursului de apa Cacaina din colector, vaneta zona Iulius Mall, inainte de varsarea in riul Bahlui. Rezultatele analizelor reliefeaza clar ca alorile inregistrate de apa Cacaina, la intrarea in colector, sunt mai mari (in sens negativ) celor inregistrate de aceeasi Cacaina, la iesirea din colector, chiar inainte de confluenta cu raul Bahlui. Concluzia este ca apa paraului Cacaina, din administrarea ABA Prut- Barlad, era poluata amonte de intrarea in colectorul C.A.Rosetti. Noi am fost de buna-credinta si am oferit tot sprijinul necesar atunci pentru limitarea efectelor poluarii accidentale, atit a cursului de apa Cacaina, cit si a cursului de apa Bahlui, care sunt in administrarea ABA Prut-Barlad, dar si pentru inlaturarea efectiva a poluarii riului Bahlui”, considera reprezentantii Apavital SA. Potrivit Legii 107/1996,  persoanele juridice utilizatori de apa care au produs o poluare accidentala sunt obligate sa ia masuri imediate pentru inlaturarea cauzelor, pentru limitarea si inlaturarea efectelor acestora si sa informeze imediat cea mai apropiata unitate de gospodarire a apelor asupra acestei poluari.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here