Cînd hoţii au dreptate

despre elefantul real din sufragerie şi o ţară tristă, plină de tumor

 

Ca să fie clar pentru toţi naivii, auto-iluzioniştii sau idioţii #Rezistenţi & Co : da, cred că, dincolo de sentinţe juridice, primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, e un penal, şi nu doar din punct de vedere moral.

Dar asta nu înseamnă că, automat, un penal spune doar minciuni. Ori că, dacă el spune că laptele e alb, laptele devine – automat – negru. Sau că, asemeni bufonului, penalul nu poate enunţa, public, un adevăr evident, pe care ceilalţi se tem să-l spună.

Care e adevărul neplăcut, dureros şi riscant, pe care penalul primar Cherecheş tocmai l-a spus, public, cu ocazia unei festivităţi oficiale ? Dincolo de nuanţele exagerate, cu iz radical şi naţionalist-populist, ex-arestatul politician a spus ceea ce orice om lucid a înţeles de ceva vreme : şefii instituţiilor ” de forţă ” ale statului romînez – armata, poliţia, SRI, SIE etc – nu mai sînt în slujba statului a căror uniformă o poartă, ci servesc alte interese, externe şi străine de interesul nostru, al proştilor votanţi şi plătitori de taxe & impozite.

Înainte de a vă indigna, europeneşte & euro-atlanticeşte, vă invit să vă amintiţi ce uniformă străină purta militarul care a omorît cu maşina, în centrul Bucureştilor, un cunoscut muzician romîn. Şi apoi a scăpat de judecata şi pedeapsa din Romînia, graţie unui acord semnat de oficiali ai statului romînez.

Vă invit să vă amintiţi cîţi piloţi romîni au murit, căzînd cu avioane militare modernizate de o firmă străină.

Vă invit să vă amintiţi de gunoiul scump sub formă de avioane americane vechi, care n-au decolat nici pentru parada de 1 decembrie, darămite într-o misiune de luptă, contra unui ipotetic atac rusesc.

Vă invit să vă amintiţi că plătim miliarde de dolari, în avans, pentru nişte rachete militare refuzate de Polonia. Rachete pe care firma producătoare le fabrică pe banii noştri.

Etc. Asta ca să amintim doar de informaţii publice, oficiale, evidente, indubitabile.

Iar după toate astea, Romînia e ţinută la poarta spaţiului Schengen, ca o ţigancă cerşetoare. Iar romînii intră în SUA tot cu vize, ca nişte musulmani suspecţi dintr-o ţară plină de talibani şi mujahedini.

Evident, parteneriatele strategice sînt bune doar cînd cumpărăm armament de miliarde, nu cînd cerem să fim trataţi ca parteneri, nu ca slugi. Dar asta nu e vina americanilor sau a şalăilor europeni. Ei au dat, în Romînia, de şefi de trib slugarnici, deci proşti ar fi dacă n-ar profita de o asemenea pleaşcă. Prost e ăla care dă, nu ăla care ia.

Proşti sînt romînii majoritari, care tac, înjură şi înghit. Sau nu înjură, ci aplaudă, ca turmele #Rezistente penelisto-useristo-plusiste. Sau ca pesediştii fiforezi ori cvasi-pesedi;tii pontiştii, dresaţi cu dosare penale.

Nu, aici nu e vorba de Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Sebastian  Ghiţă etc. Nu e vorba de faptul că primarul Cherecheş se auto-eroizează abil, pentru a se martiriza din nou. E vorba de faptul că oamenii decenţi refuză să spună şi să-şi asume un adevăr tragic, doar pentru că îl spun, în felul lor, nişte politicieni ne-decenţi sau penali. Despre asta e vorba.

Dacă Mihail Kogălniceanu ar fi făcut la fel ca piticii trădători de azi, atunci cînd a rostit, în Parlamentul României, discursul despre problema ” împămîntenirii ” forţat-şantajiste a evreilor străini, n-am mai fi avut un exemplu admirabil despre cum poţi fi european, rămînînd un liberal român cu coloană  vertebrală. Un exemplu inutil, pare-se, dacă ne uităm la micile tîrîtoare politice care conduc tribul de rîme romîneze..

Am zis ” român ” şi ” coloană vertebrală ” ? Scuze, sorry etc, ăsta e un mit. Răspîndit, evident, de propaganda rusă. Sau tungusă. Ori malgaşă. Sau cum îi mai zic propagandiștii ăia buni, bio, cei care laudă avioanele americane vechi și scumpe, alea care nu decolează nici măcar pentru o paradă.

” In Glod we trust „. Şi în glod ne întoarcem, pas cu pas, ca nişte rîme cu pedigri de la Rîm.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here