Chirica folosește ștampila și parafa Primăriei într-un proces personal de 100.000 de euro. Primarul cere protecția statului pentru că îndeplinește „criterii profesionale și de probitate morală”

Mihai Chirica folosește parafa primăriei și ștampila de primar în procesele în care se judecă în nume personal cu adversari politici, ziariști și instituții media @ De la AUR cere 100.000 de euro pentru că l-a numit „primar-mafiot”în flyere împărțite prin Iași @ Cererile de chemare în judecată depuse de Chirica în instanță poarta parafa Primăriei Municipiului Iași și ștampila „PRIMAR”, dar banii îi solicită persoana fizică Mihai Chirica, drept „daune morale aduse onoarei, reputației și demnității” @ Chirica confundă persoana cu instituția, orice critică adusă lui fiind interpretat drept un atac împotriva „imaginii și reputației subsemnatului și Instituției Primarului” @ Ba mai mult, el cere și protecția statului, care „este dator să creeze toate premisele pentru exercitarea funcțiilor sale de către profesioniști care îndeplinesc criterii profesionale și de probitate morală”@ În procesul cu AUR, Chirica s-a răzgândit de trei ori @ A cerut daune de 1 leu, a renunțat la acțiune, a cerut din nou daune de 1 leu, după care a revenit și a majorat cuantumul daunelor solicitate la 100.000 euro

Mihai Chirica folosește funcția, însemnele primăriei și ștampila de primar pentru a-și rezolva răfuielile personale cu adversari politici și ziariști. În luna august a acestui an, Chirica a dat în judecată filiala locală a AUR într-o acțiune în care cere daune morale. Cererea de chemare în judecată a fost semnată de Mihai Chirica, pe hârtii fiind aplicată  de asemenea ștampila oficială de primar. De asemenea, la fel ca un document oficial al instituției, hârtiile au fost trimise Judecătoriei Iași cu parafa instituției și cu număr de înregistrare al Centrului de Informații pentru Cetățeni.

La fel a procedat Mihai Chirica și în cazul unui alt proces civil pe care l-a deschis tot în nume personal în luna octombrie a acestui an împotriva ziariștilor de la Reporter de Iași. De la aceștia, primarul solicită daune morale de 100.000 de lei.

Chirica s-a răzgândit de două ori într-o lună: de la retragerea plângerii la daune de 100.000 de euro

Plângerea lui Chirica împotriva filialei AUR a plecat din Primărie către Judecătoria Iași prin intermediulu Centrului de Informații pentru Cetățeni pe 22 august cu numărul de înregsitrare 106146.

Însă, ulterior, primarul a revenit de două ori asupra cererii de chemare în judecată tot prin documente care poartă însemnele oficiale ale instituției, parafa primăriei și ștampila de primar. Inițial, Chirica a cerut daune morale de 1 leu, după câteva zile a renunțat la proces, a revenit și a cerut din nou 1 leu, pentru ca, în cele din urmă, să decidă că vrea daune morale de 100.000 de euro.

Evenimentul care i-a provocat lui Chirica suficientă supărare cât să apeleze la justiție, s-a petrecut la mijlocul lunii august, când filiala AUR Iași a inaugurat sediul de pe bulevradul Ștefan cel Mare cu un afiș mare lipit pe geam. În plângere, Chirica subliniază că în poza ce îl înfățișa purta eșarfa tricoloră, „semn distinctiv al calității de Primar”.

„În data de 16 august 2023, Filiala Iași a Alianței pentru Unirea României, și-a inaugurat sediul din Iași, b-dul Ștefan cel Mare și Sfînt, nr. 5, intrarea în sediu fiind împânzită cu afișe cu critice la adresa mea, cu fotografia mea în prim plan, cu eșarfa – semn distinctiv al calității de Primar și cu mesajul: „IEȘENII TE ROAGĂ FRUSMOS: HOȚULE CARĂ-TE. CHIRICA UN PRIMAR AL MAFIEI IMOBILIARE”

Sediul Filialei Județene Iași al Alianției pentru Unirea Românilor este un spațiu cu expunere publică – lezarea atributelor conferite de lege persoanelor publice fiind evidentă – și o eventuală menținere a acestui afișaj nu poate conduce decât la repercursiuni (sic!) negative, aducând grave prejudicii de imagine subsemnatului, instituției Primarului și Primăriei Municipiului Iași.

Posterul afișat se circumscrie într-o campanie de denigrare în scopul de a-mi fi afectată credibilitatea și imaginea publică, mesajele jignitoare și degradante aducându-mi atingere drepturilor personale nepatrimoniale, respectiv, dreptul la demnitate, onoare și reputație, constituindu-se într-un prejudiciu de imagine considerabil”, susține Mihai Chirica în plângerea prin care cheamă filiala AUR în fața judecătorilor.

Chirica despre sine: „profesioniști care îndeplinesc criterii profesionale și de probitate morală”

Din postura de inculpat în mai multe dosare penale ale DNA și DIICOT, Mihai Chirica se judecă cu AUR pentru că ar orchestra o campanie „menită să creieoneze în fața opiniei publice o fațetă cvasi ilicită a activității și personalității mele”. Ba mai mult, în acțiunea civilă depusă la instanță, primarul cere ajutorul statului care are datoria să-l apere pe el și pe alți politicieni aflați în situații similare, „profesioniști care îndeplinesc criterii profesionale și de probitate morală”.

„După cum se poate constata, AUR animată de interese meschine și probabil grupuri de interese, a demarat o amplă, infamă și injustă campanie de presă împotriva subsemnatului Mihai Chirica, Primar al Municipiului Iași, menită să creieoneze în fața opiniei publice o fațetă cvasi ilicită a activității și personalității mele, campanie de presă jignitoare, disprețuitoare, umilitoare, compromițătoare, calomnioasă, care a adus atingere onoarei, imaginii și reputației subsemnatului și Instituției Primarului, valori componente ale vieții publice și private, în înțeleseul art. 8 CEDO.

(…) Statul este dator să creeze toate premisele – iar cadrul legislativ este una dintre ele – pentru exercitarea funcțiilor sale de către profesioniști care îndeplinesc criterii profesionale și de probitate morală”, argumentează Mihai Chirica în cererea înregistrată la Judecătoria Iași.

Consecvență: Chirica renunță la proces, după care cere 100.000 de euro

Epopeea procesului cu AUR este departe de final. După câteva zile, pe 31 august, tot cu parafa primăriei și ștampila primarului, Mihai Chirica trimite către Judecătoria Iași o „Cerere de Renunțare la Judecată”. Acesta motivează că procesul a rămas fără obiect, deoarece afișul de pe geamul sediului AUR fusese îndepărtat.

Însă, pe 20 septembrie se răzgândește și revine cu o nouă cerere de chemare în judecată. Menține cererea de a fi despăgubit cu 1 leu.

„Ulterior, în data de 25.08.2023, afișul în cauză a fost înlăturat de pe fațada spațiului închiriat însă, pârâtele au continuat campania de defăimare și insultă la adresa  subsemnatului prin DISTRIBUIREA DE FLAYERE (sic!) în cutiile poștale ale cetățenilor, flayere cu aceeași imagine pe care au afișat-o inițial la sediul din b-diul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 5, de data aceasta având tipărită pe verso mesajul CHIRICA, VEI PLECA CU TOT CU JUSTIȚIA TA – Ieșenii trebuie să știe adevărul despre primarul-mafiot Chirica”, explică Chirica motivele răzgândirii.

Nu a durat mult. După o săptămână, pe 28 septembrie, Mihai Chirica depune la dosar o CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ.

„învederez instanței faptul că înțeleg să modific cererea de chemare în judecată sub aspectul măririi cuantumului DAUNELOR MORALE și obligarea pârâtelor la plata la suma de 100.000 EURO – daune morale aduse onoarei, reputației și demnității subsemnatului MIHAI CHIRICA – Primar al Municipiului Iași”, se arată în cel mai recent document depus de Mihai Chirica la dosarul în care se judecă cu filiala AUR Iași.

Chirica – primăria sunt eu

Mihai Chirica a procedat în mod similar și într-un alt proces pe care l-a deschis împotriva ziariștilor de la Reporter de Iași. Cererea de chemare în judecată depusă la instanță cu parafa Primăriei Iași și cu ștampila oficială PRIMAR – ROMÂNIA – JUDEȚUL IAȘI – MUNICIPIUL IAȘI.

„Ce treaba are Municipiul Iasi cu onoarea lezata a unui tip care are o functie in institutie? Daca angajatul Cutare de la Primarie da un vecin in judecata, UAT Iasi depune actiunea in instanta? Ce calitate procesuala are Primaria Iasi in procesele lui Mihai Chirica, spete in care acesta se plange de „incalcarea dreptului la onoare, demnitate, reputatie si imagine”? Dai in Mihai Chirica, dai in Primarie?

Aceasta suprapunere pana la identificare intre functie si persoana nu e chiar o scapare nevinovata. Primarul a capatat reflexe de Stapan al orasului. El e deasupra oamenilor de rand. Banii aia din impozite sunt la cheremul lui. Il intronam, ii pupam picioarele, ii punem o coroana pe cap si-i spunem Majestate”, a scris într-un editorial jurnalistul Gabriel Gachi, editorul publicației Reporter de Iași.

Tudor LEAHU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here