Chirica face festivalul incompetenței pe facebook. CNI așteaptă de 9 luni documentația pentru Sala Polivalentă din Moara de Vânt, dar primarul se laudă cu avizul de la pompieri

Documentația depusă de Primăria Iași pentru Săla Polivalente din Moara de Vânt este incompletă, fapt pentru care Compania Națională de Investiții (CNI) nu poate lua în discuție obiectivul. Informația vine de la Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a răspuns în urmă cu câteva zile la o interpelare făcută chiar de către șeful PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru. CNI așteaptă de 9 luni ca Primăria Iași să completeze documentația, dar primarul Mihai Chirica face festival pe facebook cu avize banale din etapa de autorizare. Sunt avize banale pe care orice persoană le obține dacă vrea să construiască o casă. Chirca face tam-tam pe facebook pentru orice agrafă de birou. „Este necesară completarea documentației de către beneficiar, cu toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism emis la 7.09.2022. Ulterior acestei etape se va demara procedura de achiziție pentru serviciile de proiectare  și execuție”, este răspunsul sec al Ministerului la interpelarea lui Muraru.

Viitoarea sală polivalentă de sport din municipiul Iași, denumită „Regina Maria”, a devenit o epopee fără sfârșit a actualei administrații publice locale. În timp ce Compania Națională de Investiții (CNI) SA așteaptă ca Primăria Iași să trimită întreaga documentație a proiectului, cei din primărie se laudă măcar o dată pe lună cu obținerea a câte un aviz de la diverse instituții pentru acest proiect. Un răspuns al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din 8 mai 2023, adresat deputatului Alexandru Muraru, coleg de partid cu primarul Mihai Chirica, arată că autoritatea locală mai are de trimis documente până când proiectul va intra în discuții la Compania Națională de Investiții. Sala din Moara de Vânt ar avea, conform devizelor, un cost de circa 400 milioane lei (peste 80 milioane euro), la un număr de peste 10 mii de locuri.

CNI așteaptă și acum de la Primărie toate hârtiile

Deși Primăria se laudă cu acest proiect de ani buni, documentația a bătut multă vreme pasul pe loc. În luna mai a anului trecut, Primăria a trimis un set de documente către CNI SA, compania care a trimis observații și care a cerut completarea dosarului.

„Precizăm că documentația aferentă obiectivului de investiție Sală Polivalentă în localitatea Iași, transmisă de către beneficiar, a fost analizată de către reprezentanții CNI SA și au fost transmise, prin adresa 15104/19/05/2022 observații cu privire la extrasul de carte funciară și a certificatului de urbanism. Ca urmare, UAT Iași a transmis la 9.09.2022 la CNI modificările solicitate”, se arată în răspunsul Ministerului către Alexandru Muraru.

Ulterior, CNI a menționat negru pe alb că așteaptă în continuare completarea dosarului pentru a da drumul la documentație.

„Astfel, în vederea prezentării documentației în cadrul Consiliului Tehnico- Economic al CNI și ulterior în Consiliul Tehnico-Economic al MDLPA și a Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe în vederea emiterii Hotărârii Guvernului prin care vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici este necesară completarea documentației de către beneficiar, cu toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism emis la 7.09.2022. Ulterior acestei etape se va demara procedura de achiziție pentru serviciile de proiectare  și execuție”, se mai arată în adresa respectivă.

Nouă luni pentru câteva avize banale

Practic, din septembrie 2022 și până în mai 2023, deci pe o perioadă de 9 luni, primăria a mai tras de timp până să obțină avize de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), de la Autoritatea Aeronautică Civilă din România (AACR) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) , documentații necesare și banale pentru demararea unui astfel de proiect. Însă, primarul Iașului nu a ratat ocazia să iasă public de fiecare dată când instituțiile respective au avizat pozitiv acele cereri.  Acum, Primăria susține că a finalizat toate avizele și că le va trimite la CNI pentru aprobare.

Doar un gest de imagine. Primăria a lansat și licitația pe SICAP

La fiecare aviz , primarul Mihai Chirica a ieșit public să prezinte obținerea fiecărui aviz ca o mare realizare. La televiziunile la care participa, edilul susținea că a avansat proiectul și că se lucrează la documentație până la eliberarea avizelor necesare. Ulterior, acesta menționa că așteaptă eliberarea avizelor înainte de a se elibera autorizația de construire.

„Încă un pas important pentru Sala Polivalentă. În cursul zilei de astăzi, 3 aprilie 2023, am obținut și de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română avizul necesar pentru eliberarea autorizației de construire și, astfel, continuarea demersurilor de realizare a Sălii Polivalente Regina Maria. În urmă cu două săptămâni am primit și de la Agenția pentru Protecția Mediului Iași avizul de mediu necesar, iar astfel am parcurs ultimele etape înainte de autorizația de construire”, susținea primarul Mihai Chirica într-o postare din aprilie 2023, la luni bune după solicitarea CNI SA.

În urmă cu două zile, primarul Mihai Chirica a prezentat și avizul ISU pentru securitate la incendiu al documentației tehnice pentru proiect. Practic, e o hârtie banală pe care o ia orice constructor care ridică o clădire.

„După ce voi semna autorizația de construire și o vom anexa documentației, urmează obținerea finanțării printr-o decizie guvernamentală, organizarea licitației pentru lucrări și începerea lucrărilor. Ne dorim ca aceste etape să fie parcurse cât mai rapid”, a spus Mihai Chirica.

În ianuarie 2022, Primăria a pus pe sistemul electronic de achiziții publice proiectul sălii polivalente, însă procedura a fost anulată la scurt timp din cauza majorării prețurilor la materiale. Valoarea a fost stabilită la vremea respectivă la 43 milioane euro.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here