Chirica a aranjat licitația pentru Revelionul de la Palat. Impresarul primarului, milionar din banii ieșenilor

Licitația pentru organizarea spectacolului de Revelion din fața Palatului Culturii a fost aranjată, contractul de 530.000 lei urmând a fi direcționat către firma impresarului Radu Groza @ Cu trei zile înainte ca Primăria Iași să publice anunțul licitației, o singură firmă a cerut de la ISU aviz pentru focul de artificii în condițiile în care, oficial, nimeni nu avea cunoștință despre datele tehnice solicitate de municipalitate @ Mai sunt doar două săptămâni până la Revelion, dar Primăria Iași a trecut în caietul de sarcini numele artiștilor care vor urca pe scenă @ Toți se află sub contract cu impresarul Radu Groza @ Formațiile care cântă la nunți trebuie rezervate cu luni de zile înainte, iar Primăria Iași vrea să credem că un artist renumit poate fi contractat de pe o zi pe alta pentru un spectacol de Revelion @ În mandatul lui Chirica, firmele lui Radu Groza au ras aproape toți banii puși la dispoziție de Primăria Iași pentru oragnizarea de evenimente: peste 1 milion de euro @ Primăria i-a plătit lui Groza pentru Sărbătorile Iașului, Festivalul Internațional al Educației, vizita Papei Francisc, conferințe motivaționale și Raliul Iașului  @ În 2016, la scurt timp după ce Chirica a fost ales primar, impresarul Radu Groza intra în parcarea Palatului Roznovanu umil, la volanul unui Renault Laguna de 1.000 de euro, de pe care cădea tabla @ Venea la Iași după un eșec financiar răsunător @ Acum conduce o limuzină Mercedes și are apartament rezervat la Ramada

Mihai Chirica lucrează 365 de zile pe an. Tunul primarului din noaptea de Revelion: 530.000 de lei. Banii reprezintă valoarea contractului pentru organizarea spectacolului din noaptea de Revelion din fața Palatului Culturii. Primăria Iași organizează o mascaradă de licitație pentru atribuirea acestui contract. Cărțile sunt de fapt făcute pentru firma impresarului Radu Groza, R&A Events&Concerts SRL, care, de când Chirica a fost ales primar, a prins toate contractele pentru organizarea de evenimente. Valoarea totală a contractelor furnizate de Primăria Iași în ultimii ani depășește 1 milion de euro. Miercuri dimineață, Radu Groza a depus personal la registratura primăriei „oferta” firmei R&A Events&Concerts SRL.

Aviz de la ISU, înainte de anunțarea licitației. Numele artiștilor, stabilite înainte

Cuplul Chirica&Groza a lucrat „pe față”. Anunțul organizării licitației pentru organizarea Revelionului a fost făcut pe 12 decembrie, cu doar câteva zile înainte de ultima zi a anului. De parcă primarul Chirica nu ar ști că și de această dată Revelionul pică pe 31 decembrie! Caietul de sarcini parcă este făcut la dictare. Numele artiștilor care vor performa pe scenă în noaptea de Revelion au fost deja anunțate de către primar și chiar trecute în caietul de sarcini. Sunt trecute fără eroare de câțiva centimetri chiar și dimensiunile scenei ori a ecranelor din spatele acesteia.

Premeditarea este trădată de faptul că a fost înregistrată o cerere pentru obținerea avizului ISU pentru focul de artificii cu trei zile înainte de anunțarea licitației. Pe 9 decembrie, o singură firmă a depus la ISU cerere pentru acest aviz. Anunțul licitației a fost publicat pe 12 decembrie. Asta în condițiile în care firma care solicită aviz trebuie să prezinte detalii tehnice privind amplasamentul, locul de unde se fac tragerile, numărul de participanți la eveniment etc. Ori toate acestea au fost făcute publice pe 12 decembrie, trei zile mai târziu.

Tot pe 12 decembrie, Primăria Iași a făcut publice și numele artiștilor care trebuie să concerteze pe scena de la Palat. Un artist precum Ovidiu Lipan Țăndărică nu poate fi contractat de pe o zi pe alta, mai ales pentru un spectacol în seara de Revelion.

Șeful ISU: „Nu dăm numele firmei. Nu vrem să intrăm în conflict cu Primăria”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a confirmat pentru 7IAȘI faptul că pe 9 decembrie a primit de la o firmă documentația pentru eliberarea unui aviz pentru organizarea focului de artificii din noaptea de Revelion. Însă, Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași, a refuzat să divulge numele firmei care a solicitat aviz și, mai mult, ne-a îndrumat către Primăria Iași.

„Nu vă putem da numele firmei. Nu vrem să intrăm în conflict cu Primăria”, a spus Ionuț Grădinaru, comandantul ISU Iași.

Nici argumentul că este vorba despre un eveniment public, în centrul Iașului, la care urmează să participe zeci de mii de ieșeni nu l-a convins pe acesta să facă public numele firmei.

Groza a venit falit la Iași și a făcut milionul cu Chirica

Din 2016, de când Mihai Chirica a fost ales primar, impresarul Radu Groza a „ciugulit” aproximativ 1 milion de euro, doar de la Primăria Iași, mare parte din contracte prin încredințare directă ori alte proceduri cu un singur participant.

După un eșec răsunător în afaceri, consemnat la acea vreme în paginile publicațiilor de mondenități, Groza și-a încercat norocul la Iași. La recomandarea unor prieteni comuni, a intrat pe poarta din spatele Primăriei Iași la volanul unui Renault Laguna, care scârția din încheieturi și care nu făcea mai mult de 1.000 de euro. Întâlnirea cu primarul de Iași i-a schimbat viața. Numărul de la mașină nu l-a schimbat. B XX GRZ atârnă acum la o limuzină nouă Mercedes, nu la un jaf Renault Laguna.

A prins tot: Sărbătorile Iașului, vizita Papei, FIE, Raliul Iașului, Revelioane

Radu Groza a păpat banii Primăriei Iași alocați pentru organizare de evenimente atât prin firma sa cât și prin altele ale apropiaților săi. Banii s-au dus pe organizarea Sărbătorilor Iașului, Festivalul Internațional al Educației, revelioane și Raliul Iașului.

Astfel, R&A Events&Concerts SRL și Music Awards au împârțit potul cel mare.

Septembrie 2019: 637.00 lei – Super Concert Sărbătorile Iașului

Mai 2019: 461.624 lei – Concert de Muzică Românească (FIE)

Mai 2019: 185.322 lei – Concert Gheorghe Zamfir (vizita Papei)

Mai 2019: 14.282 lei – servicii evenimente culturale – conferință motivațională

Mai 2019: 9.521 lei – servicii evenimente culturale- conferință motivațională

Iulie 2019: 32.600 lei – organizare Raliul Iașului

Decembrie 2018: 582.800 lei – Revelion în stradă

Octombrie 2018: 554.502 lei – Super Concert Sărbătorile Iașului

Mai 2018: 567.300 lei – concerte FIE

  • Sumele nu includ TVA

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here