Chichirău – blat cleios pro-Chirica

despre dihorul în blană de cîine ciobănesc

 

Am spus-o de mai multe ori : orice ieșean care gândește fără ochelari de cal a observat un lucru evident  – timp de trei ani și jumătate, după ce a devenit deputată USR de Iași, Cosette Chichirău a fost un soi de breloc pseudo-opoziționist al mafiei primarului pesedisto-liberal Mihai Chirica. Alături de ea, senatorul USR Dan Lungu și mai toată filiala marelui partid salvator s-au preocupat de aproape toate subiectele, mai puțin de sufocarea porcească a orașului de haita chiricistă. Sexul îngerilor, topografia raiului, clavecinul bine temperat, toate au fost mai importante pentru trupa chichirăistă decît neo-ceaușismul grotesc pe care l-a lăbărțat în capitala Moldovei gașca mafiotă a piticului primărez Chirica.

Ca și cum toată această tîmpenie politică n-ar fi fost de-ajuns, istericoida useristă Chichirău a fost desemnată candidata partidului pentru funcția de primar al Iașului, deși deputatul Marius Bodea, cu toate minusurile lui arhi-cunoscute, a fost singurul om din ograda USR care s-a opus, timp de patru ani, cum l-a dus mintea, mafiei protejate de primarul Chirica.

Dacă mai sînt proști sau naivi care cred încă în ” opoziția ” trompetei sparte Chichirău, ultimele zile le-au oferit două ligheane cu apă rece, ca să se trezească din visul useristo-chichirăist. Mai întîi, a fost episodul scandalos cu acordarea cetățeniei de onoare a Iașului unei slugi jegoase a regimului de ocupație sovietică din Basarabia – lingăul liric Ion Hadîrcă. Față de această nouă mizerie chiricistă, deputatul USR Bodea a avut o poziție publică promptă și fermă, condamnînd clar gestul incalificabil al primarului Chirica și al turmei lui de bovine supuse. Pînă și pesediștii ne-chiriciști din Consiliul Local Iași s-au opus, în felul lor, mizeriei primarului. Și nici chiar slugile de serviciu din PMP n-au participat la vot, conform consemnului dat de șeful lor, deputatul Movilă.

În acest context, care a fost reacția deputatei USR Chichirău ? Una de un penibil greu duhnitor : a declarat că va avea o opinie oficială abia după ce în Consiliul Local se va vota pentru onorarea slugii sovieto-ruse propuse de primarul PNL. Ca și cum e nevoie ca rahatul să fie pus pe masă, pentru ca madam Chichirău să afle că pute. Dar asta n-a fost totul : madam candidata USR pentru funcția de primar a tăcut, ca femela porcului în popușoi, chiar și după ce turma lui Chirica a votat mizerabila propunere a primarului. Doar nu cumva  credeți că marea opozantă Chichirău era să puncteze contra lui Chirica și să-l pună într-o poziție proastă, deși avea toate motivele …

Nu vi se pare mega-dubios ? Bodea, PSD și PMP îl combat pe Chirica sau nu-l susțin, dar Chichirău tace și vrea ștampilă pentru putoarea de canalizare. Apoi tace în continuare, ascunsă după gardul propriei nesimțiri. Doar proștii pot crede că, după trei ani și jumătate de blat cvasi-total, asta e doar o întîmplare.

Ca și cum acest episod nu era de ajuns într-o campanie și așa bizară, șefa useristă a venit apoi cu o tîmpenie de calibru greu : a declarat public că autostrada dinspre Moldova spre Vest nu e deloc o mare prioritate. Cu un aer de mare savantă harvardeză, economista nulii a emis tot felul de sentințe profundoide, explicînd prostimii că autostrada e o chestie pentru primitivi, un fel de mărgele colorate, numai bune pentru jungla africană. Mai rămînea ca eminenta managereasă americăneză să le explice băștinașilor bahluiezi că soluția cea mai bună e teleportarea, pe bază de fotosinteză și chichirăială cuantică. Aaa, plus tizîc userist.

Am s-o spun direct : duhnește a blat, și nu unul oarecare. Între putoarea de SIE care îl protejează pe penalul Chirica și întoarcerea din America a anonimei Chichirău nu e chiar o distanță astronomică. Vasele comunicante cu mizerie sînt întinse peste tot, acoperite cu vorbe umflate, numai bune să prostească fraierii votanți și plătitori de taxe.

Ori poate încă lăcrămați fierbinte, impresionați de sacrificiul junei Chichirău, care-a lăsat belșugul american, ca să ne aducâ nouă bunăstare, progres și democrație ? În cazul ăsta, e cazul să-i scrieți și lui Moș Crăciun. Dar să nu-i cereți salvatori pe bune ai patriei. În următorul sfert de secol, toate locurile sînt ocupate de chichirăi.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here