Centenar de 98 de ani

Şoc şi groază ! ” Liderul presei ieşene ” a scos pe tarabă o bombă teribelă pentru ” masele largi, populare ” : ca să influenţeze votul în favoarea unirii Basarabiei cu Romînia, un lider de la Chişinău a primit din partea guvernului de la Bucureşti o ” şpagă ” de două milioane de lei ! Citiţi ACUM detalii INCREDIBILE în paginile lu’ ” ză lider ” !
E drept, povestea nu-i din zilele noastre, ci din primăvara anului 1918, ” denunţătorul ” manevrei e răposatul Constantin Argetoianu, iar patriotul pragmatic e şi-mai-răposatul Ion Inculeţ, naşul străzii omonime din Iaşi. Dar schema ieftioară din titlul ştirii nu-i partea cea mai penibilă din această dezgropare cu lăutari. Fiindcă ză lider a’ lu’ presa ieşeană ne spune, zilele astea, că povestea cu şpaga de 2.000.000 de lei, dată pentru unirea cu Basarabia, s-a întîmplat acu’ 98 de ani.
Adică cum, centenar de 98 de ani …? Or fi descoperit inginerii, fizicienii şi matematicienii care conduc redacţia lu’ ză lider v’o bortă neagră, v’o scurtătură temporală, cu ajutorul căreia cei 100 de ani care au trecut din 1918 s-au făcut doar 98 ?
Nu vă grăbiţi să-i felicitaţi pe noii ainştaini ai presei şi relativităţii extinse, explicaţia e limitat de simplă : ză-liderii lu’ ză-lider al presii au scos de la naftalină un text de acu’ doi ani, da’ nu s-au mai ostenit să schimbe ” 98 ” cu ” 100 „. Că doar fraierii de cititori oricum înghit orice, mai ales dacă e de la ultra-respectabilul ” ză lider „.
Bine măcar că n-au anunţat săptămîna asta sfîrşitul lumii din anul 2000. Da, anul ăla în care unii şefi de la ză lider au scăpat de nişte dosare penale. Tot patriotice şi dosarele alea, şi tot cu nişte milioane. Cine naiba a auzit de patriotism fără milioane şi de patrioţi fără buzunare largi ?

Lucian Postu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here