Câte bombe nucleare ar putea anihila viața de pe Pământ? Avertisment sumbru de la un cercetător

Alicia Sanders-Zackre, coordonator la The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, coaliție care a câștigat premiul Nobel pentru pace în 2017, susține că civilizația umană riscă să fie anihilată în cazul unui război nuclear. 

Într-un interviu acordat publicației Hotnews.ro, ea spune că a lucrat împreună cu supraviețuitorii de la Hiroshima și Nagasaki.

Primul război nuclear a fost în 1945

În august 1945, SUA au lansat două bombe nucleare, fiind uciși aproximativ 200.000 de oameni. Jumătate de milion de japonezi au fost expuși la radiații și s-au îmbolnăvit.

Având 33 ani, ea vrea să lupte pentru interzicerea armelor nucleare și crede că toate țările emergente și subdezvoltate ar trebui să facă presiune pe decidenți și pe marile puteri militare să renunțe la arsenalul nuclear.

În prezent, sunt peste 12.000 de arme nucleare

„ Astăzi, în lume există peste 12.000 de arme nucleare care sunt deținute de nouă țări (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord). SUA și Rusia dețin aproximativ 90% din arsenalele nucleare globale iar restul țărilor au forțe mai mici, dar totuși incredibil de distructive. Știm că până și utilizarea a 100 de arme nucleare într-un scenariu model care a fost examinat de oamenii de știință din domeniul climei ar putea duce la o iarnă nucleară. Așadar, mai mult de 12.000 de arme nucleare reprezintă un scenariu incredibil de periculos”, a declarat Alicia Sanders-Zackre.

Cercetătorul spune că s-au făcut mici pași în direcția dezarmării, dar dorește eliminarea totală a armelor nucleare și interzicerea în totalitate a fabricării lor. Sunt 93 de țări care au semnat pentru dezarmarea nucleară. Sunt organizații partenere cu ICAN în peste 100 de țări și 600 de organizații care participă la campania globală.

Dar se declară îngrijorată că națiunile cheltuiesc anual miliarde de dolari pentru arme nucleare. Rapoartele arată că din 2020 a existat cea mai mare creștere de cheltuieli în domeniul armelor de distrugere în masă de la finalul Războiului Rece.  Ea mai spune că armele nucleare nu fac diferență între militari și civili, iar un război nuclear ar putea duce la iarnă nucleară și la extincția omenirii.

„Sunt aceste cheltuieli comparabile în vreun fel cu cele pentru educație sau educație pentru pace? Cât de disproporționată este balanța? (…) Așadar, cred că trăim într-o perioadă foarte periculoasă”, a declarat ea pentru HotNews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here