Cât va fi, de fapt, salariul minim în România de la 1 ianuarie 2024? Există trei variante pe masa Guvernului

Guvernul României a făcut publice planurile privind majorarea salariului minim pe economie pentru anul 2024, aducând vești bune pentru angajați, dar și pentru sectorul economic al țării. Contrar așteptărilor, majorările nu vor avea loc de la 1 ianuarie 2024, ci vor fi aplicate treptat, iar în prezent, trei variante sunt luate în considerare în cadrul discuțiilor.

Cele trei variante propuse sunt:

  1. 3.500 de lei brut: Această propunere ar consta într-o majorare începând cu 1 iulie 2024, urmată de o a doua creștere la 3.700 de lei brut, programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Acestă variantă a fost prezentată de către patronate.
  2. 3.700 de lei brut: Guvernul României propune o majorare la 3.700 de lei brut, aplicabilă începând cu 1 iulie 2024.
  3. 3.800 de lei brut: Sindicatelor susțin o majorare la 3.800 de lei brut, începând cu 1 iulie 2024.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a subliniat că sindicatele și-au exprimat dorința de a vedea o creștere a salariului minim la 3.800 de lei, în timp ce Guvernul a propus varianta de 3.700 de lei. Ambele variante sunt propuse să intre în vigoare de la aceeași dată, 1 iulie 2024.

Discuțiile includ și aspecte legate de salariile din anumite sectoare, precum cel agroalimentar, unde se ia în considerare menținerea salariului minim la 3.700 de lei pentru a nu afecta veniturile din construcții, unde salariul minim este de 4.500 de lei. Detaliile privind variantele propuse sunt încă în faza de analiză.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a oferit și el o perspectivă asupra planurilor guvernamentale pentru anul 2024. Acesta a subliniat că, prin bugetul următor, se va continua efortul de creștere a puterii de cumpărare, susținerea investițiilor și întărirea disciplinei cheltuielilor publice. Mai mult, Ciolacu a asigurat că resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor și pentru majorarea salariilor din domeniul educației vor fi alocate.

Fondurile destinate investițiilor vor cunoaște o creștere semnificativă, ajungând la 7,2% din PIB, iar bugetul pentru 2024 va fi direcționat către dezvoltare, cu o componentă economică semnificativă. Aceste măsuri reflectă angajamentul guvernului de a sprijini drepturile sociale și de a menține un mediu economic stabil în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here