Cardul de sănătate se mută pe telefon

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat recent o schimbare majoră în sistemul cardului național de sănătate din România. Potrivit declarațiilor sale, acest sistem, considerat învechit tehnic, urmează să fie complet refăcut pentru a corespunde cerințelor moderne și pentru a facilita accesul la serviciile medicale.

Într-o declarație pentru Adevărul, ministrul Ivan a explicat că sistemul actual al cardului de sănătate este bazat pe o tehnologie învechită, având deja 16 ani de la implementare. Astfel, cu un număr tot mai mare de beneficiari și nevoia de a integra tehnologii noi, este imperativ să se actualizeze sistemul în conformitate cu standardele actuale.

O schimbare semnificativă va fi includerea cardului de sănătate în format electronic, similar cu un card bancar, ceea ce va permite accesul la informații medicale direct de pe telefonul mobil. Această inovație este menită să ofere o alternativă modernă și mai convenabilă pentru utilizatori.

„Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a subliniat ministrul.

De asemenea, Ivan a menționat că o sumă semnificativă de 100 de milioane de lei a fost salvată din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), datorită eforturilor depuse de către cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Această economie a fost posibilă prin identificarea unei soluții tehnice viabile, iar acum proiectul se află în procedura de achiziție publică și urmează să fie refăcut complet.

„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a subliniat ministrul Ivan într-un interviu acordat Digi24.

Cu toate acestea, schimbările propuse nu vin fără provocări. Se estimează că medicii vor fi nevoiți să achiziționeze cititoare contactless pentru a putea accesa datele de pe noile carduri de sănătate. Aceste echipamente suplimentare ar putea genera costuri adiționale pentru personalul medical și sistemul de sănătate în general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here