Camelia Gavrilă: ”Primăria Iași a devenit „o feuda” a unor grupuri restrânse, cu interese specifice. Noi o vom reda ieșenilor!”

Camelia Gavrilă, candidatul PSD la Primăria municipiului Iași, ține în mâini doi „cartofi radioactvi”: Mihai Chirica și Liviu Dragnea. Intrăm „prin alunecare” și o întrebăm pe Camelia Gavrilă cum  stă treaba cu blatul dintre consilierii PSD și Mihai Chirica în privința proiectelor imobiliare controversate: „Am spus ferm că nu avem interese imobiliare și că mulți dintre consilierii locali din mandatul trecut nu au reprezentat partidul și ieșenii care i-au votat”

Al doilea punct fierbinte: bântuie stafia lui Liviu Dragnea PSD Iași?

Răspunsurile candidatului Camelia Gavrilă, în rândurile de mai jos..

 

 1. Ați intrat destul de târziu în cursa pentru funcția de primar. Ați avut timp să identificați problemele reale ale orașului? Care sunt acestea?

Nu trebuie să fii candidat la funcția de primar ca să cunoști problemele cu care se confruntă ieșenii. Simt și eu, la fel ca toți ceilalți cetățeni, atât problemele cotidiene, care țin de traficul aglomerat, de lipsa locurilor de parcare, de alei neasfaltate între blocuri, de numărul insuficient de grădinițe, de problemele de mediu și implicațiile asupra sănătății ieșenilor, dar constat, mai ales, lipsa unei viziuni de dezvoltare a Iașului pe mai multe paliere. În perioada de precampanie am avut ocazia să mă întâlnesc și să port dialoguri semnificative cu mulți cetățeni pentru a cunoaște opiniile lor, percepția asupra problemelor din cartiere sau asupra orașului, în întregul acestuia.

O parte importantă a activității mele de la Primărie va fi axată pe dialogul deschis și continuu cu ieșenii. Avem deja o societate civilă destul de implicată și cred că putem dezvolta un parteneriat onest cu toți cei care doresc să se implice. Primăria este a ieșenilor și trebuie să se întoarcă spre ieșeni, pentru că în ultimii ani a devenit mai mult „o feuda” a unor grupuri restrânse, cu interese specifice, în special în zona imobiliară, grupuri susținute și tolerate la limita legii de către administrația actuală.

Inventarul de probleme semnalate se referă și la această dezvoltare haotică a orașului, la aglomerarea construcțiilor care sufocă logica spațiului urban, se adaugă teme ce țin de circulația rutieră, de lipsa locurilor de parcare, de poluarea atmosferică, transportul în comun, lipsa spațiilor verzi (nu cred că secvențele de gazon pot fi un spațiu verde în adevăratul sens al cuvântului).

 1. Aveți soluții viabile pentru problemele orașului?

Candidatura mea este completată de un program de guvernare locală complet și complex, care conține o parte din soluțiile propuse de mine și de echipa social-democrată. Sunt soluții la cele mai importante probleme, dar eu cred că Iașul are nevoie și de o viziune, de o strategie, nu doar de rezolvarea unor probleme punctuale. Trebuie să gândim mai curajos, privind spre viitor, cu soluții care să potențeze toate atuurile Iașului. Aceasta este propunerea pe care eu o fac ieșenilor – o viziune de dezvoltare a Iașului formată din proiecte îndrăznețe, proiecte majore cu impact asupra calității vieții tuturor cetățenilor!

În acest sens, am pregătit o serie de proiecte pe diferite domenii de activitate:

 • pentru a sprijini tinerele familii și pentru a transforma Iașul într-un hub educațional, urmează să fie construite trei campusuri școlare occidentale care să răspundă unor înalte standarde calitative și care să fie situate la convergența Iașului cu zona metropolitană, dar și grădinițe, centre-suport pentru copil și familie, centre de excelență sportivă și artistică.
 • propunem construirea a două pasaje subterane unidirecționale în Podu Roș, cu o lungime de aproximativ 400 de metri în zonele mal drept și mal stâng Bahlui, ce vor fi încadrate în peisajul urbanistic al comunității noastre.
 • procesul de descongestionare a traficului este determinat și de eliberarea primelor benzi de circulație de pe cele mai mari bulevarde ale Iașului, odată cu realizarea zonelor de parcare, un alt capitol la care Primăria Iași a rămas restantă.
 • zona de șes a Bahluiului va căpăta o altă față odată cu realizarea, pe o suprafață de peste 20 de ha, a celui mai mare complex sportiv, de nivel olimpic și spațiu de petrecere a timpului liber din Moldova, spațiu în care se vor regăsi un stadion modern, o sală polivalentă pentru evenimente sportive internaționale, dar și pentru evenimente culturale, bazin de înot, un parc de recreere, un aquapark, locuri de joacă și loisir.
 • Muzeului Satului Moldovenesc, o investiție de 1 milion de euro, ce urmează a fi realizată într-o perioadă de patru ani, va reprezenta un fragment de identitate culturală a românilor, un spațiu ce recreează satul tradițional, specific Moldovei, cu repere etnografice și semnificații simbolice.

Investițiile expuse succint sunt doar câteva din amplul program de guvernare locală pe care doresc să îl concretizez în comunitatea noastră. Din program nu vor lipsi proiectele ce vizează domeniul medical sau antreprenorial, parteneriatul cu mediul academic, alte proiecte destinate generației vârstnice, dar și tinerilor care aduc Iașului, an de an, efervescență și dinamism, prin spiritul lor creativ.

În viziunea mea orașul nostru poate să devină centrul educațional, cultural și medical de referință al României, asigurându-se calitatea instituțiilor respective, dotarea lor la standarde europene, anvergura intelectuală, a inovării și cercetării științifice, valorificarea unei resurse umane cu pregătire înaltă, existentă deja, dar insuficient susținută, toate – cu sprijinul unei administrații social-democrate competente.

 1. Cum ați caracteriza cei cinci ani de mandat ai lui Mihai Chirica în fruntea Primăriei Iași?

Un început promițător, un specialist relativ tânăr care cunoștea extrem de bine orașul, un primar care avea potențial…

Din păcate, nu a depășit ezitările începutului, nu a reconfigurat cunoștințele despre oraș într-o viziune și perspectivă inspirată. Vedem, în mod obiectiv, că lipsesc marile proiecte, viziunea, consecvența, dar, în schimb, peisajul urban abundă în ornamente florale, eterne „panseluțe și gazon”, pavele și trotuare…. Un aspect grav este reprezentat de faptul că a reușit să umbrească imaginea Primăriei prin seria nesfârșită de tensiuni, controverse, scandaluri în special în domeniul imobiliar, relatate frecvent în presă.

Iașul are nevoie de dezvoltare imobiliară, este clar acest lucru, dar toți investitorii trebuie tratați în mod egal, iar regulile urbanistice trebuie respectate – în fapt, nu s-a respectat legea. Toate reclamațiile ieșenilor au decredibilizat instituția, iar ultimul episod legat de dosarul DIICOT arată că revoltele și dezbaterile anterioare au fost legitime.

 1. PSD a fost timp de patru ani de zile anexa primarului Mihai Chirica, votând zeci de proiecte controversate, promovate de edil. Astfel, filiala partidului a devenit membru fondator al „mafiei imobiliare”. Ce explicații le oferiți acum, în campanie, ieșenilor care au avut de suferit de pe urma acestor acțiuni?

Dacă vă uitați la echipa pe care o prezint eu în fața ieșenilor, cred că se pot observa mai multe lucruri. Se poate vedea că partidul a luat atitudine. Se observă faptul că alții, în special cei de la PNL, doar vorbesc despre principii care „dau bine” la public, dar nu le aplică.

 • Au afirmat că nu primesc social-democrați în partid, dar în realitate au dus o campanie foarte agresivă de racolat primari și parlamentari.
 • Spun că promovează meritocrația, dar își numesc toate rudele în funcții de conducere.
 • Am spus ferm că nu avem interese imobiliare și că mulți dintre consilierii locali din mandatul trecut nu au reprezentat partidul și ieșenii care i-au votat. Ei nu se regăsesc acum pe listele propuse pentru viitorul Consiliu Local. PSD este de partea ieșenilor, nu de partea intereselor imobiliare!
 1. Considerați că aveți o experiență în administrație, ce le spuneți ieșenilor, posibili votanți, în acest sens?

Candidez la funcția de primar al municipiului Iași pentru că orașul are nevoie de un profesionist, de o persoană capabilă să genereze o guvernare locală eficientă, să valorifice pe deplin, prin proiecte și activități de anvergură, valențele culturale, spirituale și intelectuale ale acestei comunități creative și efervescente.

Experiența profesională și managerială de până acum constituie argumente și temei real în construirea unei viziuni moderne și creative – realizarea unui spațiu urban echilibrat, polivalent, modernizare și calitate, o administrație onestă și transparentă, preocuparea pentru performanță, într-un Iași al armoniei, care să-și împlinească mai departe destinul ales.

Am fost consilier local timp de 4 mandate, viceprimar, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean timp de 12 ani, coordonând instituția cea mai complexă din județ, în sensul de a fi cel mai mare angajator ( peste 12.000 de specialiști, cadre didactice sau personal nedidactic) și sunt acum parlamentar, coordonând Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport. Cariera mea s-a conturat în Iași, etapă cu etapă, sub semnul opțiunii pentru valoare și competență, am fost mereu în slujba cetățenilor, după cum, din noua ipostază, le propun ieșenilor soluții clare, fezabile, strategii coerente, măsuri cu termene, surse de finanțare, o logică a dezvoltării.De aceea, îi invit pe ieșeni să vină alături de mine pentru a dezvolta orașul împreună.

Candidatura mea este și o opțiune de suflet, o implicare cu mintea, cu știința, dar și cu inima deschisă, pentru că îmi pun la dispoziția ieșenilor toată capacitatea mea de muncă, toată experiența acumulată.

 1. Stafia lui Liviu Dragnea mai bântuie PSD-ul?

Este la fel ca în viață, fiecare persoană are un trecut. Orice partid are o istorie, o cronică în care se regăsesc oameni, întâmplări, evenimente faste, decizii mai putin inspirate, lumini și umbre.

PSD are o nouă conducere, validată de un congres, și merge mai departe, iar față de alte partide, nu a fost dependent de o persoană, de un lider și nici nu cred că va fi. Partidul este format din multe personalități, are lideri profesioniști, are oameni curați și implicați. PSD este un partid viu și va rămâne așa, în ciuda dorințelor unora sau altora de a limita evoluția politică și influența social-democrației autentice asupra opțiunilor cetățenilor!

 1. Cât de mult mai influențează acea perioadă rușinoasă din istoria partidului intenția de vot la aceste alegeri?

Noi venim după o perioadă dificilă, este adevărat, dar adversarii noștri politici vin după cea mai slabă guvernare de după Revoluție. Își bat joc în fiecare zi de oameni, nu respectă legile, de la cele impuse de ei legate de pandemie (minunatele întâlniri în biroul premierului cu alcool și tutun), și până la cele aprobate de Parlament, referitoare la majorarea pensiilor, dublarea alocațiilor etc. Cred că este clar pentru toată lumea că, în esență, guvernarea social-democrată a însemnat bunăstare pentru toți românii, măsuri sociale favorabile, creștere economică, dezvoltare a comunităților, în timp ce guvernarea liberală înseamnă diletantism, măsuri controversate, ineficiență și bunăstare…pentru camarila acestora.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here