Ca să fie

După nucleara din presa de dinainte de Rusalii, au început s-apară și oarece reacții, nu toate foarte vehemente, dar suficiente cât să deie junelui baronete de la primărie dureri de cap și somn agitat, oricât aer condiționat ar avea la dormitor. Judecând după reacțiile biroului unu din Roznovanu, s-a încercat o trecere în derizoriu a acumulărilor scoase la iveală, mergând pe filonul tradițional că orice părinte trebuie să aibe grijă de copii săi. Un truism, ce ar fi trebuit să-l socată din zona fierbinte pe primar și să-l plaseze în zona omului responsabil, tată de familie, cu costum negru și integru, căruia populația civilă ar fi trebuit să-i deie dreptate, indiferent de numărul de zerouri de după cifre ori de moneda ce va fi supusă schimbului valutar. Cine a înghițit gogoașa e problema lui, dar oricine face o comparație între declarația de avere de la intrarea în primărie și cea recent actualizată, o să constate că e foarte mișto să fii primar. Nu credeți? Procedați în consecință și veți vedea, asta dacă nu aveți deja un salariu de câteva zeci de mii de euro pe lună. Tot la capitolul „consecințe ale…“ intră și autosesizările (era să scriu ceva de … dulce) ale instituțiilor ce au băgat frica-n cei aleși, și ANI, și DNA studiind zilele astea cum naiba se poate face un milion de coco fără să joci la loterie, nu de alta, dar la studiile de profil lipsește o astfel de învățătură. Bun. Aș pune un pariu, dar mizez pe faptul că sunt destui care stau cu geana pe subiect și nu cred că instituțiile astea cu trei litere își permit să joace la cacealma, că se mai studiază dosarul, că se mai una, că se mai alta.

Pe de altă parte, prezumtiva candidatură la încă o tură pentru fotoliul unu din municipiu pare a fi de domeniul tupeului fără frontiere, pentru că trâmbițatele susțineri, ba de la liberali, ba de la Pro-ul lui Ponta, ba chiar și de la partidoi au tăcut brusc. Nu știm dacă riscă cineva să-și asume un candidat care a dat cu oiștea-n gardul mănăstirii și care poate fi desființat fără prea mult efort, începând cu tăiatul teilor, moșmanda cu Skoda, ca să nu mai zăbovim asupra prezumțiilor de „corumpție“ ce planează și asupra vice-cumătrului din dreapta sa, greu și el pus la încercare zilele astea, pe motiv de extemporale. Atașăm și titlul de baron local, atribuit fără prea mult efort de o parte a presei și …. numai de candidatură nu-ți mai arde.

În atari condiții, presupunem că este mare forfotă în creierii filialei partidoiului: cine să fie candidatu’? Și aici beleaua e cât casa.  Este o criză de cadre în formă destul de acută și partidul știe: pentru posturile cu acces la butoane, nu poți aduce filipineji ori vietanameji, din motive lesne de înțeles. Ar rămâne variantele verificate, cu stagiu prelung în sânul partidului și prestanță cocoșabilă, versiunea „tinerețe fără bătrânețe, dar cu potențial“ neavând șanse de câștig, fiind destui fripți cu elanul social-democrat emanat de junii promovați, care odată aburcați în copac, uită cine le-o pus palma sub trenul de aterizare. Rămâne de văzut dacă jubenul partidoiului va conține candidatul de peste 50 de ani, cu o bogată experiență (și politică, și profesională) care să-l facă uitat pe junele edil de acum, cu tot cu steagul lui și gazonul plantat prin diverse locuri. Numai că, până atunci mai este, și deocamdată trebuie să așteptăm rezultatele investigațiilor pomenite. După ele se va vedea. Ori avem de a face cu o victimă, ori cu un băiat de băiat.

Numai de bine

Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here