Bulgaria a aprobat contractul de concesionare a aeroportului din Sofia

Autoritățile bulgare au aprobat contractul de concesionare a aeroportului din Sofia pe o perioadă de 35 de ani de către Munich Airport și partenerul său Meridiam (Franța). În iulie 2019, consorțiul germano-francez a fost ales câștigător al concursului de concesionare de către Ministrul Transporturilor din Bulgaria.

Cu toate acestea, decizia oficialului bulgar a fost contestată de către Aeroport de Paris (ADP), Fraport (Germania), Manchester Airports Group (MAG) și consorțiul dintre SSB Sauerwein & Schaefer (Elveția) și Copenhagen Airports (Danemarca), companii care s-au oferit să plătească statului bulgar o sumă de 32.8 milioane de euro anual, sau 42.8% din venituri dacă acestea ar fi fost mai mari.

Soluționarea contestației înaintată de cele patru companii a durat aproape un an însă după decizia finală luată de Curtea Supremă din Bulgaria consorțiul Munich Airport – Meridiam, viitor Sof Connect, va putea administra aeroportul din Sofia pe o perioadă de 35 de ani. În ceea ce privește planurile, consorțiul Sof Connect va avea în prim-plan îmbunătățirea serviciilor oferite pasagerilor în primii doi ani iar ulterior vor începe construcția unui nou terminal pentru pasageri. Noul terminal ar urma să fie finalizat până în 2030 iar după această fază Sof Connect va demola actualul Terminal 1 al aeroportului din capitala Bulgariei și în locul său va fi construit un terminal cargo.

Munich Airport este compania care administrează aeroportul Franz Joseph din Munchen, cel mai bine cotat aeroport și unul dintre cele mai mari huburi aeriene din Europa. Partenerul său din consorțiu, Meridiam, deține și administrează Terminalul Central al aeroportului LaGuardia din New York și aeroporturile din Amman, Iordania, și Ivato și Nosy Be din Madagascar. Aeroportul din Sofia va fi al treilea din Bulgaria concesionat de către companii străine. De câțiva ani compania germană Fraport administrează aeroporturile din Varna și Burgas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here