Britanicii mizează din nou pe o femeie. Două candidate au rămas în cursa pentru șefia Partidului Conservator

Succesorul lui David Cameron va fi o femeie. Ministrul de Interne Theresa May și ministrul Energiei Andrea Leadsom sunt ultimele două candidate rămase în cursa pentru șefia Partidului Conservator, implicit pentru a-i succede prim-ministrului demisionar David Cameron. Conservatorii au votat în a doua rundă pentru selectarea liderului formațiunii politic, iar ministrul Justiției, Michael Gove, a fost eliminat.

 

Theresa May a ieşit victorioasă și în cea de-a doua rundă de alegeri, după ce a reuşit să obţină susţinerea a 199 de conservatori. De partea cealaltă, Andrea Leadsom a reuşit să se califice în ultima rundă de alegeri pentru selectarea viitorului premier, după ce a obţinut 84 de voturi.

 

Conservatorii au decis să-l elimine din cursă pe ministrul de Justiţie, Michael Gove, care a reușit să obțină doar 66 de voturi.

 

Decizia finală va fi anunţată la 9 septembrie, după mai bine de două luni de deliberări şi proceduri interne de vot.

 

Potrivit sondajelor, Theresa May este favorită să devină viitorul premier conservator al Marii Britanii. Ministrul britanic de Interne a declarat că statutul cetăţenilor UE aflaţi în Marea Britanie va fi stabilit prin negocieri înainte de retragerea Regatului Unit din UE, amintește Reuters.

 

Candidatura Andreei Leadsom este una controversată, aceasta bucurându-se de susținerea fostului primar londonez Boris Johnson, cel care a fost un lider important al campaniei Brexit.

 

Alegerile pentru un nou șef al Partidului Conservator au demarat după ce premierul David Cameron și-a anunțat demisia. El a făcut acest lucru chiar în ziua în care s-au aflat rezultatele finale ale referendumului privind apartenența țării la UE. Aproape 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din blocul comunitar la referendumul din 23 iunie.

 

(Sursa: libertatea.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here