Bombă! Un funcționar din Primărie denunță fraudarea electronică a achizițiilor publice

Un funcționar de la Primăria Pașcani a denunțat public faptul că sistemul electronic de achiziții publice este controlat ilegal de către administratorul public Gică Zanet și de către primarul Dumitru Pantazi @ Printr-o dispoziție a primarului Dumitru Pantazi „certificatul digital” al primăriei a ajuns în posesia omului său de încredere, în loc să ajungă la funcționarii de la Achiziții Publice @ Jurnaliștii de la newspascani.com au prezentat în premieră declarațiile Laurei Pascu, șefă a serviciului de Achiziții Publice, care a arătat cum pot fi favorizate anumite firme prin controlarea sistemului digital de către șefii Primăriei Pașcani @  „Problema de la Pașcani stă în felul următor: certificatul digital a fost recuperat și se află în posesia unui personaj ce nu face parte din Compartimentul Achiziții Publice. Funcționarii care au făcut aceste lucruri le-au făcut în baza unei dispoziții emise de primar. Nu au făcut nimic de capul lor. E suspect dar și revoltător totodată”, a spus Laura Pascu

Șefa de la Achiziții Publice de la Primăria Pașcani, Laura Pascu, s-a luat la trântă cu Mafia și cu firmele clientelare. Recent, femeia, l-a acuzat public pe primarul  Dumitru Pantazi de faptul că a încălcat legislația care reglementează achizițiile publice, prin acordarea accesului la sistemul electronic de licitații, a unui singur funcționar de la Compartimentul de Fonduri Europene. După ce a vorbit de problemele cu care se confruntă Compartimentul de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Pașcani, Pascu a sesizat Prefectura Iași dar și instituțiile abilitate. Pascu a făcut referire la săvîrșirea unor infracțiuni de ordin informatic, prin favorizarea unor firme care participă la procesul de achiziții publice. Șefa de la Achiziții a mai atras atenția și asupra faptului că acel certificat digital referitor la achizițiile publice ar fi fost reînnoit într-un mod suspect, ajungând ulterior în mâinile unor alte persoane decât cele care lucrează în cadrul serviciului pe care îl reprezintă. Problema ar fi fost descoperită pe la sfîrșitul lunii aprilie 2019,  după câteva zile libere pe care le-au avut atunci toți bugetarii din țară. La data cu pricina, printr-o dispoziție a edilului Dumitru Pantazi, certificatul digital a ajuns în mâinile unui personaj care nu face parte deloc din cadrul Compartimentului Achiziții Publice, fapt care poate fi încadrat ușor la comiterea unor infracțiuni de ordin informatic.

“O escrocherie abjectă pentru favorizarea firmelor clientelare”

Contactată telefonic, Laura Pascu a spus că totul nu a fost decît o escrocherie ce ar fi fost făcută în baza unei dispoziții venite de sus, adică de la primarul Municipiului Pașcani, Dumitru Pantazi.

“Descărcarea certificatului digital s-a făcut pe data de 17 aprilie 2019. Eu am descoperit acest lucru, după câteva zile, mai precis pe 22 aprilie, deoarece au fost cîteva zile libere pentru bugetari. Am sesizat această problemă  atât Prefectului Județului Iași, instituțiilor abilitate, cât și jurnaliștilor. Vom vedea mai departe ce se întâmplă. Dacă am dreptate sau nu am. Clar este însă vorba de a favoriza pe unii ori pe alții. Dacă este vorba de infracțiuni de ordin penal, să se autosesizeze cei îndreptățiți, respectiv instituțiile de cercetare penală”, a precizat Pascu.

Prin dispoziția primarului, certificatul digital se află în posesia altcuiva   

În cadrul discuției telefonice, șefa de la Achiziții Publice din Primăria Pașcani, a explicat modul în care s-a desfășurat întreaga manevră de modificare a regulilor în timpul jocului, respectiv de reînnoire a certificatului fiscal cu pricina.

“Acest certificat digital îl au atât operatorii economici cât și autoritatea contractantă care vrea să lucreze prin intermediul SEAP. Acesta este unic și se emite o singură dată la înscrierea pe portalul informatic. Se poate reînnoi de regulă la 2 ani sau pot interveni alte modificări, una dintre acestea fiind schimbarea primarului. Doar Compartimentul de Achiziții Publice este însă abilitat de lege să procedeze la recuperarea și la reînnnoirea acestui certificat. Doar funcționarii noștri, de la Achiziții Publice. Problema de la Pașcani stă în felul următor: certificatul digital a fost recuperat și se află în posesia unui personaj ce nu face parte din Compartimentul Achiziții Publice. Funcționarii care au făcut aceste lucruri le-au făcut în baza unei dispoziții emise de primar. Nu au făcut nimic de capul lor. E suspect dar și revoltător totodată”, a conchis Laura Pascu.

Gică Zanet, suspectul numărul 1

Din informațiile pe care le deținem, principalul responsabil al acestei proceduri controversate ce atinge sfera penalului este administratorul public al orașului, Gică Zanet. Prin efectuarea acestei manevre există suspiciunea că se pot furniza informații celor care depun oferte în ultima perioadă, pe ultima  sută de metri. Avînd acces la acest cod și certificat digital, se poate afla rapid cine ș ice oferă la o licitație. Mai mult, prin intermediul certificatului digital care permite accesul la SEAP, se pot vedea într-un timp real toate ofertele depuse de firmele interesate să participe la achizițiile publice derulate de Primăria Pașcani. Conform procedurilor, este însă ilegal ca acest certificat să fie folosit și de alți funcționari decît cei de la Achiziții Publice. Laura Pascu, funcționar public la Compartimentul  de Achiziții Publice din Primăria Municipiului Pașcani se află de mai mult timp într-un război administrativ cu primarul Dumitru Pantazi, pe care l-ar mai fi reclamat anterior la Prefectul Județului, că ar fi hotărât ca achizițiile publice directe pentru proiectul de reabilitare al Palatului Cantacuzino, să fie făcute de către o anumită societate privată.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here