Blatul Chirica – PMP: clădire mamut peste un monument istoric!

Autorizație scandaloasă emisă de Primăria Iași pentru ridicarea unui mastodont cu patru niveluri, lipit de un monument istoric într-una dintre cele mai liniștite zone ale Copoului @ Beneficiarul din acte al autorizației este Ștefan Matei Găburici, fiul Violetei Găburici , consilier municipal PMP și membru al Comisiei de Urbanism @ Deși în 2015, pentru imobilul situat pe strada Lascăr Catargi 58 a fost aprobat un PUZ pentru o casă cu parter, etaj și mansardă, autorizația de construire a fost emisă pentru o clădire care seamănă mai mult cu un bloc, cu o suprafață de 600 metri pătrați, subsol, parter și două etaje @ Deși PMP este oficial în opoziție, Violeta Găburici votează în favoarea proiectelor lui Mihai Chirica @ În plus, aceasta se află în spatele mai multor proiecte imobiliare controversate, care au fost susținute de aparatul Primăriei Iași @ În 2012, cu doar câteva zile înainte de a fi declarată deschiderea procedurii de insolvență a firmei deținute de către Violeta Găburici, aceasta a donat întreaga avere fiului său @ Ulterior, Finanțele au solicitat atragerea răspunderii personale pentru Violeta Găburici

După faptă și răsplată! În Consiliul Local, PMP mimează opoziția când, de fapt, aprobă la foc automat toate proiectele propuse de Mihai Chirica. Pe cale de consecință, o autorizație dubioasă prin care se aprobă construirea în Copou a unui mastodont cu patru niveluri, lipit de un monument istoric și fentând regulamentul urbanistic, vine ca un simplu „Mulțumesc!” din partea lui Mihai Chirica.

Luna trecută, primarul a semnat această autorizație pentru Ștefan Matei Găburici, fiul consilierului municipal PMP, Violeta Găburici. Încălcarea regulamentului este evidentă! În PUZ se aprobă o construcție cu parter, etaj și mansardă, iar autorizația a fost emisă pentru un edificiu care seamnănă mai mult cu un bloc, cu 600 de metri pătrați de constrcuție, cu subsol, parter și două etaje.

Edificiul urmează a fi ridicat pe strada Lascăr Catargi nr. 58, într-o zonă liniștită din Copou, înconjurat numai de case. Mai mult, imobilul este lipit de Casa Stoicescu – Mărculescu, clădire inventariată în lista monumentelor istorice.

În 2015, Consiliul Local Iași a aprobat hotărârea numărul 434, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal  pentru imobilul situat la adresa strada Lascăr Catargi nr. 58. „Regim de înălțime: P+1E+M”, se arată în hotărârea prin care a fost aprobat PUZ-ul.

La distanță de aproape patru ani, este emisă autorizația în baza PUZ-ului aprobat prin hotărârea 434. Documentele se bat însă cap în cap.

„Regim de înălțime S+P+E1+E2”, este regimul de înălțime aprobat prin autorizația de construire emisă pe 6 martie 2019.

Un proiect în acte, altul în realitate

În 2015, pentru a obține avizul Direcției de Cultură, în vederea aprobării documentației PUZ, Ștefan Matei Găburici a depus planșe în care arăta că intenționează să ridice o locuință cu parter, etaj și mansardă.

Comisia Monumentelor a emis un aviz favorabil, bazându-se pe faptul că proiectul propus nu afecta monumentul protejat de lege, în speță Casa Stoicescu – Mărculescu.

În 2019, planurile familiei Găburici s-au schimbat și, profitând de relația cu primarul Mihai Chirica, de tipul „serviciu contra serviciu”, este emisă autorizația pentru o clădire-mamut cu subsol, parter și două etaje.

Găburici: „Este o casă minimalistă”

Contactată telefonic de 7IAȘI, Violeta Găburici susține că nu a fost privilegiată de către aparatul Primăriei Iași și că detaliile ce privesc proiectul le cunoaște fiul său.

„Eu nu cred că există aceste neconcordanțe despre care spuneți dumneavoastră. Poate că mai bine ar fi să-l întrebați pe el (Ștefan Matei Găburici – n.r.). Eu din câte știu, este o casă minimalistă”, a spus Violeta Găburici.

Facem precizarea că „minimalismul” esteun curent artistic cu influențe și în arhitectură, care nu se referă la dimensiunile clădirilor.

A trecut averea pe numele fiului de frica datoriilor

În octombrie 2012, din cauza datoriilor acumulate către stat și către partenerii de afaceri,  a fost deschisă procedura insolvenței pentru firma  Concept MSG Trade SRL, deținută de Violeta Găburici. Ulterior, Direcția de Finanțe a solicitat atragerea răspunderii personale, adică administratorii să răspundă cu averea personală pentru recuperarea prejudiciului.

Însă, cu numai o lună înainte de declararea insolvenței, în septembrie 2012, soții Găburici au semnat un contract de donație prin care renunțau la averea personală în favoarea fiului, Ștefan Matei Găburici. Acesta din urmă nici măcar nu a fost prezenta la notar, fiind reprezentat de către un împuternicit, Anca Andreea Hâldan, din Dorohoi.

Conform contractului de donație, soții Găburici au cedat fiului două apartamente ultra centrale, pe bulevardul Anastasie Panu, plus terenurile și clădirile situate pe strada Lascăr Catargi nr. 58.

Inițial, consilierul PMP Violeta Găburici nu a vrut să discute despre donația făcută fiului.

„Despre asta nu discut”, a spus Găburici.

Ulterior, aceasta a revenit cu precizări.

„Firma este în reorganizare și respectă planul de reorganizare. Asta vă spun pentru corecta informare a dumneavoastră, nu ca să scrieți în ziar”, a completat Violeta Găburici.

 

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here