Staff-ul de campanie al PNL a asaltat Biroul Electoral Municipal (BEM) cu sesizări împotriva USR și AUR, iar cele două formațiuni au fost obligate să retragă materiale video și afișe în care critică activitatea primarului Mihai Chirica @ În același timp, primarul face nestingherit campanie electorală pe bani publici @ Spre exemplu, la evenimentul Ziua Familiei, finanțat de Primăria Iași, Chirica a defilat pe scenă cu echipa de candidați a PNL, președintele CJ, Costel Alexe, și deputatul Alexandru Muraru @ Ziarul „Curierul de Iași”, tipărit de primărie, prezintă în termeni elogioși acțiuni la care au participat președintele PNL, Nicolae Ciucă sau șeful CJ, Costel Alexe @ Legea este clară: instituțiilor publice le este interzis, să se implice în campania electorală @ Materialele USR și AUR cenzurate de BEM se refereau la proiectele neîndeplinite ale primarului Mihai Chirica și la dosarele penale de corupție în care acesta este judecat @ Publicăm mai jos materialele interzise prin deciziile BEM
Biroul Electoral Municipal Iași a acceptat sesizările depuse de către PNL împotriva USR și AUR, care prin materiale video și afișe au criticat activitatea primarului Mihai Chirica. Materialele postate de candidatul USR Iași, Marius Bodea, pe rețelele sociale au caracter de pamflet, înscriindu-se în limitele libertărții de exprimare. Cu toate acestea, memrii BEM au calificat mesajele electorale ca fiind defăimătoare.
„Verificând aspectele semnalate, rezultă ca materialele de propaganda electorală constând în clipuri video postate pe rețelele Tik Tok și Facebook ale Uniunii Salvați România (USR), parte a competitorului electoral Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei și ale candidatului propus pentru funcția de primar-dl. Bodea Marius, clipuri ce utilizează imaginea și vocea candidatului PNL la funcția de primar, dl. Mihai Chirica, au un caracter defăimător la adresa unui competitor electoral, contrar dispozițiilor art.65, al.3 și 6 din Legea nr.115/2015, încalcă scopul strict informativ al campaniei electorale, impunându-se transmiterea mesajului electoral într-o manieră care să respecte dispozițiile legale anterior menționate și să nu aibă caracter denigrator la adresa nici unui competitor electoral
(…)
Admite plângerea formulată de către PNL. Dispune ca Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei și candidatul propus pentru funcția de primar al municipiului Iași-dl. Bodea Marius, să procedeze la ștergerea clipurilor vizate de prezenta plângere până la data de 17.05.2024, ora 24.00”, se arată în hotărârea Biroului Electoral Municipal Iași.
Recent, tot la sesizarea lui Mihai Chirica, BEM a obligat filiala locală a AUR să îndepărteze un afiș care prezenta poza primarului, însoțit de mesajul „Hoțule, cără-te”. În mod evident, mesajul face referire la cele două dosare penale în care primarul Mihai Chirica este trimis în judecată pentru fapte corupție dar și la alte câteva în care acesta este cercetat.
Chirica finanțează campania PNL din bani publici
În același timp, PNL folosește după bunul plac fondurile publice ale municipalității pentru a finanța acțiuni electorale. Evenimente publice plătite din banii primăriei sunt deturnate în scop electoral. Spre exemplu, în urmă cu câteva zile, la evenimentul Ziua Familiei, organizat pentru celebrarea cuplurilor de ieșeni care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, primarul Mihai Chirica a urcat pe scenă însoțit de candidații și șefii PNL Iași.
Publicația „Curierul de Iași”, tipărită de Primăria Iași, conține articole laudative la adresa șefilor PNL. În paginile oficiosului sunt prezentate imagini cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, sau cu Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Câteva dintre titlurile din ediția 16 – 22 mai a publicației Curierul de Iași: „Iași, un oraș verde și curat! – raportul de activitate al primarului Mihai Chirica pentru anul 2023”, „Parcul Ciurchi, oaza de verdeață din Tătărași, va fi reabilitate și amenajat”.
Legea interzice imixtiunea instituțiilor publice în activitatea electorală.
„Este interzisă finanțarea în orice mod a campaniei electorale de către o autoritate publică, instituție publică, regie autonomă, companie națională (…)
Este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplinește următoarele condiții:
- a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri,
clar identificat;
- b) este utilizat în perioada 10 mai 2024 – 8 iunie 2024, ora 7,00;
- c) are obiectiv electoral și se adresează publicului larg;
- d) depășește limitele activității jurnalistice de informare a publicului”, se arată în ghidul publicat de Autoritatea Electorală Permanentă și care privește organizarea și desfășurarea alegerilor locale și europarlamentare din acest an.
Publicăm mai jos materialele USR interzise prin decizia BEM.