Banii negri ai unui procuror basarabean, ascunși la Iași: apartamente de lux pe numele copiilor

7IAȘI și publicația Nordnews.md din Bălți, Republica Moldova, au realizat o investigație jurnalistică comună privind averea nedeclarată a unui procuror în funcție de pe celălalt mal al Prutului @ Viorel Tureac este același procuror care s-a opus categoric cazării într-un imobil din Bălți a medicilor români care s-au deplasat în Republica Moldova la debutul pandemiei de coronavirus @ Acesta a susținea la acea vreme că: „vecinătatea lor ar putea fi periculoasă pentru el și familia sa” @ Ancheta demarată de Nornews.md i-a adus pe jurnaliștii din Republica Moldova la Iași, unde împreună cu reporterii 7IAȘI au început munca de identificare a imobilelor cumpărate de familia procurorului basarabean @ Două apartamente în Copou, la Exclusive Residence și la Royal Town, au fost cumpărate pe numele copiilor, Mihai și Sanda Tureac, ambii studenți în Iași la momentul realizării tranzacțiilor

Un procuror din Republica Moldova a ascuns bani pe care nu-i poate justifica la Iași, unde a achiziționat două apartamente pe numele copiilor săi. Dezvăluirea este rezultatul unei investigații jurnalistice comune realizată de două publicații locale de pe cele două maluri ale Prutului, 7IAȘI și nrornews.md din Bălți.

Viorel Tureac a fost procuror-șef la Bălți, iar în prezent conduce Procuratura raionului Drochia. Presa din Republica Moldova îl plasează pe Tureac în anturajul Procurorului General, Alexandru Stoianoglo.

Cei doi copii ai procurorului basarabean, Mihai și Sanda Tureac, au venit la Iași ca studenți, unde au cumpărat două apartamente cu „banii jos” în Copou, la Exclusive Residence și la Royal Town. Sumele declarate în tranzacții, aproximativ 120.000 de euro, sunt imposibil de justificat de către cei doi tineri care la acea vreme nu înregistrau niciun venit. Nici părinții, soții Tureac, nu pot explica banii care nu au fost menționați nici în declarațiile de avere depuse de-a 1`  1lungul anilor de către procurorul basarabean.

Procurorul i-a alungat pe medicii români voluntari în Moldova în pandemie

Același procuror Viorel Tureac se opunea în mai 2020 cazării medicilor români într-un imobil din Bălți, aceștia lucrând ca voluntari în spitalul din localitate pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

„Ideea celor de la primărie și a șefului de spital a mers și mai departe, au vrut să-i cazeze într-un bloc de locuințe noi, confortabile de pe strada Bulgară, dat în exploatare acum câțiva ani.

Însă, șeful procuraturii Bălți, Viorel Tureac, care locuiește în acest bloc, s-a opus categoric cazării medicilor români, motivând că, odată ce cadrele medicale vor îngriji de cei infectați cu coronavirus la Spitalul Clinic din municipiu, vecinătatea lor ar putea fi periculoasă pentru el și familia sa. Din surse avizate din cadrul Ministerului de Interne și nu doar, procurorul i-a montat și pe alți locatari ai blocului cu pricina, care, la fel, sunt împotriva ca medicii români să trăiască 15 zile acolo”, relata la acea vreme presa de peste Prut.

Viață de student: 84.000 de euro pentru un apartament la Exclusive Residence

Prima achiziție imobiliară făcută de familia Tureac în Iași a fost în 2014, când tânărul student Mihai Tureac a plătit 84.000 de euro pe un apartament cu două camere în complexul Exclusive Residence din Copou. Imobilul a fost achiziționat în coproprietate cu logodnica sa, Dana Gordila.

„Acest apartament a fost procurat împreună cu ajutorul părinților mei, cu ajutorul soției mele, dar și cu mici resurse pe care le-am avut eu”, a spus pentru nordnews.md Mihai Tureac.

La balconul apartamentului din complexul Exclusive Residence și-a făcut o fotografie și sora acestuia, Sanda Tureac.

Ajunsă câțiva ani mai târziu la Iași, aceasta a făcut la rândul său o achiziție imobiliară. Este vorba despre un apartament în complexul Royal Town, ridicat în cea mai scumpă zonă rezidențială a Iașului, Aleea Sadoveanu.

„Acum doi ani, absolventa Facultății de Drept, Sanda Tureac s-a ales cu un apartament cu o suprafață de aproape 41 de m. p. Locuința acesteia se află la 3 km distanță de cea a fratelui său, în regiunea Copou, ansamblul rezidențial „Royal Town”, unul dintre puținele cartiere ieșene ce respectă și completează eleganța boemă a Copoului. Apartamentul este format dintr-o cameră, living, bucătărie, baie și balcon, pentru care Sanda Tureac a scos din buzunar 35 de mii de euro.”, scriu jurnaliștii de la nordnews.md.

Procurorul Tureac: „Doamne ferește, n-am încălcat nimic!”

Ziariștii de la nordnews.md l-au contactat pe șeful Procuraturii raionului Drochia. Viorel Tureac a evitat însă să răspundă la întrebările punctuale ale jurnaliștilor, susținând însă ce declarațiile sale de avere au fost completate legal și că justifică fiecare bănuț. Redăm în rândurile de mai jos, dialogul purtat de ziariștii de la nornews.md cu procurorul Viorel Tureac.

Reporter -Cum a fost posibil ca fiul dumneavoastră, la 23 de ani, să-și procure, în 2014, un apartament al cărui preț se ridică la 84 mii de euro?

Viorel Tureac – În declarație totul este indicat.

Reporter– În declarația dvs de avere și interese personale acest lucru nu apare.

Viorel Tureac – Este, în declarație este totul. Altfel, eu port răspundere penală pentru acest lucru. Îmi dau bine seama despre ce vorbiți dumneavoastră. Dacă eu n-aș fi indicat ceva acolo, voi fi tras la răspundere penală. Dvs cum vă gândiți, eu, ca jurist, să nu declar, să comit infracțiuni de acest gen? Doamne ferește, n-am încălcat nimic. Sută la sută vă garantez. Nu doresc să discut mai mult.

Reporter – Domnule Tureac, dvs. ați contribuit financiar la procurarea apartamentului lui Mihai Tureac, fiul dumneavoastră?

Viorel Tureac – În declarație este totul indicat. Nu vă supărați.

Reporter – Dumneavoastră n-ați indicat nici apartamentul Sandei, nici…

Viorel Tureac – Eu socot că acolo este totul indicat.

Reporter – În care declarație, pentru ce an?

Ce avere a declarat procurorul în Republica Moldova

Ziariștii publicației din Bălți au realizat un inventar al bunurilor și a sumelor deținute de către procurorul Viorel Tureac, în baza declarațiilor de avere și interese depuse de către acesta în ultimii ani.

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2020, prezentată la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Viorel Tureac a înregistrat un venit de 274 de mii de lei din salariul de procuror-șef și a beneficiat de pensie de dizabilitate de la CNAS, în valoare de 61 mii de lei. Bugetul familiei a mai fost suplinit cu 168 mii de lei, în urma vânzării autoturismului de model BMW X3, fabricat în 2007 și procurat în 2013 contra sumei de 212 mii de lei.

La capitolul bunuri imobile, Tureac a indicat că deține un apartament cu o suprafață de 99,7 m.p în valoare de 621 mii de lei, un garaj cu suprafața de 25,3 m.p., în valoare de 162 mii de lei, dar și o avere imobilă (încăpere nelocativă) cu o suprafață de 56,2 m.p., în valoare de 194 mii de lei.

Familia Tureac a mai trecut pe hârtie că deține 2/4 cota parte dintr-un apartament cu suprafața de 66,2 m.p., în valoare de 177 mi de lei, dar și un garaj cu suprafața de 26,5 m.p., în valoare de 55 mii de lei. În 2016, în garajul acestuia, printr-un contract de posesie cu Dorin Ababii, a ajuns un autoturism de model Skoda Fabia, fabricat în 2004, ce ar valora 0 (!) lei. De asemenea, familia procurorului a dobândit în anul 2021 un automobil Honda CR-V, fabricat în 2014, contra sumei de 259 mii de lei.

Totodată, Viorel Tureac a accesat în 2015 un credit de 12 mii de euro, pe care trebuie să-l restituie aceluiași Dorin Abii, până în 2025, cu o rată a dobânzii de 0%.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here