Banii din campania lui Chirica și Alexe au ajuns la firma unui afacerist cu care Primăria și CJ se judecă pentru un imobil de sute de mii de euro din Copou

Pentru campania recent finalizată, PNL Iași a comandat cantități imense de materiale electorale: sute de mii de flyere și pliante cu chipurile și lui Mihai Chirica și Costel Alexe. Acestea au fost realizate la tipografia NX Print, deținută de către omul de afaceri Cornel Poroșnicu, care se judecă în două procese cu Consiliul Județean pentru un teren din zona Copou, la capătul străzii Lascăr Catargi. Același Poroșnicu a pierdut și un proces cu Primăria Iași, după ce a construit ilegal o clădire pe același teren din Copou. Fostul primar Gheorghe Nichita a emis dispoziția de demolare a clădirii, dar omul de afaceri a contestat-o. A pierdut procesul, dar când de acum primar era Chirica. Sentința instanței privind demolarea nu a mai fost pusă niciodată în aplicare de către actualul primar. În acest caz DNA a deschis un dosar penal pe care l-a clasat însă după ani de cercetări. PNL, Chirica, Alexe și Poroșnicu fac acum afaceri în liniște. Își mai apără corect șansele Primăria și Consiliul Județean în procesele cu Poroșnicu? Miza este imensă: un teren și o clădire în Copou.

Tipografia administrată de Cornel Poroșnicu, fostul soț al avocatei Gianina Poroșnicu, a încheiat un contract generos cu organizația PNL Iași pentru tipărirea a sute de mii de pliante în campania electorală la alegerile locale.

Omul de afaceri a dat însă în judecată Consiliul Județean Iași, instituție condusă de liberalul Costel Alexe. Poroșnicu solicită concesionarea terenului pe care a construit fără autorizație clădirea în care până recent funcționa chiar tipografia. Societatea NX Print SRL, fostă Masterprint, a tipărit toate pliantele comandate de PNL Iași, fie că a fost vorba de materiale electorale pentru candidatul Consiliul Județean, Costel Alexe, pentru Mihai Chirica sau pentru alți candidați ai PNL din județul Iași. În total, au fost editate sute de mii de materiale de propagandă electorală pentru care firma lui Cornel Poroșnicu a încasat sute de mii de lei.

Sute de mii de exemplare scoase la tipografia lui Poroșnicu pe PNL Iași

Doar pliantul electoral ce a conținut programul președintelui Costel Alexe pentru mandatul 2020 – 2024 a fost editat în 120.000 de exemplare.

7IAȘI a solicitat mai multor firme care dețin tipografii estimări ale costurilor suportate de PNL, raportându-ne la tirajul declarat oficial de către partid.

Astfel, pentru pliantul denumit „broșură cu 32 de pagini color”, prețurile pieței sunt de 2,7 lei pe bucată la un tiraj de 120.000 de exemplare, cum PNL Iași a raportat oficial. Prin urmare, valoarea comenzii se ridică la aproape 330.000 lei. Alte câteva zeci de mii de asemenea broșuri au fost tipărite și pentru candidații PNL Iași la primăriile și consiliile locale din județ.

Pliantele de tip flyer cost între 0,4 lei și 2 lei. Surse din PNL Iași au arătat că în comunele ieșene au ajuns un număr de pliante egal cu numărul de votanți din localitatea respectivă.

Spațiu deținut ilegal în Copou

Hala NX Print de pe platoul Codrescu (intersecția străzilor Lascăr Catargi și Sărărie) funcționează însă într-un spațiu construit ilegal, ridicat fără autorizație pe domeniul public, pe un terenul Consiliului Județean.

Dispoziția de demolare nr. 444 a fost emisă de către fostul primar Gheorghe Nichita și a fost atacată în instanță de către proprietarii imobilului, soții Poroșnicu. Solicitarea acestora a fost însă respinsă printr-o sentință rămasă definitivă încă din 2016. Cu toate acestea, primarul Mihai Chirica nu a pus în aplicare timp de ani buni dispoziția de demolare. Tipografia și-a continuat activitatea și a produs în continuare inclusiv materiale electorale pentru PNL și Mihai Chirica.

DNA a intrat pe fir

În toamna anului 2022, DNA Iași a solicitat Primăriei să îi pună la dispoziție mai multe documente legate de această speță. Imediat însă, ca prin minune, în acest circuit birocratic a apărut un document al Direcției Tehnice a Primăriei Iași cu număr de înregistrare din 22.07.2021 adresat companiei Servicii Publice Iași SA și Poliției Locale Iași în care se arată: „Vă solicităm să demarați și să susțineți activitățile necesare punerii în aplicare a prevederilor Deciziilor Civile nr.1457/2015 și nr.491/2016, precum și a Dispoziției nr.444/2014”.

Deși documentul prin care municipalitatea cere demolarea clădirii are număr de înregistrare din 22.07.2021, într-un alt document, emis cinci luni mai târziu, pe 25 ianuarie 2022, Servicii Publice Iași SA arată că, „până la data prezentei”, Primăria Iași nu a înaintat o notă de comandă având ca obiect desființarea construcției”.

După luni bune, DNA a dispus însă închiderea dosarului cu soluție de clasare.

Șir pe procese pentru spațiul din Copou

În afara dispoziției de demolare pe care Primăria nu o pune în practică, nici Consiliul Județean Iași nu a mișcat vreun deget. Contractul de concesiune dintre Poroșnicu și Consiliul Județean a expirat de ani buni, însă Costel Alexe, președintele CJ Iași nu a dispus evacuarea firmei NX Print din spațiu.

Contractul de concesionare a expirat în 2020, iar plenul CJ Iași nu a mai dorit prelungirea acestuia. Cu toate acestea, Poroșnicu a deschis la rândul său un proces prin care cere ca CJ să-i prelungească contractul cu 25 de ani, asta chiar dacă a construit ilegal pe terenul solicitat.

Între timp, împotriva Consiliului Județean și a lui Poroșnicu a mai fost deschis un alt proces cu aceeași miză, terenul pe care funcționa tipografia. Moștenitorii lui Jacques Teitler, un evreu care a deținut mai multe proprietăți în Iași, revendică 2.000 metri pătrați din acea suprafață. Carol Teitler, unul dintre moștenitori, a solicitat anularea oricărei concesiuni și eliberarea terenului pentru a fi retrocedat liber de orice sarcină.

Poroșnicu nu se lasă: a dat în judecată CJ Iași

După ce au construit ilegal o hală pe un teren al statului din Copou, soții Cornel și Gianina Poroșnicu au dat în judecată Consiliul Județean, solicitând prelungirea contractului pentru încă 25 de ani. Instanța a amânat pronunțarea în acest proces pe 28 iunie.

În anul 2023, NX Print SRL a avut o cifră de afaceri de 10.978.407 lei. Profitul a fost de 1.100.000 lei, iar datoriile au ajuns la aproape 10.700.000 lei.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here