Balamucul imobiliar continuă: bloc cu 8 niveluri pe o palmă de pământ din spatele Mitropoliei

Un proiect care prevede construirea unui bloc pe 8 niveluri între casele din spatele Mitropoliei urmează să fie supus aprobării Consiliului Local @ Conform „raportul de informare și consultare a publicului” publicat pe site-ul Primăriei Iași, blocul va fi ridicat pe o palmă de pământ de numai 558 mp @ În raport se precizează că „Vecinii notificați nu au prezentat sesizări pentru propunerea de construire”, însă proprietarii caselor din zonă nu au auzit nimic despre intențiile dezvoltatorului Avatti Industries SRL @ Conform proiectului, blocul în care vor fi amenajate mai multe apartamente va avea două niveluri la subsol, demisol, parter și patru etaje

Primăria Iași a publicat pe site-ul instituției „raportul de informare și consultare a publicului la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic pentru zona centrala Iași, strada Ipsilanti nr. 2”, proiect care prevede construirea unui bloc de apartamente cu două niveluri la subsol, demisol, parter și patru etaje. În total este vorba de opt niveluri care urmează a fi edificate pe un teren cu o suprafață de doar 558 mp, situat lângă Grădinița nr. 4. Blocul va avea o înălțime de 16 metri și va ocupa 45 la sută din suprafața totală a terenului. Publicarea raportului de informare și consultare a publicului reprezintă faza imediat premergătoare votului din Consiliul Local, PUZ-ul înaintat de firma Avatti Industries SRL primind avizul comisiei de oportunitate în luna septembrie 2019.

Primăria spune că nu a primit sesizări de la vecini, dar aceștia nu au auzit de bloc

Zona în care firma Avatti Industries SRL intenționează să ridice blocul de locuințe colective este ocupată preponderent de locuințe individuale. În raportul de informare și consultare a publicului se precizează că „Vecinii notificați nu au prezentat sesizări pentru propunerea de construire”.  Terenul de 558 mp are deschidere la două străzi: Ipsilanti și Semnului. Mai mulți proprietari de case de pe strada Semnului susțin că nu au auzit vreodată că pe terenul învecinat cineva intenționează să ridice un bloc cu apartamente. Conform raportului de pe site-ul Primăriei Iași, au primit informări prin poștă doar vecinii direcți, de pe laturile proprietății, iar în zonă intenția construirii unui bloc ar fost semnalizată prin trei panouri și un afiș cu dimensiunile 60/90 cm în care a fost descrisă succint investiția.

„Singura soluție: PUG”

Zona din spatele Mitropoliei trece printr-un proces de schimbare semnificativ, odată cu demararea proiectului Palas 2, care prevede construirea de clădiri de birouri.

Președintele Comisiei de Urbanism din Consiliul Local, arhitectul Iulian Nicolau, spune că Primăria Iași nu ține pasul cu intențiile investitorilor de a dezvolta zona și că este necesară  reglementarea în regim de urgență a zonei din punct de vedere urbanistic.

„În lipsa acelui PUG, ne vom tot lovi de astfel de situații. I-am atras atenția primarului prin cel puțin două interpelări asupra necesității reglementării zonei din punct de vedere urbanistic. Singurele soluții sunt acel PUG despre care se tot vorbește de atâția ani sau adoptarea în regim de urgență a unui PUZ pentru întreaga zonă. Mai există varianta împreună cu asociațiile profesionale ale arhitecților să reglementăm foarte clar ce se poate construi în zonă. Situația existentă în prezent lasă loc pentru abuzuri la care sunt supuși proprietarii chiar și atunci când vor să-și amenajeze o simplă mansardă”, a declarat Iulian Nicolau.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here