Avocatul lui ÎPS Teodosie: ‘Felul în care a fost deschis acest dosar este neloial!’

Avocatul lui ÎPS Teodosie, Adrian Cuculis, a respins acuzațiile DNA, declarând că modul în care dosarul a fost deschis este neloial. El susține că procesul de strângere de probe ar trebui să aibă loc în mod loial în economia unui dosar, iar faptul că s-a trecut imediat la calitatea de suspect pentru ÎPS Teodosie ridică semne de întrebare. Avocatul afirmă că infracțiunea de cumpărare de influență a fost ușor de fabricat, iar timpul va arăta că nu se va întâmpla nimic în acest dosar.

„Nu se va întâmpla nimic după acest dosar!

În economia unui dosar, strângerea de probe se face în mod loial. Felul în care s-a deschis acest dosar este neloial. Faptul că s-a trecut imediat la calitatea de suspect (a lui Teodosie, n.r.) mi-a ridicat niște semne de întrebare şi, bineînțeles, nu poți să dai declarații până nu vezi actele de urmărire penală.

Am discutat cu ÎPS Teodosie chiar înainte de emisiune şi poziția este următoarea: sigur că o infracțiune cum este cea de cumpărare de influență a fost destul de lesnicioasă pentru cei care au făcut acel material. El a fost prezentat în mod public, și atunci nimeni nu putea fi tras la răspundere.

Acolo e vorba despre un preot sau fost preot care avea contracte cu episcopii şi arhiepiscopii şi care, probabil, la un moment dat, nu a mai primit niciun fel de contract şi s-a gândit că e bine să facă lucrul acesta. Timpul va trece şi ne va arăta că nu se va întâmpla nimic în acest dosar, oricât ar încerca oamenii aceștia să scoată ceva, cum că s-ar fi întâmplat în neregulă”, a spus la Antena 3 CNN avocatul Adrian Cuculis, care-l reprezintă pe Teodosie.

Conform procurorilor DNA, ÎPS Teodosie este suspectat că în iulie 2023 ar fi promis unui om de afaceri suma de 160.000 lei, reprezentând 20% dintr-o sumă totală de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, folosindu-și presupusa influență asupra funcționarilor cu drept de decizie în Secretariatul de Stat pentru Culte.

În replică, ÎPS Teodosie a criticat acțiunile procurorilor DNA, considerând că acestea au fost inițiate în timpul postului și îi declară război purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, acuzându-l că încalcă hotărârile Sfântului Sinod. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a subliniat că legea civilă și legea morală trebuie respectate pentru binele comunității, inclusiv al celei ecleziale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here