Avocatul Hienă! Poroșnicu și-a executat propriul client, o văduvă cu doi copii 

Incredibil dar adevărat. Otilia Marcela Pop, soția regretatului profesor de folclor de la Palatul Copiilor  Iași, Cătălin Pop, decedat în vara lui 2016 într-un teribil accident de circulație în județul Brașov, a trecut prin niște momente de coșmar. Femeia a deschis un proces civil în care a solicitat obținerea de despăgubiri morale și materiale ca urmare a accidentului în care i-a murit soțul. Însă, avocatul angajat de Otilia Pop, Gianina Poroșnicu, și-a bătut joc de dosar și de clienta sa, și nu a făcut nimic. La final, avocata s-a întors chiar împotriva clientului care a angajat-o, și, printr-un concurs nefericit de împrejurări, a obținut in instanță executarea silită a Otiliei Pop pentru suma de 11.000 de lei. Asta în situația în care femeia rămăsese singură, fără nici un sprijin material, și cu doi copii în întreținere. “Doamna avocat mi-a făcut mult rău într-un moment foarte greu din viața mea. La un moment dat am oboist să mai lupt și am preferat să plătesc și să scap de acest coșmar”, a arătat, deosebit de afectată, Otilia Pop.   

Avocata Gianina Vera Poroșnicu joacă la ruleta vieții destinele mult încercate ale clienților săi. Otilia Marcela Pop, soția profesorului ieșean Cătălin Pop, decedat în urma unui accident rutier petrecut în Brașov, a trăit un nou coșmar după ce a cunoscut-o pe Poroșnicu. După moartea tragică a bărbatului, femeia a semnat un contract de asistență juridică cu avocata, în scopul aflării adevărului și obținerea unor daune morale și materiale, de la cei responsabili. Conform contractului încheiat la data de 17 februarie 2017, Otilia Pop a fost de acord să-i achite avocatului o sumă fixă de 1.000 de lei drept onorariu.

 

Mai  mult, în contractul dintre părți era stipulat și un onorariu de succes în eventualitatea câștigării procesului, în cuantum de 30% din suma obținută. Cu toate acestea, Poroșnicu și-a bătut joc de dosar și nu a făcut toate diligențele necesare continuării procesului de daune. Sătulă de promisiuni și vorbe deșarte, clienta a renunțat la serviciile avocatei Poroșnicu, iar decizia luată a devenit un adevărat chin.

 

 

Executată cu sânge rece de o justiție oarbă care i-a făcut jocul avocatei

 

În pragul Crăciunului anului 2017 Poroșnicu a inițiat procedura de executare silită a clientei sale, Otilia Pop. Numai că, în loc să solicite  doar plata onorariului de 1.000 lei, avocata Poroșnicu a mai inventat o datorie, cu titlu de ”cheltuieli conform contract” în cuantum de 10.000 de lei. Pe 11 decembrie 2017, Poroșnicu îi solicit executorului Lupu Nicolăiță să demareze procedura de executare a Otiliei Pop. În sprijinul cererii, Poroșnicu pune la dispoziția executorului contractul de asistență juridică încheiat cu aceasta și o factură fiscală emisă cu o lună înainte, pe 1 octombrie. Factura poartă numărul 2 în registrul avocatei (doar două facturi în 11 luni!) și este în cuantum de 11.000 de lei: 1.000 de lei onorariu și 10.000 lei chetuieli conform contract. Factura nu este semnată de Otilia Pop, iar la detalii privind expediția se menționează transmiterea prin poștă. Poroșnicu nu a putut face dovada că factura a fost transmisă efectiv clientului și că Otilia Pop a luat la cunoștință de acest document. Executorul judecătoresc demarează procedura de executare înaintând dosarul Judecătoriei Iași, care contrar legii, admite începerea executării silite.

Sentință contrară legii! Neglijență sau incompetență?

De ce spunem contrar legii? Pentru ca o sumă să poată fi recuperată prin procedură de executare silită, respectiva creanță trebuie să fie certă, lichidă și exigibilă. Creanța îndeplinește aceste criterii atunci când cuantumul ei este stabilit printr-un titlu executoriu. În cazul de față titlul executoriu este contractul de asistență juridică care nu prevede nicăieri suma de 10.000 de lei cu titlu de cheltuieli pretinsă de Poroșnicu. Totodată, factura emisă de Poroșnicu nu este semnată și recunoscută de clientă, documentul nici măcar nefiind comunicat. În lipsa acestor elemente creanța nu mai este certă, lichidă și exigibilă. Și atunci, când suma nu este certă, cum poate un judecător să încuviințeze o astfel de executare? Ironic sau nu, judecătorul Roxana Romilă menționează în dispozitivul deciziei că încuviințarea s-a aprobat deoarece creanța este certă, desi argumentele enumerate erau contrare documentelor din spatele cererii. Fără să se poată apăra, Otilia Pop a devenit victima avocatei hienă. A fost nevoită să achite 11.000 lei plus cheltuielile de judecată și de executar silită datorită lăcomiei avocatei Poroșnicu.

 “Poroșnicu mi-a făcut mult rău în cel mai greu moment al vieții mele”

“Doamna Poroșnicu mi-a făcut foarte  mult rău într-un moment foarte greu din viața mea. Nu îi datoram nici un ban pentru că nu a făcut absolut nimic.  Eu personal nu am mai avut puterea ca să mai lupt. Am preferat să-i plătesc acei bani și să scap definitiv de acest coșmar din viața mea. Pentru mine este un subiect închis”, ne-a transmis, Otilia Pop.

De partea cealaltă, avocata Gianina Poroșnicu a respins toate acuzațiile la adresa sa și i-a acuzat pe jurnaliști că nu pot fi obiectivi. Ulterior, a revenit cu un mesaj tip sms, amenințând publicația cu o plângere penală. “Nu sunteți obiectivi cu mine și nu vă dau nici un fel de declarație. Fosta mea clientă Otilia Pop mi-a comunicat că nu a luat legătura cu ziarul dumneavoastră și nici nu are de gând. Vă vom face plângere amândouă. Nu există nici un incident între mine și d-na Pop”,  a precizat, într-un sms, avocata Gianina Poroșnicu.

Doi profesori au murit în accident

Regretatul profesor ieșean Cătălin Pop, soțul Otiliei Pop, a murit, pe 17 iunie 2016,  într-o zi fatidică de vineri, în județul Brașov, pe sensul de coborîre de la Pîrîul Rece spre Râșnov. Alături de 26 de elevi de la Palatul Copiilor și de la Liceul Octav Băncilă, Pop plecase dis-de-dimineață la un Festival de Folclor din Arad. Pe sensul de coborîre mai sus-amintit, șoferul autocarului a pierdut controlul volanului, a părăsit apoi carosabilul și s-a răsturnat într-o curbă. În accidentul teribil și-au pierdut viața patru adulți, iar cei 26 de copii au suferit politraumatisme grave. Autovehiculul aparținea firmei Maxi- Bus. Printre cei decedați s-a aflat și profesorul Cătălin Pop, de la Palatul Copiilor din Iași. Toți copii răniți atunci în accident făceau parte dintr-un ansamblu de dansuri populare denumit Hora Moldovei. Maestrul Pop era un profesor extrem de apreciat și iubit de elevi, de fapt  sufletul ansamblului de dansuri populare.

“Un om extraordinar și un profesionist  desăvârșit”, așa a fost catalogat Pop, de către colegi, dar mai ales de către verișoara sa, cunoscuta actriță Laura Cosoi, pe ultimul său drum către eternitate. În cumplitul accident de la Brașov și-a mai pierdut viața atunci și coregraful ansamblului de dansuri populare de la Palatul Copiilor din Iași, un tînăr de doar 20 de ani, pe  nume Teodor  Manoilă.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here