AVERTISMENTUL specialiștilor americani: Exploatarea GAZELOR DE ȘIST poate da naștere CUTREMURELOR

Cercetările specialiştilor în seismologie arată că activitatea industrială a oamenilor, în principal injectarea apei în sol, tehnică prin care se exploatează gazele de şist, poate fi responsabilă de cutremurele care apar tot mai des în lume, potrivit ziare.com.

Specialiştii americani sunt îngrijoraţi de faptul că în SUA s-au produs peste 300 de cutremure de cel puţin 3 grade între anii 2010 şi 2012. Numărul lor este îngrijorător, căci în perioada 1967-2000 s-au produs doar 21 de evenimente seismice pe an, scrie Science Daily.

Experţii au constatat că numărul mare de cutremure s-a produs în zone în care apă folosită în scop industrial a fost introdusă în puţuri de mare adâncime.

O mare cantitate din această apă este un produs secundar al procesului de prelucrare a petrolului şi gazelor.

Specialistul în geofizică William Elsworth spune că această activitate poate da naştere cutremurelor, însă nu în toate cazurile.

Producţie record de petrol în SUA, datorită zăcămintelor de şist Fracturarea hidraulică, un pericol?

Deşi au existat multe semne de întrebare asupra acestei practici controversate, se pare că fracturarea hidraulică, proces prin care se extrag gazele de şist, poate cauza foarte rar cutremure.

De fapt, procesul da naştere unor seisme, însă ele pot fi numite doar „microcutremure”, căci efectul lor nu se face resimţit.

Totuşi, într-o zona rurală a statului american Oklahoma s-a produs în 2011 un cutremur de 5,6 grade care ar fi fost cauzat de pomparea apei în adâncimea pământului.

Urmarea a fost rănirea mai multor persoane şi afectarea locuinţelor. Specialiştii susţin că o mai bună colaborare între companiile care fac acest lucru şi autorităţi poate preveni problemele.

Mai exact, este nevoie de raportarea zilnică a cantităţii de apă care este pompată şi de presiunea la care ea este introdusă în adâncimea pământului.

Astfel, procesul ar putea fi oprit la timp, când se constată urmări neplăcute pentru o anumită regiune.

 

 

(Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here