Autostrada

Autostrada
Autostrada

Când s-a pus problema facerii de drumuri mai rapide ce să lege Moldova de capitală și de alte locuri, ideea de autostradă a fost dată repede deoparte de ministrul de atunci, recte Băsescu, care a punctat cât se poate de limpede: „Domn’le, nu-i cazul de autostradă, facem frumos un „patru benziׂ“ și-i destul. Următorul“. Ce-i drept s-au făcut patru benzi și s-au dovedit foarte utile, distanța Iași-București se parcurge în patru-cinci ore, ba chiar sunt și recorduri de aproape două ore și ceva, ce-i drept scoase la un șpriț de câte un zmeu cu patalama de deputat în buzunar. Asta a fost una. După asta, mai electoral sau nu, ideea autostrăzii peste munți a luat contur, dar numai pe hârtie. Se știe traseul, s-au efectuat câteva evaluări ale celor de la istorie ca nu cumva să treacă șoseaua peste vreun sit sau altceva cu rezonanță istorică, bașca s-au cumpărat terenuri pentru … a fi vândute să treacă autostrada. Când să se pună treaba pe roate … pune-o dacă ai cu cine. Ba nu era comisia, ba nu era momentul, cert este că nu am sesizat un front comun al aleșilor Moldovei în orașul lui Vodă pentru a se face autostrada asta. Că nu s-au unit e una, dar dom Vosganian chiar s-a opus în prima fază, plus abțineri, plus absențe etc.

Acuma că s-a făcut acest marș, am constatat că nu numai cei de la putere și-au băgat picioarele sau erau defecți, dar nici cei din opoziție nu au fost mai mișcați, fiind care plecați cu treabă (sanchi), care duși prin alte părți, deși treaba asta a fost anunțată, oamenii și-au văzut liniștiți de treburi. Domnu Bodea s-a înființat cu motorul personal, pentru că poate și are, dar și pentru că e chiar fun să faci o plimbare pe-o vreme faină până la capitală, iar doamna Chichirău a fost fleașcă de ocupată cu strânsu de semnături la Suceava. Restu? Pauză.

Ce șansă, în afară de a arăta un potențial de coagulare socială celor din Victoria, ar fi avut acest marș dacă era susținut și de parlamentarii opoziției prin prezența lor? Evident una mult mai mare. Șicanele de pe traseu până la jăndarii proptiți de-a curmezișul Kiseleff-ului ar fi fost depășite mai lesne și poate ar fi avut loc și o întâlnire cumsecade cu domnu Stroe și compania. Dar așa? O dusă și-o venită, pe care media care trebuie n-a pomenit-o, dar care a arătat că se poate și așa. Acuma, că o să modifice ministrul ordinea priorităților și-o să bage A8-ul în pole position nu credem că o să fie, dar al doilea marș cu mai multe suflete și fără camioane este posibil, mai cu seamă că el poate fi lejer atașat unor interese electorale și-atunci să vezi buluc de fețe, dacă s-o face așa ceva prin 2019 când e vorba să se dea drumu la Iași – Bacău.

Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here