Asta-i tare: Ponta l-a turnat din greșeală pe Tăriceanu la DNA. „L-am găsit pe Tal Silberstein acasă la el”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost prins cu minciuna de procurorii DNA după ce au ieşit la iveală mai multe interceptări, făcute în baza unui mandat pe siguranţă naţională. Monitorizarea îi viza pe consultantul Tal Silberstein, ziaristul Dan Andronic şi fostul consilier Marius Marcovici.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (64 de ani), a intermediat mai multe întâlniri între consultantul israelian Tal Silberstein şi fostul premier al României, Victor Ponta. Detaliile au apărut în timpul procesului de la Curtea Supremă, în care Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce, în calitate de martor, ar fi dat mai multe declaraţii în care ar fi ocolit adevărul.

 

Mărturia sa era în dosarul în care mai multe VIP-uri, printre care afaceristul Tal Silberstein, miliardarul Benyamin „Beny” Steinmetz, milionarul Remus Truică, patronul „Evenimentului Zilei”, Dan Andronic, şi fostul consilier guvernamental Marius Marcovici, sunt judecate pentru retrocedarea frauduloasă a averii pretins moştenite de „prinţul” Paul Al României (Lambrino). Practic, atunci când a fost audiat, Tăriceanu a negat că a ţinut legătura cu Andronic şi Silbestein, după ce aceştia i-au oferit consultanţă la alegerile din 2008. El doar a admis unele întâlniri sporadic şi a negat vehement că l-ar fi prezentat/introdus pe israelian altor politicieni din România, scrie „Adevărul”.

 

Ce nu ştia Tăriceanu, când a dat declaraţia, era că pe numele celor implicaţi în retrocedările pentru „prinţul” Paul, Curtea Supremă emisese, la solicitarea SRI, mandate de interceptare pe siguranţă naţională. Astfel, la dosar sunt mai multe stenograme ale unor discuţii amicale între Andronic, Silberstein şi Marcovici cu preşedintele Senatului. De exemplu, într-o discuţie purtată pe 1 iulie 2012 cu Silberstein, Tăriceanu se laudă: „Sunt foarte bine pentru că, imaginează-ţi, e o zi însorită, sunt în piscină, nu e rău”. Cu doar o lună înainte, USL scosese un scor foarte bun la alegerile locale şi era la guvernare din luna mai. „Unde eşti, în Snagov?”, era curios Silberstein. „În Snagov, da”, a confirmat Tăriceanu. Cei doi plănuiau să se întâlnească: „Poate vin în jur de 16.00 să te salut”. „Te rog! Bem cafeaua împreună”, îl încuraja Tăriceanu.

 

Interceptările au scos la iveală şi faptul că unul dintre politicienii pe care Tăriceanu i-a prezentat lui Silberstein este Victor Ponta, prietenul şi partenerul său din USL. Fostul premier a confirmat acest detaliu decisiv la DNA. Potrivit interceptărilor, primele discuţii dintre Silberstein şi Tăriceanu, pentru a intermedia o întâlnire cu Ponta au avut loc în aprilie 2012, într-o perioadă în care era evident că guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu nu va mai rezista, iar USL urma să preia puterea. „Vrei… vrei ca eu să aranjez ceva cu celălalt tip”, îl întreba Tăriceanu, pe Silberstein, în dimineaţa zilei de 2 aprilie 2012. „Dacă e posibil, da”, spunea israelianul. „Bine, nu ştiu când va fi el disponibil, dar pot să mă întâlnesc cu el la Parlament”, promitea Tăriceanu.

 

Câteva ore mai târziu, Tăriceanu a revenit: „Bine, ce pot să-ţi spun este că am discutat cu prietenul meu, cu care intenţionezi să te vezi… … şi va fi disponibil doar mâine la 9.45. E ok pentru tine?…La mine…”, spunea politicianul. „9.45. Perfect”, confirma Silberstein. „Da. Dacă vrei să discuţi cu mine alte chestiuni, poţi să vii mai devreme şi…”, explica Tăriceanu.

 

Ponta a recunoscut în faţa procurorilor că Tăriceanu i-a intermediat mai multe întâlniri cu Silberstein în 2012 şi în 2013. „Au fost întâlniri private, la care nu îmi amintesc dacă a participat şi Călin Popescu Tăriceanu, dar este posibil”, a declarat Ponta. Fostul premier a ţinut să precizeze că Silberstein nu a fost niciodată consultantul său politic.

 

Citește mai mult AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here