Anti-Chirica la ofertă 

 reduceri de sezon la consultanță pentru deratizarea Iașului de mafia guzganului pitic din primărie 

 

Nu e nici o glumă : fiindcă m-am săturat să locuiesc și să fac jurnalism într-un oraș călărit porcește de mafia duhnitoare a primarului pitic Mihai Chirica, cred că e timpul să ies din zona articolelor critice și să reiau, mai apăsat, o ocupație începută încă din 1996 – consultanța politică / electorală.

Da : deschis, asumat, fără nici o rezervă. Cînd mizeria toxică trece de genunchi, a mima o echidistanțâ de carton e ca și cum ai zice că hoțul are dreptatea lui, fiindcă n-a avut bicicletă cînd era mic, și-acu’ tre’ să înțelegi că-ți fură mașina, că altfel intră în panică și poate ieși mai urît.

Iar lucrurile stau foarte hăisa nu doar dinspre grupul infracțional organizat sub cupola primăriei, ci și dacă ne uităm ce fac aceia care vor, teoretic, să-l dea jos pe micul napoleon mînjit : diletantism, răfuieli interne ca de șatră, pactizări grețoase cu guzgănimea, tăceri duhnind a complicitate.

Da, parazitul toxic din primărie e ținut în brațe de unii guzgani din structurile statului, dar ăsta nu e motiv pentru a crede că un pîrț gonflabil în costum e mai greu de aruncat la.gunoi decît alții mai grei ca el, care păreau veșnici, dar au ajuns în canalizarea societății.

Așa că sînt dispus să stau de vorbă cu oricine nu emite  naivități, vrăjeli ieftine sau toxine cancerigene. Da, oricît de radical aș scrie articolele, știu ce înseamnă compromisul pozitiv, dar și diferența dintre compromis și compromitere.

Pentru a curăța orașul de infecția lui Chirica nu e nevoie de camioane cu bani și nici de armate de oameni. E nevoie de cîteva lucruri : inteligență, hotărîre, organizare. Doar așa poate fi cîștigat războiul de gherilă obligatoriu, prin care Iașul să fie luat din mîinile murdare și bolnave care l-au acaparat.

Da, știu bine că în politică nu există îngeri, sfinți, călugări sau măicuțe. Dar știu și că ulcerul e mai puțin periculos decît tuberculoza. Ori că o boală cronicizată ( și legitimată prin realegere ) poate deveni nu doar cancerigenă, ci de-a binelea canceroasă.

În 1996 m-am ocupat de strategie și comunicare într-o echipă care a dus un candidat ,, ne-favorit ,, , plasat de sondaje pe locul al treilea, în funcția de președinte al Republicii Moldova. În 2000, l-am adus pe mediocrul Traian Dobre la aproape 47 %, contra unui Simirad deja nociv, după două mandate, și după ce precedentul candidat al PSD, profesorul universitar Burlui, luase doar 11 %. Da, am consiliat un candidat PSD,, fiindcă eram convins că un nou mandat al lui Simirad ar fi mult mai toxic. Cum a și fost. Da, Simirad, consilierul lui Chirica.

În 2008 am candidat pentru Senat împotriva ministrului liberal Vosganian, ca ecologist, cu un mesaj de protest anti-sistem, și am luat 4,43 % din voturi, cu buget aproape de zero, într-un colegiu uninominal, 100% rural, trasat special pentru ministrul liberal și pentru colegul lui, atot-puternicul baron local Relu Fenechiu.

Am habar deci de mecanismele politicii reale. Cine vrea să scăpăm de paraziții din primărie, să dea un semn : n-o să negociez prea negustorește, fiindcă un oraș scăpat de o haită guzgănească e deja un cîștig mare. Și posibil.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here