Afacerea Paulownia: Socola a cumpărat o plantație fantomă. Un câmp de mărăcini, în locul copacilor minune

Institutul de Psihiatrie Socola a plătit unei firme din Neamț pentru înființarea unei plantații de arbori paulownia care în realitate nu există @ Terenul de 2 hectare pe care ar fi trebuit să crească peste 1.300 de copaci este de fapt un câmp nelucrat plin de boscheți și buruieni @ Socola a contractat de la aceeași firmă arbori ornamentali tuhuja și magnolii, dar nimeni din Institut nu știe unde sunt aceștia @ Achizițiile fantomatice au fost făcute în 2018 și 2019 în mandatul fostului manager Gabriel Oprișanu, iar succesorul acestuia, Bogdan Șaramet, pune batista pe țambal și spune că „oferă informații doar instituțiilor abilitate” @ La Socola achizițiile s-au făcut precum la CFR-ul lui Necolaiciuc, firma din Neamț livrând copacii și cu adaosuri de sută la sută @ Institutul de Psihiatrie a plătit peste 33.000 de lei firmei Iseo SRL pentru așa-zisa plantație de 2 hectare, în condițiile în care firmele din domeniu au oferte de maxim 10.000 de lei/hectar

Afacerea Paulownia: Institul de Psihiatrie Socola a plătit unei firme din Neamț pentru înființarea unei plantații de 2 hectare de arbori, dar s-a ales cu un câmp populat doar de boscheți și buruieni. Peste 33.000 de lei a fost valoarea contractului pe care Socola l-a încheiat cu firma Iseo SRL din județul Neamț. În 2018 și 2019, în mandatul fostului manager Gabriel Oprișanu, unitatea medicală a derulat trei contracte cu aceeași firmă în valoare totală de peste 70.000 de lei. Conform contractelor făcute publice în sistemul electronic de achiziții publice SICAP, Socola a mai cumpărat de la printre altele și arbori ornamentali tuhuja și magnolii. La fel ca în cazul plantației de paulownia nici acești copaci nu sunt de găsit. Deși contractul este publicat pe SICAP, angajații de la Serviciul Achiziții susțin că nu s-au achiziționat arbori ornamentali, ci doar pomi fructiferi și butași de paulownia.

Pe de altă parte, managerul Bogdan Șaramet susține că astfel de informații nu pot fi oferite decât „instituțiilor abilitate”. „Nu pot să vă ofer astfel de informații. Faceți o adresă scrisă și vă vom răspunde în termenul legal”, a declarat acesta.

Copacii ar fi trebuit să aibă peste 15 metri înălțime

Pretextul achiziției de arbori paulownia a fost necesitatea asigurării lemnului de foc pentru centrala de la Secția Șipote a Institutului de Psihiatrie Socola. Arborii paulownia sunt folosiți în general în producția de mobilier, dar au și un randament ridicat în privința producerii de energie termică. Astfel de copaci cresc foarte repde, în doar trei ani de plantare ajungând la maturitate, adică la înălțimi de peste 20 de metri și grosime de zeci de centimetri. La mai bine de doi ani de la înființarea plantației de la Șipote, nici urmă de copaci. Doar câteva bețe uscate, într-un câmp acoperit de iarbă și buruieni.

Capace de 100%

Procedurile de achiziție a arborilor de paulownia au durat mai puțin de o lună de zile.

Pe 5 noiembrie 2018, Serviciul Achiziții solicită unui singur operator economic, respectiv firmei Iseo SRL ofertă pentru înființarea  a două culturi de paulownia (pe 2ha) și topinanbur (pe 2 ha).

„Oferta SC Iseo SRL a fost înregistrată în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola pe 7 noiembrie 2018, informațiile conținute făcând referire doar la butașii de paulownia (în speță pentru plantarea manuală la cazma, udarea la plantare și udarea postplantare, consultanță gratuită pe prioada culturii, proiectare gratuită pentru sistem de irigare, transport materialdendrologic, transport muncitori), respectiv pentru un număr de 1360buc X 22lei/buc, fără TVA.

Contractul a fost semnat și înregistrat pe 19 noiembrie, obiectul acestuia fiind „furnizarea de butași paulownia 1360 buc, plantarea manuală la cazma, udarea la plantare și post plantare a 1360 buc butași, transport material dendrologic și muncitori”.

Pe 27 noiembrie a fost semnat proces verbal de predare primire, iar pe 28 noiembrie a fost emisă factura în valoare de 33.986,40 lei”, se arată într-un raport de audit efectuat la Institutul de Psihiatrie Socola.

Firma Iseo SRL a cumpărat butașii de paulownia de la o societate comercială din județul Bistrița, care a sigurat și transportul acestora până la Secția de la Șipote. Însă, prețul de achiziție a fost la jumătate față de cel facturat către Institul de Psihiatrie Socola.

Astfel, conform facturii din 25 noiembrie 2018, Iseo SRL a cumpărat 1.300 de butați de paulownia de la SC Agro – Afaceri In Vitro SRL cu doar 11,7 lei bucata, în vreme ce Socola a plătit aproximativ 22 de lei pentru fiecare butaș.

Mai precis, pe 28 noiemnrie 2018, Iseo SRL emite către Socola factura în valoare de 33.986 lei, pentru „înființare plantație paulownia, conform contract”.

Firma de la Neamț răspunde: „procentul de răsărire se apropia de 100%”

Deși pe cele două hectare de teren de la Șipote nu sunt de găsit raborii de paulownia. Reprezentanții firmei Iseo SRL susțin că, la mai bine de jumătate de an de la plantare, butașii au emis lăstari, cultura supraviețuind sezonului rece în proporție de sută la sută.

Mai mult, aceștia au arătat că la plantarea butașilor au folosit angajații Institului, deși, conform contractului, serviciul trebuia efectuat cu propria forță de muncă.

„Serviciul de udare la plantare, respectiv udarea de aprovizionare, s-a executat în zilelele plantării, 25, 26, 27 și 28 noiembrie. După săparea gropii, s-a turnat o găleată de apă în groapa săpată, apoi s-a plantat butașul, iar după astupare și compactare cu piciorul temeinic, s-a trunat încă o găleată cu apă, așa numita udare post plantare” Firma mai precizează că a beneficiat de ajutorul a „alți 2 – 3 angajați ai institutului secția Șipote pe care nu-i cunoaștem”

„Din fericire, în urma discuțiilor telefonice avute cu mai mulți reprezentanți ai Institutului de Psihiatrie Socola în luna aprilie – mai 2019 NU S-A MAI CERUT ÎNLOCUIREA NICIUNUI BUTAȘ ÎNTRUCÂT TOȚI BUTAȘII AU EMIS LĂSTARI!  Procentul de răsărire în luna iunie se apropia de 100%, fapt confirmat de așteptările noastre datorită calității materialului dendrologic”

Achiziții 70.000 de lei de la Iseo SRL

Socola a atribuit alte două contracte firmei Iseo SRL.

Astfel, pe 5 decembrie 2018 a fost încredințat contractul pentru servicii de plantare pomi fructiferi, arbori ornamentali, tuhuja, magnolia și paulownia. Prețul a fost de 8,5 lei plus TVA/buc, valoare totală ajungând la 12.750 lei plus TVA. Livrare și plantare

De asemenea, pe 12 martie 2019, Institutul Socola încredințează firmei Iseo SRL un contract pentru curățare pomi fructiferi și tratamente specifice: 4.819 plante la prețul de 6 lei, fără TVA. Valoare totală – 28.914 lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here