Afacere protejată de procurori și Primărie: etaje ilegale și lucrări fără autorizație pentru apartamente în regim hotelier

Omul de afaceri Antonel Adomnicăi achiziționează clădiri ultracentrale pe care le transformă fără niciun fel de autorizație în unități de cazare clandestine cu apartamente închiriate în regim hotelier @ Ultima ispravă a lui Adomnicăi este tot penală: a construit fără autorizație un etaj peste o clădire într-o zonă construit-protejată, pe strada Alexandru Vodă Ipsilanti, lângă Palas Campus @ Orice lucrare executată fără autorizație în zonele construit protejate constituie infracțiune @ În decembrie anul trecut, omul de afaceri a cumpărat o casă cu două etaje construită pe un petic de pământ @ Un etaj în plus era imposibil de autorizat, deoarece terenul are doar 150 metri pătrați și se află în centrul istoric Curtea Domnească @ Împotriva firmei lui Adomnicăi a mai fost deschis un dosar penal pentru că a construit ilegal unități de cazare pe strada Elena Doamnă @ Frecție la picior de lemn: afacerea merge, dosarele pentru lucrări de construcții ilegale în zonele istorice protejate nu ajung niciodată în instanță

În plin centru istoric al orașului, omul de afaceri Antonel Adomnicăi construiește fără autorizație, nestingherit de către autorități. O casă cu două etaje, construită pe un petic de pământ de doar 150 metri pătrați de pe strada Alexandru Vodă Ipsilanti, este supraînălțată cu încă un nivel, fiind astfel transformată într-o unitate de cazare clandestină cu apartamente închiriate în regim hotelier. Pentru Adomnicăi este un modus operandi, un plan de afaceri pe care îl pune în practică, deși legea și autoritățile ar trebui să-l oprească. A procedat similar și pe un teren din din zona străzii Elena Doamnă, unde acesta a extins ilegal mai multe clădiri în care a amenjat apartamente, dar și o cafenea. Chiar dacă în acest ultim caz, Poliția Locală a sesizat Parchetul și a fost deschis un dosar penal, afacerea merge în continuare. Pe de o parte, procurorii nu trimit dosarele în instanță, iar Primăria Iași nu face niciun demers pentru desființarea lucrărilor executate ilegal, fără autorizație de construire, în centrul istoric, denumit și zonă construit protejată, tocmai pentru că autoritățile ar trebui să o protejeze.

Un etaj construit ilegal. Adomnicăi: „Nu am văzut casă fără acoperiș”

Afacerea lui Antonel Adomnicăi cu apartamente închiriate în regim hotelier se mișcă cu mare viteză. Acesta cumpără clădiri ultra-centrale, iar în câteva luni le modifică fără autorizație și aprobări de la autorități, transformându-le în unități de cazare care produc venituri.

În decembrie anul trecut, omul de afaceri ieșean a cumpărat prin firma sa, Best Residence Administrare Imobile SRL, o casă de pe strada Alexandru Vodă Ipsilanti, aflată într-o zonă extrem de râvnită, la câțiva zeci de metri de complexul Palas Campus. Casa cu demisol, parter și două etaje a fost construită pe un teren minuscul de doar 150 metri pătrați. Raportat reglementările impuse prin PUG, pe acest teren abia ar fi putut fi construită o casă mică cu un singur nivel. Imobilul, construit inițial în 1993 a fost ridicat în baza unei autorizații pentru o casă cu un etaj și cu terasă circulabilă la ultimul nivel. În anii ce au urmat terasa a fost închisă, fiind transformată într-un etaj.

Ultimul proprietar a imobilului a scos casa la vânzare în anul 2023 pentru 596.000 euro. Dar, din cauza restricțiilor urbanistice specifice zonei și a dimensiunii mici a terenului (150 mp), obținerea unei autorizații pentru extinderea construcției este practic imposbilă. În aceste condiții, un cumpărtor dispus să plătească prețul solicitat a fost greu de găsit.

„(…) un imobil de 350 mp dispus pe 4 niveluri plus o terasă de 90 mp la ultimul nivel. La interior imobilul este la gri și prezintă marele avantaj al posibilităților de adapatare în funcție de nevoile dvs ca și viitor proprietar. Imobilul poate fi adaptat pentru a putea fi transformat în clădire de birouri, hotel, rezidențial”, era descris imobilul în anunțul de vânzare.

Omul de afaceri Antonel Adomnicăi l-a convins însă pe fostul proprietar, Octavian Costia, să accepte vânzarea casei pentru un preț mult mai mic, 500.000 de euro, bani plătiți în rate până în aprilie 2025. Ba mai mult, de parcă ar fi fost strâns cu ușa, convenția prevede și plata unor despăgubiri imense pentru Adomnicăi, în cazul în care actualului proprietar îi trece prin cap să se răzgândească. Conform înțelegerii, într-o asemenea situație, acesta ar trebui să-i achite lui Adomnicăi, dublul banilor primiți, dar și dublul sumelor investite în renovarea și extinderea clădirii.

„În situația în care eu, Costia Octavian, promitentul vânzător, nu îmi voi respecta obligația de a semna contractul de vânzare-cumpărare propriu-zis până la termenul de 10.01.2025 inclusiv, sunt de acord să restitui integral promitentei cumpărătoare, societatea Best Residence Administrare Imobile SRL, reprezentată prin mandatar domnul Adomnicăi Antonel, dublul tuturor sumelor încasate cu titlul de avans până la acea dată, împreună cu dublul sumelor de bani reprezentând contravaloarea lucrărilor de investiție, făcute de către promitenta cumpărătoare până la acea dată (…)”, se arată în antecontractul de vânzare cumpărare semnat de către Costia și Adomnicăi la notar.

La scurt timp după parafarea acestei înțelegeri, omul de afaceri Antonel Adomnicăi a demarat în forță lucrările de supraetajare a casei, dar fără autorizație. Dar, pentru că în cazul de față este o zonă construită protejată, orice lucrare fără autorizație constituie infracțiune.

Deși este vorba despre un etaj suplimentar peste ceea ce era deja construit, omul de afaceri a încercat să lase de înțeles că ar fi vorba doar despre lucrări la un acoperiș. În plus, acesta a susținut că imobilul de pe strada Alexandru Vodă Ipsilanti l-a construit pentru sine.

„Vreau să mă mut eu. Nu am văzut casă fără acoperiș. Înțelegeți?”, a spus Adomnicăi într-o discuție telefonică cu reporterii 7IAȘI.

Dublu recidivist, protejat de autorități. Cazul de pe strada Elena Doamnă

La începutul acestui an, dar și în cursul anului 2022, 7IAȘI a publicat mai multe articole despre cum firma lui Adomnicăi, a cumpărat case din centrul istoric pe care le-a extins fără autorizație de construire și le-a transformat în unități de cazare cu apartamente în regim hotelier.

În septembrie 2023, firma lui Adomnicăi a cumpărat o casă veche de 110 ani din zona străzii Elena Doamnă. Afaceristul demolat-o și a construit în loc o clădire pe trei niveluri. Lucrările au fost efectuate ilegal, fără autorizație de construire și nici de demolare pentru imobilul distrus. Terenul este situat în Centrul Istoric – Curtea Domnească și în zona de protecție a mai multor monumente, pentru orice modificare fiind necesar avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

În februarie 2022, Poliția Locală a depus o sesizare penală deoarece, pe un teren învecinat, același Adomnicăi a construit tot fără autorizație alte trei clădiri. Nici până în prezent, Primăria Iași nu a întreprins vreun demers pentru demolarea clădirilor construite ilegal. Pe terenul din proximitatea străzii Elena Doamnă, Adomnicăi a ridicat un mic complex imobiliar de apartamente care sunt închiriate în regim hotelier, precum și o cafenea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here